poniedziałek, 25 listopada, 2024
Strona głównaCiekawostkiPrzyprawy podkręcające metabolizm

Przyprawy podkręcające metabolizm

Nie wiem czy wiecie, że przyprawy, których używamy w kuchni podczas gotowania mogą pomóc nam wypracować idealną sylwetkę? 🙂 Postanowiłam przyjrzeć się bliżej tym cudom i każdą z tych przypraw dokładnie Wam przedstawić. Mam nadzieję, że pokochacie przyprawy podkręcające metabolizm i będziecie używały ich jak najczęściej podczas gotowania.

Chilli

Jest przyprawą termogeniczną. Stymuluje spalanie tłuszczu w organizmie przez to, że zwiększa temperaturę ciała, a dzięki temu przyśpiesza nasz metabolizm.

Imbir

Posiada olejki eterycznyne, które stymulują przemianę materii. Pomaga w trawieniu, ma właściwości rozgrzewające, zapobiega wzdęciom, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz detoksykację organizmu.

Czosnek

Oprócz tego, że wspomaga metabolizm, hamuje również rozwój bakterii, posiada właściwości odmładzające. Ma działanie antynowotowrowe. Wspomaga trawienie dzięki temu, że przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci.

Pieprz cayenne

W nim znajdziemy kapsaicynę, która przyspiesza metabolizm oraz procesy trawienne, hamuje apetyt, a dzięki temu usprawnia nasz metabolizm i pozytywnie wpływa na zgromadzoną tkankę tłuszczową.

Cynamon

Pobudza trawinie, jest źródłem błonnika. Przyspiesza przemianę materii, polepsza proces trawienia oraz oczyszcza organizm z toksyn. Warto również wspomnieć, że cynamon w kosmetyce działa ujędrniająco, ściągająco, dzięki temu jest wykorzystywany w różnego rodzaju kuracjach wyszczuplających oraz antycellulitowych.

Melisa

Mimo tego, że nie posiada właściwości podkręcających metabolizm. Może być pomocna dla osób, które zmagają się z nadwagą. Melisa  pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwiając trawienie oraz uspokaja. Filiżanka wypitego naparu przed snem może sprawić, że osoby, które lubią “zajadać” stres wieczorem po prostu z tego zrezygnują.

Oczywiście przypraw, które przyspieszają metabolizm jest znacznie więcej. Najważniejsze jest to, żebyście je stosowały jak najczęściej. Starajcie się dodawać je do każdej potrawy. Zwykłej herbaty czy jogurtu naturalnego. Na pewno nie zauważycie od razu efektów, ale regularnej ich stosowanie przyśpieszy Wasz metabolizm.

Jakie są Wasze ulubione przyprawy i których z nich najczęściej używacie podczas gotowania? Używacie świeżych ziół z doniczki czy wolicie gotowe, suszone mieszanki przypraw? 🙂

Pozdrawiam,

Dominika

Dominika
Dominikahttps://www.tipsforwomen.pl
Zakręcona studentka, zakochana w sporcie i zdrowym odżywianiu. W wolnych chwilach zajmuję się blogowaniem. Zamierzam motywować Was do aktywnego trybu życia i udowodnić Wam, że można wszystko!!! Wystarczy tylko naprawdę tego chcieć.
RELATED ARTICLES

15 KOMENTARZE

  1. Ach ten cynamon… Na wszystko dobry, a ja go po prostu nie cierpię. Nie lubię go jeść (nawet w szarlotce mi przeszkadza), ani wąchać. Zrobiłam sobie kiedyś balsam ujędrniający z olejkiem cynamonowym i nie byłam w stanie go używać…

    • Polecam w połączeniu ze szpinakiem 🙂 ja dodaje go prawie do każdego dania, nadaje orientalnego smaku i ostrości.

    • To bardzo proste, świeży imbir dodajesz np do marynaty do kurczaka odrabina limonki i ryż, ja z racji ze nie jadam mięsa dodaje go do kiełków oraz warzyw podaje z ryżem bądź nudlami danie pierwsza klasa 🙂

  2. Ja KOCHAM CYNAMON !!! i nie wiem jak mozna go nie lubic 😉 dla mnie to najpyszniejsza przyprawa i uzywam jej gdzie tylko sie da i w ogromnych ilosciach 🙂

  3. Cynamonu używam do porannej kawy. Piję kawę czarną sypaną/jak mam czas to parzoną w kafeterce a cynamon nadaje nie tylko aromatu ale i delikatnej słodyczy. Bardzo polecam to połączenie.

    Zastanawia mnie tylko w jakiej formie te produkty faktycznie 'działają'. Na surowo? W proszku?(choć wątpię) Po obróbce termicznej nie tracą właściwości 'podkręcania'? Ma ktoś z Was taką wiedzę bo byłoby to bardzo przydatne.

  4. Hmmm a curry też się zalicza? 😀 bo osobiście uwielbiam dodawać go do ryżu lub kurczaka, zwłaszcza gdy przyrządzam go na woku z mieszanką warzyw do potraw chińskich, mmm pycha <3

  5. Najwięcej czosnku i imbiru…do mięsa w sam raz pyszny orientalny smak. Ostatnio do wieprzowiny dodaje też cynamon nie byłam przekonana ale raz zrobiłam i pasuje super do mięsa wieprzowego. Pyyycha!

  6. Mam pytanie a co jesli jem te wszystkie przyprawy duzo blonnika i wgl a mtabolizm jest u mnie na srednim poziomie jest jakis sposob zeby go podkrecic?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Most Popular