Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtem naturalnym

Składniki:

  • 300 gramów piersi z kurczaka,
  • Mały jogurt naturalny.
  • 2 łyżeczki musztardy SAREPSKIEJ,
  • 1, 5 łyżeczki curry,
  • 2 ząbki czosnku ( drobno posiekane ),
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  •  Sól ( według uznania )

Przygotowanie:

Jogurt naturalny mieszamy z musztardą, przyprawami i czosnkiem. Pierś z kurczaka ( bez skóry ) rozcinamy w połowie ( żeby była cieńsza ). Układamy w misce i zalewamy marynatą. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki ( ja trzymałam 2 h ale wystarczy 30 minut ). Po wyciągnięciu piersi z kurczaka z lodówki, rozgrzewamy piekarnik na 220 C z termoobiegiem.

Przekładamy pierś z kurczaka razem z marynatą do naczynia żaroodpornego. Po nagrzaniu się piekarnika wkładamy bez przykrycia na około 20 minut. Jeżeli pierś po 20 minutach nie będzie jeszcze gotowa wkładamy ją na 5 minut.

Podajemy według uznania: U mnie pieczone ziemniaczki z rozmarynem ( bez tłuszczu ) i brokuły.

Smacznego 😉

zestawy startowe neonail z dodatkowym lakierem gratis

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.