Jeszcze nie tak dawno temu, bowiem 100 lat wstecz, tzw. żywność naturalna stanowiła podstawę, jeśli chodzi o sposób odżywiania całej rodziny. Nie wolno zapominać, że tylko takie pożywienie zagwarantuje nam zdrowe, przyswajanie wartości odżywczych i dobre trawienie. Czym żywimy się w dzisiejszych czasach? Głównie żywnością wysoko przetworzoną, której temat za chwilę postaram się rozwinąć.
Co to jest żywność przetworzona?
Na początku przyjrzyjmy się sposobom przetwarzania żywności. Z pewnością można do nich zaliczyć gotowanie, pieczenie, suszenie czy kiszenie. Jeśli poddamy produkt odpowiedniej obróbce, może on stać się smaczniejszy, łatwiejsze do strawienia, a co najważniejsze – bezpieczniejszy. Wszystko zdaje się być w porządku. Do czasu. Dzisiaj zamiast przetwarzać żywność w sposób naturalny (czyt. metodami wymienionymi wyżej) stosuje się sposoby przemysłowe.
Powiedziałyśmy już o naturalnych metodach przetwarzania żywności. Przejdźmy zatem to tych mniej zdrowych, czyli przemysłowych. Należą do nich oddzielanie mechaniczne, liofilizacja, pakowanie próżniowe, poddawane żywności promieniowaniu, termizacja, sterylizacja, suszenie rozpyłowe czy obróbka za pomocą podczerwieni.
Żywność przetworzona jest to żywność, która została poddana obróbce przemysłowej.
Zawiera zwykle substancje dodatkowe w postaci cukru, soli, tłuszczu, konserwantów, polepszaczy smaku itp. Trzeba zaznaczyć, że żywności takiej nie przygotujemy w zaciszu własnej kuchni.
Jak wybierać zdrową żywność?
Wystarczy czytać etykiety i zachować odrobinę zdrowego rozsądku. Należy pamiętać także o kilku zasadach. Skład na etykiecie podawany jest malejąco (innymi słowy – to, co znajduje się na pierwszym miejscu, występuje w największej ilości). Jeśli cukier znajduje się na trzecim, drugim, w najgorszej sytuacji na 1 miejscu należy poważnie przemyśleć zakup takiego produktu. Naukowcy dowiedli, że w każdym przetworzonym produkcie znajduje się ok. 500 szkodliwych substancji. Nie każda substancja jest szkodliwa sama w sobie, ale wchodząc w reakcję z inną, może stać się niebezpieczna.
Jeśli zrezygnujemy z kupowania żywności wysoko przetworzonej, możemy zaoszczędzić ładną sumą pieniędzy. Naturalne zamienniki, oprócz tego, że są zdrowsze, są także tańsze. Przetwarzanie przemysłowe kosztuje – i to nie mało…
Poszperałam trochę w sieci i na tej podstawie stworzyłam listę produktów, które znacznie wyróżniają się szkodliwością i fatalnym składem. Do tej grupy możemy zaliczyć nuggetsy, hot-dogi, słodzone, gazowane napoje, gotowe sosy (głównie do sałatek), pseudo zdrowe batoniki zbożowe, płatki śniadaniowe, ciastka i chipsy.
Nie przymykajmy oka na substancje, którymi nafaszerowane są produkty z grupy żywności wysoko przetworzonej. Z pewnością zaoszczędzimy czas, ale ucierpi na tym coś znacznie cenniejszego, a mianowicie zdrowie.
Zdarza Wam się kupić coś wysoko przetworzonego? Warto zastanowić się czy warto faszerować swój organizm. Pamiętajmy – jesteśmy tym, co jemy. Przypomnijmy sobie co kupowały, czy gotowały nasze babcie i weźmy z nich przykład! Z pewnością wyjdzie nam to na dobre.
Pozdrawiam,
Roksana
Przeczytaj na blogu:
High Carb – Ten system dietetyczny przynosi MEGA efekty ale nie u każdego!
Jak zdrowo przytyć i dobrze wyglądać
Dołącz do mnie na instagramie: