Wiele osób podczas dzieciństwa zniechęciło się do szpinaku.
Myślę, że najwyższa pora udowodnić niektórym z Was, że warto jest go spróbować jeszcze raz.
Szpinak posiada wiele właściwości leczniczych:
Między innymi chroni Nas przed miażdżycą i nowotworami, zwalcza nadciśnienie, reguluje pracę serca.
Znajdują się w nim pierwiastki, które są niezbędne dla Naszego organizmu: potas, magnez, żelazo.

Jest źródłem witamin: witamina C, witamina K, witamina E, witaminy z grupy B.
Zielone liście polecane są również kobietom w ciąży ponieważ znajduje się w nich kwas foliowy , który zapobiega wadom układu nerwowego płodu.
Szpinak jest produktem, który powinien być stosowany podczas diety. Jest niskokaloryczny: 100 g to tylko 16 kcal.
Dzięki potasowi i witaminą z grupy B przyśpieszają metabolizm i spalają węglowodany i tłuszcze.Dobrze przyrządzony szpinak jest pysznym dodatkiem do wielu dań.
Gwarantuję tym osobom co go nie lubią, że można się do niego przekonać. Spróbujcie 🙂
Jakie potrawy przygotowujecie ze szpinakiem?;>
źródło obrazka: www.google.pl

9 KOMENTARZE

  1. Zrobiłam sobię kiedyś na uczelnię obiad.. Makaron ze szpinakiem (tym mrozonym w brykiecie.. ale nie wiem, czy jest on mniej wartościowy?), dodałam dużo czosnku, bo lubię intensywne smaki (ale czasem zamieniam na ser feta) i rybę w panierce pikantnej
    Zostało zjedzone bardzo szybko jak znajomi się do tego dobrali 😀

  2. Uwielbiam naleśniki z twarogiem i szpinakiem,
    roladki z piersi kurczaka z fetą i szpinakiem
    zupa szpinakowa,
    wszystko z dodatkiem czosnku
    Smaczne i Zdrowe

  3. Należę do tych osób, ktore zrażone są do szpinaku (w moim wypadku przez okropna dietę ktora stosowslam lata temu). Jednak ostatnich miesiącach tak zamienilam mój styl życia, ze chyba spróbuje jeszcze raz. Twój dzisiejszy post narobił mi smaku ( nie wierze!)
    Coz lece do sklepu, dzieki! 😀
    Pozdrawiam!

    • Daj znać czy smakował 🙂
      Ps: W kategorii przepisy znajdziesz roladę ze szpinakiem i makaron ze szpinakiem i fetą możnqa dodać pierś z kurczaka:) Pycha

  4. Hej Tipsi o szpinaku napiszę już jutro.Uwielbiam ,uwielbiam,muszę go zjeść chociaż raz w tygodniu.Ale mam inne pytanie do Ciebie ,zrobiłam właśnie napój z imbiru,ale nie wiem jaką wodą mam go zalać wieczorem ,zimną czy ciepła,ja zalałam teraz zimną i jeszcze jedno mam [przykryć kubek tak jak do parzenia herbaty,czy zostawić odkryty.Pozdrowionka.Biegam nadal ,waga się ruszyła 80 dkg schudłam.Zawsze to jakiś początek.

    • Hej Kochana:)
      Ja zalewam wrzątkiem, odstawiam na 10 minut, później dodaję sok z cytryny i łyżeczkę miodu – jak jestem chora a jeżeli chodzi o napój rano, to wieczorem zalewam ciepłą 😉 I rano dolewam gorącą:)

  5. Hej ja bardzo lubię szpinak w całości,ewentualnie delikatnie pokrojony,drobno zmielony odpada.Smażę go na odrobinie masła,dodaję pieczarki,pomidory obrane ze skórki,dużo czosnku i na koniec mozzarelle pokrojoną w kostkę,super się rozpuszcza.Pychotka.Pozdrawiam wszystkie smakoszki szpinaku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.