Przepis na gulasz warzywny:

Składniki:

  • 1/2 szklanki fasoli(opcjonalnie, ja zazwyczaj robię bez)
  • 3 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • puszka pomidorów w zalewie,
  • 2 cebule,
  • 2 papryki (kolorowe),
  • mała cukinia,
  • 2-3 łodygi selera naciowego,
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kostka bulionu warzywnego,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 1-2 łyżki mąki razowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • liść laurowy,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki cząbru,
  • pieprz i sól

Sposób przyrządzenia:

Fasolę zalej wrzątkiem i odstaw na 2 godziny do namoknięcia.

Następnie odcedź ją i zalej zimną wodą tak, aby zakryła ziarno i ugotuj.

Cebulkę pokrój w piórka i uduś na oleju.

Marchewkę, ziemniaki, obraną cukinię i oczyszczoną paprykę umyj i pokrój w grubą kostkę.

Umyty seler obierz z włókien i pokrój na plasterki.

Do głębokiej patelni wrzuć wszystkie warzywa (oprócz fasoli i kukurydzy), zalej je szklanką bulionu warzywnego z sosem sojowym i liściem laurowym.

Duś na wolnym ogniu przez ok 15 minut.

Na koniec dodaj fasolę, pomidory z puszki, kukurydzę i starty czosnek.

Mąkę rozprowadź w kilku łyżkach zimnej wody, zahartuj wywarem i wlej do patelni.

Doprowadź całość do wrzenia i zdejmij z gazu. Gulasz podawaj z brązowym ryżem lub dowolną kaszą.

SMACZNEGO 🙂

Przepis przesłała czytelniczka bloga 🙂

zestawy startowe neonail z dodatkowym lakierem gratis

2 KOMENTARZE

  1. Witam przepis nawet całkiem fajny ale ja bym zamiast mąki dała np 1-2 łyżeczek koncentratu pomidorowego też zagęści a po co nam mąkę jeść 🙂
    a jeszcze lepiej byłoby gdyby przy wszystkich przepisach pojawiła się tabela z wartością odżywczą danych potraw.
    pozdrawiam:)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.