Temat zdrowej żywności jest znany większości osób, które dbają o siebie. Czytając artykuły często spotykamy się ze stwierdzeniem, że najważniejsze dla naszego zdrowia i dobrej kondycji są warzywa i owoce. Pytanie tylko, które z nich mają najwięcej wartościowych składników? Dziś poznacie Top 10! Sprawdźmy jakie są najzdrowsze warzywa świata!
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) pod lupę zostało wziętych kilkadziesiąt warzyw, uprawianych na całym świecie. Jednym z głównych kryteriów, oprócz zawartości witamin i minerałów, było przeciwdziałanie różnorodnym chorobom, hamowanie ich lub właściwości lecznicze warzyw.
Mistrzynią i Panią Numer 1 okazała się rukiew wodna. To zielone warzywko wyglądem przypomina szpinak i nie jest łatwo dostępne, ale dla chcącego nic trudnego . Zawarte w niej składniki to prawdziwy eliksir młodości (oczywiście jedzona regularnie). Ta Królowa Jarzynowa poprawia pracę wątroby i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
Numerem 2 jest (dla niektórych może być to zaskoczenie) kapusta pekińska. To skarbnica beta- karotenu, który świetnie wpływa na skórę, wzrok, włosy, a także na piękny koloryt naszej cery. Dzięki pekince nasze zęby i kości również będą mocniejsze ze względu na dużą ilość wapnia.
Trzecie miejsce przyznano boćwinie. To nic innego, jak młode liście buraka ćwikłowego. Surowa jest świetna do sałatek, ale gotowana też jest niczego sobie. Ta roślina odkwasza organizm, przyspiesza przemianę materii, działa uspokajająco.
Idąc za ciosem, numerem 4 zostaje nikt inny jak burak ćwikłowy. Od lat wiadomo, że to warzywo poprawia jakość krwi (polecany przy anemii), działa przeciwnowotworowo, podnosi odporność. Szczerze polecam sok z buraka (sam jest dość ziemisty w smaku, ale łącząc go z marchewką i jabłkiem – pychota).
Na piątym miejscu znalazł się szpinak. Oprócz wszystkim znanego żelaza, posiada on dużą ilość potasu i bardzo ważnego dla nas kobiet – kwasu foliowego. Działanie lecznicze szpinaku: obniża ciśnienie i przeciwdziała miażdżycy.
W rankingu, miejsce 6 przypada cykorii. To niezbyt popularne warzywo, a szkoda, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn, poprawia przemianę materii, ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Dzięki swoim składnikom cykoria odmładza. I ma mało kalorii
Numer 7 to sałata masłowa. Ma dużo błonnika, magnezu i żelaza. To znane warzywo świetnie komponuje się w sałatkach i jako składnik kanapek.
Kolejne warzywo uznane za najzdrowsze to pietruszka. Spośród wielu zalet, pietruszka podnosi odporność (natka ma dwa razy więcej witaminy C niż cytryna), także odświeża oddech, usuwa nadmiar wody z organizmu. Warto jeść i korzeń i natkę, którą z powodzeniem można zamrozić.
Numer 9 to sałata rzymska. Jest wiele odmian tej rośliny, jednak ze wszystkich, ta ma najwięcej witaminy C. Przez zawartość luteiny, poprawia nasz wzrok. Dostarcza wielu cennych składników (witaminy PP, A, B) oraz soli mineralnych (potas, magnez, fosfor, żelazo oraz wapń).
Numerem 10 została kapusta. Ma dużo walorów smakowych, ponieważ można ją przyrządzić na wiele sposobów. Działa leczniczo na stawy, poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów (ze względu na obecność siarki), również przeciwdziała obrzękom.
To nasze Top 10 ze wszystkich znanych warzyw. Może warto postawić sobie nowe wyzwanie kulinarne i starać się wprowadzać jak najczęściej te rośliny do naszej diety. A wtedy jak podejrzewam, będziemy długo piękne, młode i przede wszystkim zdrowe! 🙂
Pozdrawiam, Ewa
Bardzo ciekawy post, chętnie bym przeczytała również o najzdrowszych owocach 🙂
dziękuję bardzo 🙂 jeśli będzie mi dane, to na pewno napiszę o najzdrowszych owocach 🙂
Kapusta pekińska mnie bardzo zaskoczyła. W takim razie zacznę częściej ją jadać 🙂
Prawidłowo 😀
łatwo dostępna skarbnica zdrowia, więc warto 😀
Wlasnie dzis robiłam pekinska na ciepło…zjadliwe, taka chinszczyzna…lubie tez w salatkach i surowkach
Who uważa też, że wegetarianizm to choroba psychiczna. Wątpliwym jest, aby to co piszą było w 100% prawdą!
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/sprostowanie-who-dementuje-ze-wegetarianizm-choroba-psychiczna
Jednak nie do końca, ale fakt – na wszystko trzeba brać poprawkę 🙂
a kto tu mówi o wegetarianizmie, przecież warzywa można zjeść też z mięsem.
Zawsze trzeba mieć dystans do wszystkich informacji, jakimi zalewają nas media, mieć swoje zdanie 🙂 także sprawdzać źródła, z jakich czerpiemy informację 🙂 myślę, że z tym wegetarianizmem i chorobą psychiczną to trochę ktoś przesadził 😉 a jeśli chodzi o badania dotyczące wartości mierzalnych (witaminy, minerały i białka pokarmowe) to myślę, że da się to udowodnić naukowo, czy zrobi to WHO czy inna organizacja zdrowia 🙂 pozdrawiam 🙂
Ćwiczyć mogę bez końca, ale układanie sobie jadłospisu mi nie wychodzi. Wieczorem czuje się napchana. Pełna, jak robiłam jadłospis z twojej strony było mi lepiej, ale nie będę w kółko jeść 7 jadłospisów 😉 a sama nie potrafie, co jest nie tak?
Teraz już wiem jak układać swój jadłospis 🙂 dla mnie też ta pekinka to duże zaskoczenie, ale ja akurat ją lubię więc jeszcze częściej będę ją jeść 🙂 zgadzam się z koleżanką że przeczytałabym jeszcze o najzdrowszych owocach 🙂
Bardzo interesujacy post.. Polecam:)
Bardzo interesujacy post..Polecam;)
Ciekawy artykul! I podoba mi sie polaczenie buraka, marchewki i jablka! Teraz trzeba tylko sporbowac 🙂
dzięki, ja się przekonałam 🙂 i zniknęły moje problemy z żelazem 😀
Bardzo ciekawy post, chętnie bym poczytała na inne tematy np. Zdrowe owoce jak i zdrowe odchudzanie 🙂
coś na ten temat tu znajdziesz 🙂 wystarczy wejść w kategorię: zdrowe odżywianie 🙂 powodzenia w układaniu smacznego i zdrowego menu 🙂
Super artykuł. Dużym zaskoczeniem była dla mnie pierwsza i druga pozycja czyli rukiew i kapusta pekińska. Postaram się urozmaicić moją dietę o te składniki☺
Bardzo ciekawy post, poczytałabym rowniez o zdrowych owocach jak i o zdrowym odchudzaniu 🙂
A gdzie jarmuz?!
jarmuż zajął zaszczytne 15 miejsce 🙂
Jeśli ktoś nie bardzo lubi smak zwykłego buraka to polecam zamarynowanie w occie i zrobienie sałatki 😉
dobry pomysł 🙂
Same pyszności 🙂
też tak sądzę 🙂
Super artykul wow ! 😉
dziękuję 🙂
Można byłoby z tego skoponować niezły mix nie tylko smakowy ale jaki zdrowy!! Super Ewa 🙂
Warzywa są super i można je przyrządzać na 1000 sposobów ! Szkoda tylko, że tak mało ich jemy …. .
Myślę, że to się już powoli zmienia na plus 🙂
Bardzo fajny artykuł! krótko i na temat, a dodatkowo masa przydatnych informacji 🙂 do teraz nie wiedziałam, że istnieje takie warzywo jak rukiew wodna hehe Osobiście również polecam sok z marchwi, jabłek i buraków mmmm… pychotka 🙂 a pietruszka? uwielbiam!!! zwłaszcza w zupach 🙂 dzisiaj ugotowałam z białej kapusty więc trafiłam w 10 😀 MNIAM !
A gdzie brokuly?