Kilka razy wspominałam Wam, że błonnik jest bardzo pożyteczny dla naszego organizmu. Przede wszystkim usprawnia pracę układu pokarmowego, dzięki niemu czujemy się bardziej najedzeni, zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu, stabilizuje poziom glukozy we krwi, obniża wchłanianie węglowodanów, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich. Myślę, że jego właściwości to idealny temat na osoby artykuł. Dzisiaj chciałam przedstawić Wam listę produktów spożywczych, które zawierają błonnik :).

Źródła błonnika możemy podzielić na:

  • rozpuszczalne,
  • nierozpuszczalne,

Przykładowe produkty zawierające  błonnik rozpuszczalny:

  • owies,
  • rośliny strączkowe,
  • bulwy korzeni i warzyw korzeniowych,
  • niektóre warzywa i owoce np: śliwka, banan, gruszka, brokuły, marchew, kalarepa,

Przykładowe produkty zawierające błonnik nierozpuszczalny:

  • otręby z pszenicy, kukurydzy, jęczmienia,
  • orzechy,
  • nasiona dyni,
  • warzywa ( np.: kalafior, szpinak, pomidor)

Tabela produktów zawierających błonnik  100 gramach produktu:

Warzywa

Rodzaj:Błonnik ( gram )Błonnik nierozpuszczalny ( g)Błonnik rozpuszczalny (g)
Gotowane brokuły1,80 g1,50 g0,30 g
Gotowane buraki2,00 g0,80 g1,20 g
Groch łuskany żółty lub zielony suszony, ugotowany8,30 g7,20 g1,10 g
Gotowany zielony groszek5,50 g3, 90 g1,60 g
Pomidory suszone, suche12,30 g11.19 g1,11 g
Gotowane ziemniaki1, 80 g0,77 g1,03 g

 

Owoce:

Rodzaj:Błonnik ( gram )Błonnik nierozpuszczalny ( g)Błonnik rozpuszczalny (g)
Agrest 4,30 g3.40 g0,90 g
Figi suszone12,20 g8,20 g4,00 g
Jabłko ze skórą2,70 g2,00 g0,70 g
Maliny6,80 g6,10 g0, 70 g
Żurawina suszona5.00 g3,70 g1,30 g
Owoc męczennicy10,39 g2,94 g7,44 g

 

Zboża, ryż , ziarna

Rodzaj:Błonnik ( gram )Błonnik nierozpuszczalny ( g)Błonnik rozpuszczalny (g)
Sucha kasza gryczana10,30 g8,87 g1,41 g
Sucha kasza jaglana8,50 g6, 91 g1,59 g
Makaron pełnoziarnisty2,80 g2,20 g0,60 g
Mąka gryczana10.00 g8,62 g1,38 g
Mąka pszenżytnia pełnoziarnista14,60 g11,91 g2,68g
Otręby kukurydziane, suche85,47 g81,05 g2,11 g
Otręby owsiane, suche15,40 g8,20 g7,20 g
Otręby pszenne (nieprzerobione)42,76 g39,45 g3,31 g
Ryż biały błyskawiczny, ugotowany0,40 g0,29 g0,11 g
Ryż brązowy, ugotowany1,80 g1,60 g0,20 g

 

Orzechy i nasiona

Rodzaj:Błonnik ( gram )Błonnik nierozpuszczalny ( g)Błonnik rozpuszczalny (g)
Wiórki kokosa16,30 g14,90 g1,40 g
Migdały11,30 g10,10 g1.10 g
Nasienie lnu22,33 g10,15 g12,18 g
Nasiona dyni3,90 g2,83 g1,07 g
Orzechy laskowe6,10 g3,60 g2,50 g
Orzechy włoskie4,80 g3,30 g1,50 g
Orzeszki ziemne9,20 g7,30 g1,90 g
Pistacje10,80 g8,10 g2,70 g

Jak widzicie niektóre produkty naprawdę kiepsko wypadają w porównaniu do innych.  W tabelce uwzględniłam produkty, które najczęściej spożywane są przez Polaków ( oczywiście znajdziemy kilka wyjątków ).

Pozdrawiam,

Dominika

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.