Przepis na gulasz warzywny:
Składniki:
- 1/2 szklanki fasoli(opcjonalnie, ja zazwyczaj robię bez)
- 3 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- puszka pomidorów w zalewie,
- 2 cebule,
- 2 papryki (kolorowe),
- mała cukinia,
- 2-3 łodygi selera naciowego,
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej,
- 2 ząbki czosnku,
- kostka bulionu warzywnego,
- łyżka sosu sojowego,
- 1-2 łyżki mąki razowej,
- 2 łyżki oleju,
- liść laurowy,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/2 łyżeczki cząbru,
- pieprz i sól
Sposób przyrządzenia:
Fasolę zalej wrzątkiem i odstaw na 2 godziny do namoknięcia.
Następnie odcedź ją i zalej zimną wodą tak, aby zakryła ziarno i ugotuj.
Cebulkę pokrój w piórka i uduś na oleju.
Marchewkę, ziemniaki, obraną cukinię i oczyszczoną paprykę umyj i pokrój w grubą kostkę.
Umyty seler obierz z włókien i pokrój na plasterki.
Do głębokiej patelni wrzuć wszystkie warzywa (oprócz fasoli i kukurydzy), zalej je szklanką bulionu warzywnego z sosem sojowym i liściem laurowym.
Duś na wolnym ogniu przez ok 15 minut.
Na koniec dodaj fasolę, pomidory z puszki, kukurydzę i starty czosnek.
Mąkę rozprowadź w kilku łyżkach zimnej wody, zahartuj wywarem i wlej do patelni.
Doprowadź całość do wrzenia i zdejmij z gazu. Gulasz podawaj z brązowym ryżem lub dowolną kaszą.
SMACZNEGO 🙂
Przepis przesłała czytelniczka bloga 🙂
pyychaaaa polecam ! 🙂
Witam przepis nawet całkiem fajny ale ja bym zamiast mąki dała np 1-2 łyżeczek koncentratu pomidorowego też zagęści a po co nam mąkę jeść 🙂
a jeszcze lepiej byłoby gdyby przy wszystkich przepisach pojawiła się tabela z wartością odżywczą danych potraw.
pozdrawiam:)