Właściwości bazylii
Bazylia – aromatyczna roślina wykorzystywana jako przyprawa oraz zioło lecznicze. O silnym korzennym smaku.Wielu z nas hoduje ją w doniczce we własnym mieszkaniu. Dzięki wspaniałemu aromatowi wykorzystujemy ją w wielu potrawach. Najczęściej używana jest w kuchni śródziemnomorskiej. Jest głównym składnikiem wspaniałego pesto, które większość z mas uwielbia. Dodatkiem do twarożków czy pomidorów z mozarellą.
Bazylia to źródło karotenu, rutyny oraz magnezu, żelaza, cynku, miedzi i kobaltu.
Niewiele osób wie, że właściwości bazylii nie ograniczają się tylko do gotowania. Warto się z nimi zapoznać:
- Dzięki temu, że zawiera eugenol łagodzi stany zapalne stawów, zmniejsza opuchliznę,
- Skutecznie walczy ze stresem (podczas stresujących sytuacji warto jest wdychać aromat bazylii lub po prostu zjeść kilka listków 😉 )
- Dzięki właściwością ściągającymi płukanki z bazylii polecane są po zabiegach stomatologicznych.
- Napar z bazylii oczyszcza oskrzela z zalegającej w nich wydzieliny,
- Pozwala pozbyć się wzdęć,
- Eliminuje mdłości,
- Wspomaga leczenie migreny,
- Dzięki dużej zawartości witaminy A pozytywnie wpływa na Nasz wzrok.
- Oczyszcza nerki
Wykorzystanie w kosmetyce:
- Tonik z bazylii w szybki sposób pozwala pozbyć się Nam trądziku i innych zaskórników,
- kremy oczyszczające,
- używa w produktach chroniących przed słońcem,
- Olejki aromatyczne o zapachu bazylii pozytywnie wpływają na układ nerwowy,
- W salonach kosmetycznych możemy się spotkać z zabiegami złuszczającymi z wykorzystaniem bazylii,
- Olejek eteryczny z bazylii używany jest do produkcji perfum oraz mydła,
Kila ciekawostek na temat bazylii:
- Używana jest do produkcji likierów,
- Posadzona pomiędzy pomidorami odstrasza wszystkie szkodniki,
- Działa odstraszająco na komary i inny owady,
Coś dla osób przesądnych:
- Podobno noszenie bazylii w portfelu przyciąga pieniądze 😉
- Wierzono również, że pomaga zatrzymać w domu szczęście, zapewnia ochronę,
- Jak kadzidełko palona jest po to, żeby ” wykurzyć ” złą energię
Kocham bazylię za ten wspaniały aromat. Na swoim parapecie mam to cudo i używam jej praktycznie codziennie. Idealnie komponuje się z wyszukanymi daniami jak i również świetnie smakuje z pomidorami czy twarożkiem.
A Wy hodujecie tą wspaniałą roślinę w swoim domu? Co czego najczęściej używacie bazylii? Czy dla Was również jest bardzo ważnym dodatkiem do potraw jak dla mnie? 😉
ciekawy post:) ja bardzo cenie bazylię w kuchni;p
Dziękuję;) Ja również 🙂
Kocham bazylię!!! 🙂 I często używam, uwielbiam np. hummus bazyliowy, który sama robię. I ten zapach…zniewalający 🙂 Pozdrawiam!
Bazylię bardzo lubię 🙂
ja miałam 2 krzaczki, ale mi zwiędły i uschły, nie wiem czemu:( macie jakies rady ?
ja miałam 2 krzaczki ale mi zwiędły i uschły ;( macie jakieś porady co do hodowania tego cuda ? 🙂