Banan jest sycącym, słodkim, mało alergicznym owocem. Posiada wiele składników odżywczych między innymi: potas, witamina C, witaminy grupy B, błonnik, żelazo, wapń, sód, magnez.
Ma on od 73 kcal- 103 kcal. Dzięki zwartości cukrów prostych dostarcza Nam szybko sporo energii.
Mam nadzieję, że uda mi się udowodnić Wam, że warto jest zjadać przynajmniej jednego banana dziennie.
Właściwości banana:
* Regularne jedzenie bananów wzmacnia serce, obniża poziom cholesterolu.
* Dzięki wysokiej zawartości magnezu poprawia koncentrację i pamięć.
* Dzięki wysokiej zawartości magnezu poprawia koncentrację i pamięć.
* Dzięki dużej zawartości żelaza polecany jest osobom chorym na anemię.
* Zjedzony banan po treningu dostarcza Naszemu organizmowi łatwo przyswajalnych węglowodanów, które po wysiłku są Nam potrzebne po to, żeby organizm nie zaczął czerpać energii z mięśni (Pamiętajcie, że po około 30- 40 minutach należy zjeść bardziej pełnowartościowy posiłek )
* Zjedzony banan po treningu dostarcza Naszemu organizmowi łatwo przyswajalnych węglowodanów, które po wysiłku są Nam potrzebne po to, żeby organizm nie zaczął czerpać energii z mięśni (Pamiętajcie, że po około 30- 40 minutach należy zjeść bardziej pełnowartościowy posiłek )
UWAGA! Banan ma sporo cukru i wysoki indeks glikemiczny – 65 dlatego nie jest polecany diabetykom!!!
Właśnie ostatnio dużo myślałam o bananie w codziennej diecie i ten artykuł wiele mi wyjaśnił 😉
Dziękuję
nie wiedziałem że w anemii jest polecany, będę musiała córkę przekonać do ich jedzenia 🙂
Ina dodatek są bardzo smaczne:)