Dzisiaj chciałam przedstawić Wam zdrowe zamienniki niezdrowych produktów. Warto jest wiedzieć jakie produkty są dla Naszego organizmu wartościowe.

1) Płatki kukurydziane kontra płatki owsiane.

Płatki owsiane mają mniejszy indeks glikemiczny oraz posiadają większą zawartość białka i błonnika . Dlatego osoby dbające o sylwetkę powinny wybierać płatki owsiane.

7523_ry_biay_784


2) Jogurt naturalny kontra jogurt owocowy

Tutaj zdecydowanie wygrywa jogurt naturalny. Wiem, że niektórym nie smakuje, dlatego można dodać do niego owoce i od razu ma inny smak. Jogurt owocowy najczęściej zawiera syrop glukozo-fruktozowy oraz inne barwnik i substancje. Nie znajdziemy w nich nawet owoców tylko np: 1% soku z owoców. Jak dla mnie jest t nie do przełknięcia. W jogurcie naturalnym znajdziemy wysokowartościowe białko, witaminy , minerały np:  fosfor, jod, potas, cynk, oraz łatwo przyswajalny wapń. Sięgajcie po te, które nie zawierają cukru.

jogurt

3) Biały ryż kontra brązowy ryż 

Tutaj zdecydowanie lepiej jest sięgać po ryż brązowy. Jest on lepszym źródłem błonnika,  ma niższy indeks glikemiczny, posiada wiele składników mineralnych np: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo. Znajdziemy w nim również witaminy między innymi: witaminy  E oraz B6. Daje Nam również dłuższe uczucie sytości.

 

7523_ry_biay_784

 

4) Sałatki i surówki z majonezem kontra surówki z dodatkiem oliwy

W tym wypadku wybór jest również bardzo prosty. Sięgamy po surówki z dodatkiem oliwy oliwek, oleju lnianego, oleju rzepakowego zamiast tych, w których znajduje się bardzo kaloryczny majonez.

7523_ry_biay_784

5) Kefir naturalny kontra kefir owocowy:

Tak samo jak w przypadku jogurtów owocowych zdecydowanie lepiej sięgać po kefir naturalny. Owocowy zawiera cukier, chemię no i oczywiście nie dajcie się nabrać. Nie ma w nim owoców! Jeżeli macie problem z piciem naturalnego jogurtu to zmiksujcie sobie jakieś owoce np: maliny i dodawajcie do Niego.

kefir

Dzisiejszy artykuł miał za zadanie uświadomić Wam po jakie produkty powinniśmy sięgać. Nie potrzebnie faszerujemy się jakimiś barwnikami, chemią itd. Jeżeli macie do wyboru zdrowe zamienniki niezdrowego jedzenia to nie zastanawiajcie się nawet i sięgajcie po nie.

Ps: Jeżeli jesteście ciekawi drugiej części artykułu, zapraszam Was tutaj ===> Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów- ciąg dlaszy- klik

Pozdrawiam,

Dominika

40 KOMENTARZE

      • Dziewczyny, owsianeczka na mleku z orzechami, żurawiną, migdałami i łyżeczką miodu i gwarantuję, że Corn Flakes’y pójdą w odstawkę 😀

        • Ja jeszcze dodaję cynamon, ale bez żurawiny. Zamiast niej, wybieram lekki mus owocowy, np truskawkowy, malinowy, jagodowy, albo połączenie kilku smaków – oczywiście zrobiony w domu 😉

  1. Ja jeszcze zamieniam majonez na jogurt lub kefir naturalny jeśli mam ochotę na sałatkę z majonezem 🙂 No i już od dawna nie kupuję białego pieczywa, ani zwykłego makaronu, tylko pełnoziarnisty 🙂 Kupując suszone owoce również sprawdzam, czy nie są one konserwowane dwutlenkiem siarki (E220) 🙂

  2. “. Sięgamy po surówki z dodatkiem oliwy oliwek, oleju lnianego zamiast tych w których znajduje się bardzo kaloryczny majonez. ” Dlaczego nikt nie pisze o dodawaniu oleju rzepakowego? Jest on bardzo zdrowy, służy nam o wiele bardziej niż np wysławiona oliwa z oliwek- zawiera więcej kwasów omega 3 ( ok 10% składu ) , olej lniany to aż 51 % składu, a oliwa z oliwek tylko 1 % ! Niestety, stosunek ilości kwasów omega 6 do kwasów omega 3 w oleju lnianym jest bardzo niekorzystna ( najbardziej odpowiedni wynosi 2:1 [ omega 6 do omega 3]). W oleju lnianym kwasów omega 3 jest więcej- stosunek 0,31:1 natomiast olej rzepakowy charakteryzuje się właśnie idealnymi proporcjami. Nastała moda na oliwę z oliwek ( która ma więcej w swoim składzie kwasu oleinowego- 75 % , olej rzepakowy- 62 %) , ale nie doceniamy naszego “krajowego ” płynnego złota 🙂
    Pozdrawiam

    • Zgadzam sie z Magda uwazam ze powinno sie czesciej mowic o oleju rzepakowym i promowac go. Co do lnianego to ja go bardzo czesto uzywam i co innego pisza o stosunku omega 3 do omega 6. No ale to zawsze bedzie dyskusyjna kwestia.

    • Ale ze względu na zbyt dużą obecność kwasów omega-6 w diecie prawie każdego z nas bardziej korzystny jest olej lniany, gdyż to właśnie omega-3 mamy w niedoborze.

  3. Kurcze nie popadajmy w paranoje. Aktywnośc fizyczna jak najbardziej tak, zdrowe odżywianie również, ale rezygnowanie całkowicie z tego co się naprawdę lubi? Bez przesady. Wszystko jest dla ludzi, ale z umierem. Nigdy nie zamienię jogurtu owocowego na naturalny ani płatków kukurydzianych na owsiane. Bez przesady 😛

    • Ja wolę sama zrobić sobie owocowy jogurt z miodem 🙂 i wtedy jest pysznie, a co do rezygnacji z tego co się lubi, bardzo lubi, to popieram, nie dajmy się zwariować 😉 Ja nigdy nie zrezygnuję z grzanego wina, a właśnie rozpoczął się na nie sezon 😀

      • Oczywiście, że nie ma co wariować i też się z tym zgadzam. Ale myślę, że naprawdę warto zrobić taki jogurt np: jak Ty niż jeść gotowy:)

    • Dominika zgadzam się, nie popadajmy w paranoję ale skład takiego jogurtu owocowego to jakaś masakra. Tak dla ciekawości powiem, że w jogurtach truskawkowy jest używany barwnik E120 – pozyskiwany jest z czerwca kaktusowego ( czyli powoda z rodzajów pluskwiaków ). Dziękuję bardzo za taki jogurt. Wolę dodać truskawki do naturalnego.
      Taka moja opinia 🙂

      • Właśnie rzeczona koszenila jest najzdrowszym rodzajem barwników z tych, które dodawane są do produktów spożywczych, więc nie wiem czy to taki dobry przykład ;p

    • To nie jest przesada, można czasem zjeść cos innego lub zmieszać rodzaje platkow. Jogurty owocowe często smakują sztucznie i są przeslodzone. Ja codziennie jem na śniadanie owsianke z owocami na mleku i jestem z tego bardzo zadowolona, jest bardzo sycąca. Kiedyś jadłam mleko z różnymi płatkami typu chocapic. Cieszę się ze zmieniłam swoje upodobania

  4. tez raczej jem to co Tipsi napisala, nigdy nie lubilam platkow a owsiane z otrebami i owocami suszonymi lubie. tak samo jogurty, o wiele lepszy jest naturalne ze swoimi dodatkami niz te sztucznosci owocowe. oczywiscie nie popadam w paranaoje i zjem od czasu do czasu ciasto, kawalek czekolady czy tez pizze 😉 ale zdrowe jedzenie super odbija sie na wadze 😉

  5. A może jakaś nauka czytania etykiety na opakowaniu? 🙂 Ja w dalszym ciągu nie za bardzo to ogarniam, a swojego chłopaka podobno nauczyłaś. 😀

    • Nie ma problemu 🙂 Planuję taki post ale wiem, że kilka godzin mi to zajmie :)Oczywiście mam nadzieję, że niedługo się pojawi 🙂

  6. a ja i tak jem od bardzo dawna tak jak pisze w tym artykule. płatków kukurydzianych nie lubię za to owsiankę z owocami uwielbiam. jogurty tylko naturalne a czasem robię owocowe sama. ryż też jem tylko brązowy, ale rzadko jadam ryż w ogóle. chleba w ogóle nie jem tylko pieczywo chrupkie. i nigdy do sałatek nie dodaję majonezu 🙂 dla mnie ten artykuł nie jest odkryciem Ameryki, tylko to jest oczywiste 🙂

  7. ….a ja zamiast jogurtu naturalnego za którym nie przepadam pokochałam jogurt grecki 🙂 co do owsianki to wcinam ją już od wielu miesięcy i jakoś nie chce mi się znudzić.. najczęściej na mleku zwykłym lub sojowym do tego różne orzechy, rodzynki lub żurawina i banan, czasem też dodaję mango, a w okresie letnim owoce yaaammmyyy 😉
    sałatek z majonezem staram się unikać

    …a co sądzicie o mleku acidofilnym?

  8. Fajnie by było żebyś zrobiła post o tym np na co zamienić kartofle, co tyczy i na co zamienić 😉 To by był świetny post

  9. A co z soja? Właściwie chodzi mi bardziej o mleko sojowe firmy Alpro i napój sojowy dla dzieci tej samej firmy.
    Mój syn z uwagi na autyzm przechodzi na diete bez glutenu i kazeiny z ograniczeniem węglowodanów.
    Nie wiem za bardzo co mu dawać, bo nie lubi mleka kokosowego ani tego z migdałów. Jest bardzo wybredny.
    Ma 4 lata.

  10. Płatki kukurydziane kontra płatki owsiane – najlepsze białko jest, czyli jajecznica na śniadanie z dodatkami warzyw, mięsa np. w kostkę wędlina czy boczek.
    Jogurt naturalny kontra jogurt owocowy – niby jogurt naturalny ok, ale grecki jest o wiele lepszy (jeżeli mówimy , jak kogoś stać, jak nie to naturalny , lecz powinno się wykluczyć to , i to, jak zależy Nam naprawdę na zdrowym odżywianiu. Lepiej dodać, jak jest wyżej, oliwę z oliwek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.