Założę się, że często zdarza Ci się podjadać między posiłkami. Są to zazwyczaj niezbyt zdrowe przekąski. Mimo tego, że są małe i niewinne, to często przyczyniają się do tego, że nasza dieta nie daje zamierzonych rezultatów. Masz dosyć takich odstępstw od bycia fit? Czas najwyższy zmienić ten zły nawyk.
Właściwie wybrana przekąska pozwala utrzymać energię na wysokim poziomie i powstrzymuje przed prowadzącym do nadwagi obżarstwem. Jednak, jak się pewnie domyślacie, przekąski trzeba wybierać z rozwagą.
Dzisiaj pokażę wam co możemy bez obaw o szczupłe ciało podjeść między głównymi posiłkami!
Gdy przekąska ma mniej niż 100 kcal, pozwala ci kontrolować wagę i cieszyć się zgrabną sylwetką. Listę moich propozycji znajdziecie poniżej:
- POPCORN
To coś dla osoby, która szuka pomysłu na dużą, ale lekką przekąskę. Wtedy idealnym rozwiązaniem jest popcorn oczywiście bez soli. Zawiera on dużo błonnika i dzięki temu zwiększa uczucie sytości.
2. JABŁKO PIECZONE
Jabłko to najpopularniejsza przekąska. I to tego jaka zdrowa. Nie trzeba jej wcale jeść cały czas w takiej samej postaci. Pieczone jabłko smakuje jak deser i dostarcza tyle samo witamin i błonnika, co surowe. Aby wzbogacić smak możesz dodać szczyptę cynamonu. Jabłka nie zawierają tłuszczu, ani cholesterolu, są najbogatszym spośród wszystkich owoców źródłem pektyny (naturalnego błonnika).
3. JEDNO JAJKO NA TWARDO I JEDNA MARCHEWKA
Jajka i marchew zapobiegają chorobom oczu ze względu na dużą zawartość luteiny i witaminy A. Jajko to świetne źródło białka a marchew witamin.
4. ŁOSOŚ Z SEREM
Niewielki kawałek łososia trzeba posmarować kremowym białym serkiem o obniżonej zawartości tłuszczu i zwinąć. To przekąska, która obfituje w białko, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i ma tylko 60 kcal!
5. SZKLANKA WINOGRON
Winogrona to przede wszystkim woda i dlatego szklanka tych owoców to tylko 62 kcal. Dobrze wypełniają żołądek, nawadniają organizm, dostarczają witaminę K i zawierają błonnik.
6. KAWAŁEK PIERNIKA
Ciężko jest znaleźć deser, który byłby smaczny i jednocześnie zdrowy. Jednak piernik spełnia oba te warunki. Ma niską wartość kaloryczną, zawiera mało tłuszczu, za to jest bogaty w błonnik.
7. SZKLANKA SOKU POMIDOROWEGO
Pomidory zawierają likopen – silny przeciwutleniacz przeciwdziałający formowaniu się komórek rakowych. Ich spożywanie pozwala również zredukować poziom złego cholesterolu i cukru we krwi.
8. ODTŁUSZCZONY JOGURT GRECKI Z MIODEM
Jogurt grecki ma przyjemną, kremową konsystencję i zawiera mnóstwo białka. Pól szklanki jego odtłuszczonej wersji to aż 12 g białka. Wmieszaj w jogurt łyżeczkę miodu, a cała przekąska zamknie się w 84 kcal. Oczywiście o wiele lepiej jest sięgnąć po jogurt nieodtłuszczony, pamiętajcie o tym!
9. PORCJA OWSIANKI
Płatki owsiane są źródłem błonnika (zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego). Jedzenie ich codziennie poprawia krążenie i reguluje ciśnienie krwi. Mają też wiele innych zalet: obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko cukrzycy, podtrzymują wysoki poziom energii i pomagają wytrwać na diecie.
10. 2 ŁYŻKI PESTEK DYNI
Są to jedne z najbogatszych w wartości odżywcze nasion. Stanowią one naturalne źródło węglowodanów, aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają witaminę C, D, E, K i większość witamin z grupy B. Są bogate w wapń, niacynę, fosfor i potas. Chronią przed depresją i osteoporozą.
Która przekąska najbardziej przypadła Wam do gustu? A może macie inne fajne propozycje na to co zjeść między posiłkami (oczywiście zdrowego)? Czekam na komentarze. 🙂
Pozdrawiam,
Roksana
Moim zdaniem najsmaczniejsze jest pieczone jabłko z cynamonem! Uwielbiam pieczone jabłko z masłem orzechowym!
Najczęściej przyrządzam sobie popcorn. Pyszna i szybka do przygotowania przekąska. Do tego przypomina mi dzieciństwo 🙂
Dla mnie odkryciem roku jest jablka surowe z maslem orzechowym.
Oczywiście popcorn! nie wiedziałem, że piernik może być zdrową przekąską, artykuł bardzo pomocny i ciekawy!
Rewelacja! Dzieki jak zawsze!!! Ja jesli chodzi o przekaski w pracy jem czesto przygotowane wczesniej w domu, umyte i pokrojone :jablka, marchew (czesto pieczona w piekarniku z odrobina przypraw,pycha!!), marchew surowa,wafle ryzowe, mace 🙂 Na sniadanie zawsze owsianka z babanem, rodzynkami i wiorkami kokosowymi 🙂