W tej zakładce znajdziecie moje oraz czytelniczek przykładowe jadłospisy, które mogą być dla Was inspiracją. Pamiętajcie, że każdy organizm ma inne zapotrzebowanie. Dla jednych z Was mogą to być ogromne porcje a dla innych małe:). Tak samo jeżeli chodzi o zapotrzebowanie na dane produkty. Jadłospisy, które tutaj znajdziecie są przede wszystkim Waszymi pomysłami. Proszę zachować zdrowy rozsądek w kopiowaniu ich:). Najlepiej potraktujcie go jako pomysły na dania :).
Dzień I:
Śniadanie:
Owsianka: owsianka (4 łyżki płatków na mleku) z miodem, migdałami (10), cynamonem i musem owocowym ( 60g – rozgniecione truskawki i jagody bądź inne owoce,które posiadacie w domu) + kubek zielonej herbaty.
Drugie Śniadanie:
Serek grani z odrobiną cynamonu ( poprawia metabolizm ) i ulubiony owoc np.: brzoskwinia, kiwi, banan + czerwona herbata
Obiad:
30 minut przed zielona herbata
Grillowana w piekarniku pierś z indyka bądź pierś z kurczaka w ziołach ( bez soli ) skropiona oliwą z oliwek , ryż brązowy, warzywa gotowane na parze: brokuły, kalafior. Wszystko w proporcjach: mięso 1/4 talerza, ryż 1/4 talerza, warzywa ½ talerza.
UWAGA!
Mrożone warzywa wcale nie są gorsze od świeżych. Niedawno został obalony ten mit:).
Podwieczorek:
Mały jogurt naturalny z zmiksowanym kiwi ( poprawia metabolizm )i łyżeczką siemienia lnianego.
Kolacja:
30 minut przed –> zielona herbata
Sałatka Caprese ( pomidor pokrojony w plasterki przekładany plasterkami sera mozzarella, posypany świeżą bazylią. Wszystko polane kilkoma kroplami oliwy z oliwek ) + mała grahamka z chudą wędliną.
UWAGA!
Jadłospis układany był według moich i osoby, która mi pomagała potrzeb.
Ma być on dla Was inspiracją 🙂
Jeżeli macie jakieś ciekawe pomysły na następne dni, to możecie wypisać w komentarzach.
Pamiętajcie o odpowiednich posiłkach po treningu jak i przed:
Pozdrawiam,
Dominika
źródło zdjęcia: www.google.pl
Mmmmm.. nie wiem, jak Wy, ale ja jestem głodna 🙂
Hej:) Zastanawiam sie, dlaczego 30 min przed obiadem nalezy wypic zielona herbate? Pytam, bo bardzo ja lubie i pije praktycznie tylko zielona i czerwona, ale zazwyczaj albo po posilku (w przypadku obiadu), albo do posilku jak przy sniadaniu czy kolacji.
Pozdrawiam, Aleksandra
Podobno wtedy jest lepsze trawienie 🙂
A jeżeli już ktoś chce pić po posiłku to najlepiej po upłynięciu godziny:)
podoba mi się, będę korzystała na pewno z waszych pomysłów 🙂
Polecam picie herbaty z pokrzywy od czasu do czasu (ja pije co 3-4 dni), pomaga ona wypłukiwać wodę z organizmu.
I dla osób które nie lubią zielonej herbaty radzę przeczytać jak prawidłowo ją się przygotowuje abym nie miała gorzkiego smaku (niższa temp. i więcej niż 1 parzenie). Jak byłam na Sri Lance w fabryce gdzie robią herbatę pan też powiedział, że zielona herbata podczas 1 parzenia ma jakiś trujące substancje w sobie, dlatego trzeba ją parzyć 2 raz i dopiero pić ale nie wiem ile w tym prawdy.
Podam przepis na mój ulubiony obiad 😉
Na suchej patelni podsmażam pieczarki, z chudą wędliną (z indyka bądź kurczaka). Do garnka wrzucam pokrojoną cukinię, paprykę czerwoną i żółtą, zielony groszek, oraz wcześniej podsmażone pieczarki z szynką. Duszę chwilę i dodaje pomidory z puszki, przyprawiam ziołami. Polecam z kaszą gryczaną. Pycha! 😉
Ja bardzo lubię jeść gotowane warzywa, w zasadzie każde (marchewka, brokuły, fasolka, korzeń pietruszki – 3 ulubione) jednak mój facet nie za bardzo.. Dlatego zmuszona jestem do gotowania bardziej treściowych posiłków. ;/ Macie jakieś pomysły jak go do tego na mówić ?
Cześć. Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy wafle ryżowe są lepsze, gorsze a może tak samo dobre jak razowe pieczywo? Kupiłam naturalne. Mają więcej kalorii, białka i tłuszczy oraz mniej błonnika i cukrów prostych w porównaniu z razowym chlebem, który zwykle wybieram. Proszę o pomoc : )
Bardzo ciekawe i przydatne masz jadłospisy. Ale jakbyś mogła to fajnie by było jakby przy każdym posiłku pojawiła się liczba kalorii 🙂 Pozdrawiam 🙂
Przepisy fajne zgadzam się, że mrożone warzywa są tak samo zdrowe jak świeże. Jednak połączenie pomidora i sera mozarelli jest niezdrowe. Razem tracą dużo wartości odżywczych.