Nie skłamię, kiedy napiszę Wam “Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta”. Rok temu o tej porze miałam już wysprzątanie mieszkanie, pierniki były w puszce od kilku dni, a ja odliczałam dni do porodu. Rok temu wszystko wydawało się łatwiejsze 😀 . Teraz przy dziecku ciężko jest o perfekcję, ale pierniki są! Właśnie skończyłam je piec. Nie przepadam za lukrem, więc połowę ozdobię czekoladę, a reszt będzie bez czekolady. 🙂
Dzielę się z Wami przepisem na najlepsze i najszybsze pierniki! Ich przygotowanie wcale nie jest pracochłonne. Jeżeli jeszcze nie macie przygotowanych pierniczków na święta, zarezerwujcie sobie około godziny na przygotowanie ciasta, pieczenie i wałkowanie, a ozdabianie zostawcie innym domownikom domu, zwłaszcza dzieciom, które będą miały niesamowitą z tego frajdę.
Składniki (ilość na dwie blachy – tyle jesteśmy w stanie zjeść przez Święta) oczywiście możecie zwiększyć ilość składników i przygotować np. 4 blachy, 6 blach itp.
- miód lipowy – 50 ml ( 1/4 szklanki 200 ml)
- 80 gramów prawdziwego masła bez barwników! Masło powinno być białe, a nie żółte
- pół szklanki o pojemności 200 ml cukru pudru
- 2 i pół szklanki o pojemności 200 ml mąki pszennej,
- duże jajko
- jedno białko z jajka (do smarowania pierników)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki przyprawy do pierników,
- duża łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Podgrzej masło z miodem. Zostaw do przestudzenia. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (cukier puder, mąka, przyprawa, proszek do pieczenia, kakao. Dodaj do tego jajko i przestudzony miód z masłem. Moim zdaniem najlepiej wyrabiać ciasto w rękach. Jeżeli nie masz tyle siły, możesz poprosić o pomoc pana domu bądź skorzystać z pomocy robota kuchennego. Ciasto rozwałkuj dość cienko. Jeżeli przykleja się ciasto, posyp stolnicę mąką. Wytnij dowolne kształty z foremek. i ułóż na blaszce. Jeżeli chcesz, żeby pierniki po upieczeniu nie miały mętnego koloru, posmaruj je białkiem. W międzyczasie nastaw piekarnik na 180 stopni (góra,dół). Pierniczki piecz na papierze do pieczenia przez około 10 minut. Zostaw do przestygnięcia. Jeżeli chodzi o dekorowanie, wszystko zostawiam Tobie. Od Ciebie zależy jak będą wyglądały i kiedy to zrobisz.
Te pierniki są naprawdę przepyszne! Nie zdarzyło mi się, żeby były twarde! Są miękkie, ciemne, moim zdaniem idealne! Zawsze korzystam z tego jednego przepisu i za każdym razem są tak samo pyszne. Jeżeli zdarzy się Wam, że pierniczki będą twarde (uzależnione jest to od miodu), włóżcie do puszki kawałek jabłka i wymieniajcie je co 2 dni. Zobaczycie, że dzięki temu trikowi będą jeszcze smaczniejsze i nie połamiecie sobie na nich zębów.
Dajcie znać kiedy Wy pieczecie pierniki i czy macie jakieś swoje sprawdzone przepisy? Gdyby któraś z Was byłaby taka dobra i podzieliła się ze mną przepisem na ciasteczka maślane i ciasteczka korzenne, to byłabym bardzo wdzięczna.
Pewnie w tym roku moje mieszkanie nie będzie wyglądało tak perfekcyjnie jak rok temu. Nie będzie w nim takiej pięknej choinki. Ale mam coś znacznie cenniejszego! Małego zbója na którego czekałam rok temu w Święta! Małego zbója, który z chęcią wdrapałby się na choinkę i na dopiero co umytej podłodze rozgniecie kawałek bułki. 🙂 Życzę Wam spokojnych przygotowań do Świąt! 🙂
Pozdrawiam,
Dominika
*** przepis lekko zmodyfikowany ze strony mojewypieki,com ***
Super! Jutro planuje piec pierniki, więc z tym wpisem trafiłaś idealnie 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
Daj znać jak Ci wyjdą! 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Przepyszne, wyszły super 🙂 słodkie ale bez przesady, pachnące 🙂 ja już sporo zjadłam, mój ukochany też się dorwał (musiałam zabrał mu miskę, żeby coś zostało), zaniosłam też trochę do pracy – też się zachwycają i do kilku osób przesłałam link do Twojej strony bo były ciekawe przepisu 🙂
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę, że smakują! 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życze udanych Świąt! 🙂
Halo halo ile kcal ma jeden pierniczek? 🙂
To w ogóle nie jest ważne. Przynajmniej dla mnie w Święta! 🙂
Popieram 🙂 Po co w Święta o tym myśleć, wrzućmy na luz 😉
Super jutro z córeczka chce piec pierniczki i wypróbuję pani przepisu ?
Nie jestem Pani 🙂
Życzę miłego pieczenia! 🙂
Na pewno skorzystam z przepisu, ale nie mam miodu lipowego, więc dam inny, tylko który? (spadziowy, rzepakowy, wielokwiatowy)… Ja lubię jak pierniczki chrupią, więc nie stosuję triku z jabłkiem, bo to odbiera również trochę smaku, ale mama tak robi. Fajnie, że napisałaś pojemność Twojej szklanki, bo zazwyczaj jest to 250 ml.
Myślę, że tutaj pełna dowolność. Najważniejsze, żeby był płynny. Także jak masz taki twardy, to rozpuść go 🙂