Właściwości mięty
Mięta – wyjątkowo aromatyczna roślina z rodziny jasnotowatych. Występuje głownie w Europie, Azji i Afryce. Możemy wyróżnić około 40 gatunków. Najpopularniejszym z nich jest mięta pieprzowa. I właśnie na tej dzisiaj się skupimy. Bardzo mało osób zdaje sobie sprawę z jej właściwości, które są naprawdę zaskakujące. Dla większości z Nas znana jest tylko z mocnego zapachu oraz smaku. Dzisiaj pod ” lupę ” weźmiemy jej właściwości lecznicze, kosmetyczne oraz zastosowanie.
Właściwości lecznicze mięty:
- Liście mięty pieprzowej pobudzają trawienie i powodują zwiększone wydzielanie żółci – poprawiają pracę żołądka,
- Posiada właściwości uspokajające,
- Pomaga zwalczać bezsenność,
- Zwalcza migrenę i nerwobóle,
- Zwalcza zmęczenie i poprawia humor,
- Posiada właściwości rozkurczowe ( polecana podczas bolesnych miesiączek ),
- Zwalcza mdłości ( polecana Kobietom w ciąży )
- Zwalcza wzdęcia,
- Udrażnia drogi oddechowe,
- Posiada właściwości dezynfekujące,
- Likwiduje kolkę ,
- Posiada właściwości wiatro- i moczopędne, dzięki którym Nasz organizm zostaje oczyszczony z toksyn,
- Łagodzi objawy oraz schorzenia osób chorych na Zespół jelita drażliwego,
- Poprawia apetyt,
- Pomaga się pozbyć zgagi,
- Zwalcza bakterie,
- Działa wykrztuśnie,
- Przynosi ulgę przy nieżytach oskrzeli i gardła,
Wykorzystanie mięty w kosmetyce:
- Wywar z mięty może być stosowany przy owrzodzeniach lub obrzękach skórnych,
- Parówki z mięty oczyszczają pory, walczą z trądzikiem i innymi niedoskonałościami,
- Mięta w kremach i maseczkach pozytywnie wpływa na skórę twarzy w stanach zapalnych.
- Używana jest w dezodorantach i antyperspirantach – wspomaga walkę z nadmiernym poceniem się,
- Używana jet w antyperspirantach do stóp oraz kremach, które mają działanie przeciwgrzybiczne i dezynfekujące,
- Wykorzystywana w produkcji pasty do zębów i płynów do płukania ust. Dzięki niej mamy świeży oddech,
Wykorzystanie mięty w kuchni:
- Do wszelkiego rodzajów mięs ,
- Gorących sosów,
- Zimnych przekąsek takich jak np: kanapki,
- Do ryb,
- Sałatek i dipów,
- Do deserów (czekolada, lody, owoce)
- Napojów (gorąca herbatka, zimna lemoniada czy alkoholowy likier).
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam zapach mięty i najlepiej smakuje mi ona w postaci zwykłych, świeżych, zaparzonych listów mięty w wodzie. Idealne ochładza w ciepłe dni. Niestety o takich możemy na razie pomarzyć ….
A Wy lubicie mięte? Do czego ją stosujecie? A może hodujecie w domu na parapecie?:)
Pozdrawiam,
Dominika
Ostatnio zaopatrzyłam się w doniczkę z miętą i nie wyobrażam sobie herbaty bez niej! 🙂
Też muszę to zrobić 🙂
Uwielbiam miętę szczególnie latem i to taką domową z ziemi – pyyycha! 🙂