Na pewno wiele osób po przeczytaniu tytułu wpisu, zadało sobie pytanie “Co to jest amarantus?”. A więc zacznijmy od początku. Amarantus jest nazywany zbożem XXI wieku. Możemy go również znaleźć pod nazwą szarłat. Dzięki swoim cudownym właściwościom “bije” na głowę inne zboża. Amaratus jest bogatym źródłem żelaza – 15 mg na 100 gramów. Ma go 5 razy więcej niż szpinak. Jest również cennym źródłem wapna, białka, które jest lepiej przyswajalne od tego w mleku czy soi, magnezu, manganu, fosforu, selenu, cynku, potasu. Nie znajdziemy w nim glutenu. Wyróżnia go drobna frakcja skrobi, która jest pięć razy łatwiejsza do strawienia od skrobi kukurydzianej. Jest źródłem wielu witamin: B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, ryboflawiny, witaminy C i E.
Znajdziemy w nim również skwalen ( antyoksydant), którego zadaniem jest wzmocnienie odporności organizmu. Armatrus pobudza perystaltykę jelit, spowalnia wchłanianie tłuszczu, glukozy. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika.

Jak już poznaliśmy właściwości zboża XXI wieku, warto zastanowić się do czego możemy go wykorzystać. Tak naprawdę nie ma tutaj ograniczeń. Nadaje się on jak składnik śniadania, dania głównego czy nawet deseru. W internecie znalazłam kilka ciekawych przepisów na jego wykorzystanie. Mam nadzieję, że uda mi się zachęcić Was do wypróbowania tego produktu. Wszystkie niżej wymienione przepisy nie są mojego autorstwa ale każdy z nich przetestowałam i mogę Wam je polecić bez najmniejszego zawahania.

1) “Amarantusowa owsianka –źródło tego przepisu

Składniki:

  • ½ szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • laska wanilii
  • syrop klonowy lub miód (do smaku)
  • dżem z fig
  • świeże owoce: figi, banany, mandarynki, żurawina

Wykonanie:

  • Amarantus zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut. Potem je wypłucz i odstaw do innego naczynia.
  • Następnie zalej mlekiem, dodaj laskę wanilii i gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj miód bądź syrop klonowy.
  • Przełóż do naczynia i udekoruj owocami.”

2) “Karobowe naleśniki z bananowym serem – źródło przepisu

ciasto na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • 0,5 szklanki mąki z amarantusa
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • jajko
  • łyżka karobu
  • łyżka oliwy

nadzienie:

  • ok. 200 g białego sera
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • banan

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą za pomocą miksera (jeśli ciasto jest za rzadkie – dodajemy mąkę pszenną, jeśli za gęste – mleka). Naleśniki smażymy na patelni bez tłuszczu. Nadzienie: ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego jogurt i rozgnieciony banan.Smarujemy naleśniki nadzieniem i zwijamy w dowolny sposób. Naleśniki mają smak czekoladowy, który nadaje im karob.”

3) “Sałatka ziemniaczana” – źródło przepisu

Składniki
1 kg ziemniaków,

  • 2 cebule,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 10 łyżek poppingu z amarantusa,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • przyprawy (sól, pieprz)

Sposób przygotowania
Cebulę pokrój w kostkę i wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i poppingiem. Ugotowane ziemniaki po ostudzeniu pokrój w plastry i wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem, a następnie dodaj oliwę i pokrojone w kostkę ogórki. Całość wymieszaj.”

4)  “Kurczak w amarantusie na ratatouille – źródło przepisu

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 łyżki amarantusa (może być popping)
  • pieprz czarny ziarno
  • olej kokosowy (do smażenia)
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

Ratatouille:

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • pieprz czarny ziarno
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • olej słonecznikowy

Wykonanie:

  • Filety z kurczaka oczyść, lekko rozbij, natrzyj solą i pieprzem.
  • Warzywa pokrój w kostkę. Bakłażana posól i pozostaw na kilkanaście minut, do czasu aż puści sok, następnie osusz go papierowym ręcznikiem (dzięki temu pozbędziesz się goryczki).
  • Rozgrzej olej na patelni, podsmaż czosnek i cebulę, po czym przełóż je do innego naczynia i kolejno osobno podsmaż pozostałe warzywa, każde po jakieś 3 minuty.
  • Wszystkie podsmażone warzywa przełóż na jedną patelnię i smaż razem przez 20 minut aż do miękkości. Dopraw przyprawami i ziołami.
  • Składniki panierki dokładnie wymieszaj i obtocz w nich filety, po czym smaż z każdej strony kilka minut.
  • Kurczaka ułóż na warzywach i podaj jeszcze ciepłe najlepiej z ziemniaczkami z piekarnika.”

5)  “Amarantusowy pasztet warzywny – źródło przepisu

  • 100 g ziaren amarantusa
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 4 różyczki brokuła
  • 2 jajka
  • łyżka mąki pełnoziarnistej (np. pszennej)
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki, koper, szczypior, zioła, przyprawy

Amarantus i soczewicę gotujemy w osobnych garnkach do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu wszystkie wymienione składniki razem blendujemy. Dodajemy 2 jajka oraz pokrojone: natkę, koper, zioła, szczypior, wyciśnięty czosnek i mąkę – mieszamy dokładnie łyżką. Wylewamy do wysmarowanej oliwą keksówki. Pieczemy 50 minut w 180°C.”

Amarantus można również wykorzystać jako dodatek do obiadu, a nawet przygotować z niego przepyszne śniadanie.

Odmierzoną ilość amarantusa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, żeby go przykryć. Gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie. Ziarenka amarantusa powinny “wypić” wodę.

Wbrew pozorom amarantus nie jest wcale drogi. Za 250 gramów produktu musimy zapłacić około 5 zł. Uważam, że warto jest włączyć go do swojego jadłospisu. Jestem ciekawa czy Wy używacie amarantusa w swojej kuchni? Może macie jakieś swoje ulubione przepisy na jego wykorzystanie? Z chęcią je wypróbuję. W tym wypadku zdecydowanie wolę korzystać z gotowych przepisów, niż improwizować. Już raz zakończyło się to totalną katastrofą smakową.

Pozdrawiam,

Dominika

zestawy startowe neonail z dodatkowym lakierem gratis

15 KOMENTARZE

  1. Uwielbiam – na mleku z żurawiną i bananami i z warzywami
    W naszej diecie dużo jest jeszcze czarnego ryżu i komosy ,jaglanki i gryczki
    Nie lubię obierać ziemniaków

  2. A czy amarantus do owsianki koniecznie trzeba zalać wrzątkiem? Czy to nie spowoduje utracenie witamin w nim zawartym? Bo ja robie to tak, że raz na tydzień wsypuję sobie do pojemnika płatki owsiane, żytnie, amarantus, słonecznik itp. I mam gotowa nieszanke muesli na cały tydzień. I taki miks jem z jogurtem – dodaje jogurtu do mieszanki na 2 h przed spożyciem i to się wszystko łatwo puchlchnie 🙂

    • Nic mi nie wiadomo, żeby tracił po zalaniu wrzątkiem swoje właściwości.
      Jeżeli masz jakiś ciekawy artykuł na ten temat, chętnie poczyta,. Bo sama jestem ciekawa 😀

  3. Mnie ostatnio naszlo na słodkie. Zgniotlam banana dodałam mleko i kakao naturalne miód wymieszalam i dodałam amarantus ekspandowany mniaaam a ziarna amarantusa gotuje po chwili dodaje płatki owsiane bakalie wiórki kokosowe i dodaje do startego na grubych oczkach jabłka lub gruszki i to jest moje ulubione śniadanie

  4. Hej, a moglabys opis w jakiej postaci wystepuje ten amarantus? ja jestem za granica, ale mama wysyla mi popping i tego chyba sie nie gotuje ani nie zalewa woda, ja po prostu wsypuje to do jogurtu albo mleka, ale nie puchnie ani nic.
    Jakie sa inne rodzaje? Surowy, maka aramantusowa? Moglabys cos napisac wiecej i jak wykorzystywac w kuchni kazdy z rodzajow?

  5. a można go stosować jak zwykłą kaszę np do obiadu z mięsa i z jakaś surówką? Czy sam nie ma smaku? Pytam bo nie chce smarnować produktu 🙂

  6. Amarantus, świetna rzecz, odkąd jestem na diecie stosuje go prawie codziennie. Bardzo fajnie, że staje się coraz bardziej popularny. Pozdrawiam 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.