Zielona herbata właściwości

8

 Zielona herbata posiada charakterystyczny gorzki smak, który nie każdemu smakuje. Na rynku możemy spotkać wiele smaków zielonej herbaty np.: zielona herbata z ananasem, zielona herbata z jaśminem, zielona herbata z opuncją  itd. Aby wydobyć 100% wartości tej herbaty, nie zalewamy jej wrzątkiem (temperatura powinna być poniżej 90 stopni). Czas parzenia herbaty jest również bardzo ważny. Od 2-3 minut będzie działała pobudzająco a od 5-6 min. uspokajająco. Pamiętajmy, że najlepsza jest herbata liściasta.

Napar z zielonej herbaty ma właściwości hamujące rozwój bakterii, ma działanie antynowotworowe, działa pobudzająco na pęcherz, wspomaga odchudzanie, przyśpiesza metabolizm. Jest też bogatym źródłem witamin z grupy B, C, E oraz K oraz minerałów, takich jak magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem czy jod.

Pijąc ją powinniśmy zachować umiar, ponieważ zawiera ona teinę ( podobnie do kofeiny działa pobudzająco na organizm. ) Zielona herbata nie jest polecana osobą narażonym na anemię –małym dzieciom, kobietom w ciąży czy wegetarianom, ponieważ zawarte w niej flawonoidy mogą zaburzać wchłanianie żelaza.

Podsumowując...

Zielona herbata jest zdrowa pod warunkiem, że zachowujemy umiar i nie jesteśmy narażeni na anemię. Powinna być również odpowiednio zaparzona. Jak często pijecie zieloną herbatę? Wybieracie smakową czy zwykłą?:)

Podobne posty: 

1) Czerwona herbata – właściwości

2) Biała herbata – właściwości < klik>

Pozdrawiam,

Dominika

8 KOMENTARZE

  1. Jak któraś nie znosi smaku zielonej herbaty – ja osobiście się krzywie na samą myśl 😀 to polecam dodać łyżeczkę miodu bądź soku malinowego. Smak będzie bardziej znośny a nie osłabi to właściwości herbatki tak jak np. cukier 🙂

    • Jeżeli nie odpowiada Ci smak herbaty zielonej, to zamiast słodzić próbuj innych rodzajów! Polecam senchę lub banchę, są bardzo delikatne, a jak kupisz smakowe z jakimiś kwiatami to już w ogóle 🙂 Tylko trzeba pamiętać, o krótkim parzeniu, wtedy napar jest delikatny. Najlepiej podejść do herbaciarni to doradzą.
      Ja to jestem uzależniona od zielonej herbaty ;D

    • Może źle parzysz? Mi też kiedyś nie smakowała, ale teraz piję jak tylko mogę 😉 A dla ścisłości, temperatura wody 60-70 stopni. Nie żebym stała z termometrem, po prostu na oko dolewam do wrzątku zimnej wody i dopiero wkładam zaparzacz z listkami w środku.
      Możesz też popróbować smakowych. No i sama atmosfera picia dużo robi. Lubie się przy zielonej herbacie odprężyć, puścić klimatyczną muzykę… 🙂

  2. Codzienne picie zielonej herbaty nie jest wskazane dla mieszkańców Polski, ponieważ w dużym skrócie może rozwalić wątrobę, jest to napój dość nowy dla naszej populacji, wiec uważałabym z częstym piciem jej 😉

  3. Ja się zrazilam do zielonej herbaty. Od 3 lat piłam ja systematycznie rano do śniadania i zdarzało się również w pracy. Początkiem tego roku zaszlam w ciążę.
    Zielona herbata wyplukuje kwas foliowy…
    I niestety poronilam

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here