Wracasz zmęczona do domu po całym dniu prac? Marzy Ci się szybka kolacja która jednocześnie nie będzie droga i przede wszystkim chciałabyś, żeby była zdrowa? Ten wpis jet właśnie dla Ciebie. Bardzo doceniam w swoim studenckim życiu szybkie przepisy, z których można stworzyć coś zdrowego, szybkiego i taniego bez wykorzystywania produktów spożywczych, które są ciężko dostępne i umówmy się, potrafią nadszarpać studencki budżet. Poznajcie moich 5 ulubionych przepisów na szybką kolację w zdrowej wersji.
Szybka kolacja – 5 prostych przepisów

KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ
SKŁADNIKI:
- 2 jajka,
- dwie łyżki jogurtu naturalnego,
- rzodkiewka,
- 3 kromki chleba żytniego,
- przyprawy: sól, pieprz.
WYKONANIE:
Ugotuj jajka na twardo. Pokrój je w kostkę, a potem rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku. Powstałą pastą posmaruj chleb. Na wierzch możesz położyć ulubione warzywa – u mnie jest to rzodkiewka.
ZDJĘCIE NUMER 2
SAŁATKA Z GRZANKAMI

SKŁADNIKI:
- sałata lodowa,
- pomidorki koktajlowe,
- cebula czerwona,
- sos czosnkowy (pół szklanki jogurtu naturalnego z jednym ząbkiem czosnku i bazylią),
- grzanki (możesz kupić gotowe, lub zrobić na patelni).
WYKONANIE:
Sałatę porwij. Pomidorki koktajlowe pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w plasterki. Wykonaj sos czosnkowy – połącz jogurt z czosnkiem i bazylią. Połącz wszystkie warzywa, polej sosem czosnkowym i posyp grzankami.
ZDJĘCIE NUMER 3
PIECZONE WARZYWA Z RUKOLĄ I FETĄ

SKŁADNIKI:
- marchewka,
- pietruszka,
- pomidor,
- feta,
- rukola,
- oliwa z oliwek,
- zioła: oregano, bazylia…
WYKONANIE:
Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w grube słupki. Pomidora pokrój na ćwiartki. Przygotuj blachę i połóż na niej folię aluminiową. Następnie układaj na niej warzywa, posyp ziołami i polej oliwą z oliwek. Piecz do miękkości. Fetę pokrój w grubą kostkę. Dno talerza wyłóż rukolą, układaj na niej warzywa i posyp kostkami z fety.
SAŁATKA Z MOZARELLĄ I RUKOLĄ

SKŁADNIKI:
- mozarella w kulkach,
- rukola,
- pomidor,
- czerwona cebula,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
WYKONANIE:
Pomidora pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Połącz je, dodaj do nich rukolę i mozarellę. Całość skrop oliwą z oliwek i dopraw do smaku.
ZDJĘCIE NUMER 5
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI:
- pół puszki tuńczyka,
- połowa puszki kukurydzy,
- torebka ryżu,
- 2 jajka,
- jogurt naturalny,
- sól, pieprz.
WYKONANIE:
Jajka ugotuj na twardo. Następnie pokrój w kostkę. Dodaj do nich ryż, tuńczyka i kukurydzę. Wszystko wymieszaj i dodaj jogurtu (według uznania). Dopraw do smaku.
To już wszystkie moje propozycje na szybką kolację i jednocześnie zdrową. Jak już pewnie zauważyłaś, o tej porze dnia najczęściej królują u mnie sałatki. Lubię jeść je na kolację, gdyż wtedy mam więcej czasu i mogę poszaleć. Poza tym warzywa są lekkie i można bez obaw jeść je przed pójściem spać.
Więcej przepisów znajdziesz na rożne zdrowe potrawy znajdziesz tutaj ===> kliknij tutaj.
Pozdrawiam,
Roksana
Dobra sałatka nie jest zła 😀 ja ostatnio mam mniej czasu, więc mam pocięte w kostkę składniki na sałatki i później tylko mieszam odpowiednie proporcje i gotowe 🙂