Jak wiadomo, zdrowe odżywanie, jest bardzo ważne. Dzięki niemu zachowamy sprawność fizyczną, unikniemy wielu groźnych chorób i zachowamy młodość na dłużej. Jednak zdrowe produkty, szczególnie te, które są reklamowane w Internecie czy telewizji nie należą do najtańszych. Nie tylko cena gra tutaj rolę. W wielu przypadkach trzeba odwiedzić kilka sklepów, aby je dostać. Nie ukrywajmy – w dzisiejszym zabieganym świecie mało która z nas ma na to czas.
Z tego powodu przygotowałam dzisiaj dla Was produkty, którymi bez problemu zastąpimy te najzdrowsze, ale drogie i mało dostępne. Można je kupić w każdym warzywniaku, sklepie czy supermarkecie. Przejdźmy do rzeczy.
- AWOKADO – MARCHEWKA
Awokado jest cennym warzywem, gdyż zawiera mnóstwo błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie należy jednak ono do tanich produktów i nie wszędzie mamy możliwość do zakupu go. Głowa do góry! Podobny efekt, jak po spożyciu awokado, otrzymamy gdy zjemy surówkę z marchewki i oliwy z oliwek. To świetny dodatek do obiadu i do tego bardzo zdrowy! Marchewka jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wzmacnia odporność, utrzymuje piękną opaleniznę i poprawia wzrok!
2. SZPARAGI – KALAFIOR
Szparagi to źródło witamin i składników mineralnych.. Zapobiegają one powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają (w 100 g mają tylko 18 kcal). Szparagi to skarbnica witamin takich jak K, A, C, E, kwasu foliowego i błonnika, który jest niezbędny przy oczyszczaniu organizmu i redukcji wagi. Jeśli jednak w sklepie, w którym robisz zakupy nie masz dostępu do szparagów to równie dobrze sprawdzi się tutaj kalafior.
3. WODA KOKOSOWA – WODA CYTRYNOWA
Woda kokosowa ma specyficzny smak, nie jest powszechnie dostępna, a jej cena również nie zachwyca. W świecie zdrowego odżywiania jest jednak polecana jako napój izotoniczny po treningu. Woda kokosowa bogata jest w magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a poziom elektrolitów jest w niej niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi. Jeśli jednak chcesz uzupełnić poziom minerałów i wody po treningu w inny sposób, wypij szklankę wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i zjedz banana.
4. ŁOSOŚ – MAKRELA/ŚLEDŹ
Łosoś to niezwykle zdrowy produkt, ale jego cena nie jest jednak zbyt atrakcyjna. Łosoś stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka (w 100 gramach ryby znajdziemy około 20 gramów białka). Ryba ta zawiera również egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, jak: leucyna, izoleucyna, walina i lizyna. Podobne cenne właściwości dla zdrowia znajdziemy również w takich rybach jak makrela czy śledź, które są dużo łatwiej dostępne i dużo tańsze.
5. NASIONA CHIA – SIEMIĘ LNIANE
Nasiona Chia są obecnie bardzo modne i zdrowe. Zawierają one bowiem więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń i żelazo. Nie należą one do tanich produktów, ale na szczęście można je zastąpić tańszymi i zdrowszymi nasionami. Zamiast Chia możesz pokusić się o siemię lniane, które również dostarcza nam kwasów omega-3 i wielu innych cennych składników.
6. KOSMA RYŻOWA – KASZA GRYCZANA/JAGLANA/JĘCZMIENNA
Kosma ryżowa to mało dostępny produkt. W dodatku jej smak jest specyficzny i nie każdej z Was może podpasować. Jednak nie martwcie się na zapas. Podobne wartości odżywcze mają kasze – jaglana, jęczmienna i ta najzdrowsza – gryczana. Dostarczają organizmowi dokładnie tyle samo witamin i minerałów. Są tańsze i wielu po prostu lepiej smakują.
Jak widzicie – zdrowe, drogie i mało dostępne produkty można zastąpić tanimi, ogólnodostępnymi i co najważniejsze również zdrowymi! Dla wielu z nas to oszczędność nie tylko pieniędzy, ale i równie cennego czasu. Jeśli znacie jeszcze jakieś zamienniki to koniecznie dajcie znać.
Pozdrawiam,
Roksana
Fajnie wiedzieć o takich zamiennikach 🙂