Jakiś czas temu na blogu przygotowałam dla Was artykuł w którym opisałam źródła białka oraz błonnika —>Źródła białka , Produkty bogate w błonnik . Dzisiaj nadeszła pora na źródła zdrowych tłuszczy. Dzięki takim postom zdajecie sobie sprawę co tak naprawdę powinniście włączyć do swojego jadłospisu:).
Rola tłuszczu w Naszym organizmie:
- chroni Nasze ciało przed utratą ciepła,
- chroni narządy przed urazami spowodowanymi np: upadkiem, uderzeniem ( urazy mechaniczne )
- dzięki niemu narządy wewnętrzne są w odpowiednim położeniu,
- zapewnia energię organizmowi, która powstaje w wyniku spalenia tkanki tłuszczowej,
Dzienne zapotrzebowanie organizmu na tłuszcz:
Nie powinno przekraczać około 25-30% zapotrzebowania Naszego organizmu na kalorie. Jeżeli dana osoba stosuje dietę niskotłuszczową ze względu na problemy zdrowotne np,: otyłość, miażdżyca tłuszcz nie może przekraczać 25% zapotrzebowania kalorycznego u danej osoby.
Do czego może doprowadzić za mała oraz za duża ilość tłuszczu w Naszej diecie?
Nadużywanie tłuszczu w swojej diecie prowadzi do różnych chorób między innymi zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę, która może być przyczyną zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.
Zbyt mała ilość tłuszczu w Naszej diecie prowadzi do stanów zapalnych, wysuszenia skóry, osłabienia organizmu, zaburzeń hormonalnych, które prowadzą np.: do problemów z miesiączkowaniem, osłabienia libido, wypadania włosów.
Źródła tłuszczy możemy podzielić na:
- roślinne – dobre źródło kwasów nienasycone (linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy), które pozytywnie wpływają na odporność organizm, pracę mózgu oraz nawilżenie skóry. Są również źródłem witaminy E.
- zwierzęce – zawierają kwasy tłuszczowe nasycone (stearynowy, palmitynowy, masłowy). Ich nadmiar prowadzi między innymi do miażdżycy, otyłości. Są również źródłem cholesterolu oraz witamin A i D.
Źródła tłuszczów nienasyconych:
- ryby,
- olej rzepakowy,
- olej słonecznikowy,
- olej lniany,
- oliwa z oliwek,
- orzechy laskowe,
- orzechy włoskie,
- orzechy ziemne,
- migdały,
- zarodki pszenicy,
- awokado
Pamiętajcie, że istnieje takie coś jak tłuszcze ukryte. Ich źródłem są wędliny, ciasta, pączki, kiełbaski i tym podobne. Najlepiej nie spożywać ich częściej niż raz w tygodniu.
Jeżeli chcecie sprawdzić ile powinniście spożywać tłuszczu codziennie, to polecam Wam zalogować się na tej stronce slank.pl .Za darmo możecie to sprawdzić.
Chcecie więcej takich postów?
Pozdrawiam serdecznie,
Dominik
prześwietny post, własnie takie posty na temat poszczególnych wartosci powinny pojawiac sie częściej!
świetnie prowadzisz bloga, swoje zdanie popierasz bitymi argumentami, notatki są przejrzyste i konkretne! właśnie to sie przyjemnie czyta! pozdrawiam i czekam na wiecej ciekawostek! 🙂
Dziękuję za miłe słowa:)
Staram się prowadzić bloga tak, żeby każda z Was znalazła w łatwy sposób informacje, które ją interesują 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Dominika
Świetny wpis! Jeśli chodzi o tłuszcze nasycone to moim zdaniem oliwa z oliwek jest najlepsza, a zaraz po niej orzechy i migdały 🙂
Dziękuję za miłe słowa:)
Ja jednak ubóstwiam olej lniany oraz rzepakowy 😉 Jednak oliwa z oliwek w mojej kuchni pojawi się najczęściej 😉
ozdrawiam serdecznie,
Dominika
Ja czytałam (miałam to też na zajęciach z żywienia), że oliwę z oliwek powinno się używać przede wszystkim gdy robimy coś na zimno typu sałatki. Do smażenia najlepszy jest olej rzepakowy.
Tak, zgadzam się z tym w 100 % 🙂
Dziewczyny sprobujcie smazyc na oleju kokosowym.
Nie ma nic lepszego.Drogi ale warto!