O skutkach zakwaszenia organizmu i produktach, które do tego prowadzą pisałam w poprzednim wpisie. Jeżeli jeszcze się z nim nie zapoznałyście, odsyłam Was do niego ===> klik . W dzisiejszym poście tak jak Wam obiecałam, przygotowałam dla Was listę produktów, które odkwaszają organizm. Nie będę się rozpisywała. Wszystkie informacje dotyczące zakwaszenia znajdziecie w starszym wpisie.

Produkty odkwaszające organizm są produktami alkalizującymi. Bardzo dużo mówi się na temat diety zasadowej, która polega na wprowadzeniu takich produktów do jadłospisu i odkwaszenie organizmu.

Produktami zasadowymi są owoce oraz warzywa. To właśnie one są dla nas najważniejsze. Powinno się je spożywać z produktami zakwaszającymi organizm, żeby utrzymać tak zwaną równowagę. Warto wspomnieć, że 80% produktów, które spożywamy powinny być alkalizującymi. Wbrew pozorom jest to naprawdę do zrobienia. W końcu to właśnie warzywa, owoce grają w naszych jadłospisach jedną z najważniejszych ról.

Przypomnijmy sobie jak wyglądają produkty neutralne:

  • fruktoza,
  • otręby,
  • makaron sojowy,
  • pistacja,
  • kasza gryczana,
  • śmietana,

Produkty alkalizujące:

  • oliwa z oliwek,
  • zielona herbata,
  • nieprzetworzony miód,
  • naturalne soki warzywne i owocowe,
  • buraki,
  • ziemniaki.
  • grzyby,
  • migdały,
  • skiełkowane nasiona warzyw i traw,
  • amarantus,
  • gryka,
  • kasza jaglana,
  • ryż dziki,
  • woda z cytryną,
  • ksylitol,
  • stewia,

Oczywiście takich produktów jest znacznie więcej.

Pamiętajcie o tym, żeby we wszystkim zachować odrobinę zdrowego rozsądku. Absolutnie NIE WOLNO całkowicie eliminować produktów zakwaszających organizm oraz tych o neutralnym PH i stosować tylko te, które mają właściwości alkalizujące. Po to jest te 20% przeznaczone właśnie na nie, żeby z tego korzystać. Jeżeli jecie mięso np. kurczaka, zadbajcie o to, żeby na Waszym talerzu przynajmniej 50% zajmowały warzywa (najlepiej gotowane na parze). Pamiętajcie o 25% węglowodanów złożonych, a resztę zostawcie właśnie na mięso, które w tym wypadku jest produktem zakwaszającym organizm. Nie wolno również zapomnieć o zdrowych tłuszczach.

talerz

Myślę, że każdy z Was wie jak powinien wyglądać zdrowy, zbilansowany posiłek. Jednak warto o tym wspomnieć.

Przykładacie uwagę do tego co i w jakich proporcjach znajduje się na Waszym talerzu? Mam nadzieję, ze tak. Jak sami widzicie, stosując się do zasady 80%, 20% naprawdę można jeść zdrowo, smacznie i nie głodować, tak jak to wiele osób uważa. Dobrze zbilansowany posiłek, to klucz do sukcesu, prawda? 🙂

Pozdrawiam,

Dominika

14 KOMENTARZE

  1. Bardzo ciekawy i przydatny wpis! I zgadzam się w 100%, że zbilansowany posiłek to klucz do sukcesu 🙂 dzięki stosowaniu zbilansowanej diety i odpowiednim treningom schudłam ponad 20 kilogramów! 🙂 pewnego postanowiłam się tym sukcesem podzielić na moim blogu, aby inspirować i motywować inne kobiety, które są w sytuacji w, której i ja byłam 🙂

  2. Super wpis! Masz rację, że zbilansowany posiłek to klucz do sukcesu! Widać to po moim przykładzie, gdzie dzięki stosowaniu diety i ćwiczeń udało mi się schudnąć ponad 23 kilogramów! Dzięki produktom, o których wspomniałaś można uniknąć zakwaszenia organizmu a przy tym zrzucić zbędne kilogramy 🙂 Dlatego postanowiłam podzielić się moim doświadczeniem i zmotywować inne kobiety do działania! I wielu pokazałam, że wystarczy chcieć, żeby osiągnąć sukces! 🙂 Tipsi i wy wszystkie możecie zobaczyć moją metamorfozę! Wystarczy wpisać w przeglądarkę Nowe ciało – Nowe życie 🙂 w ten sposób dotrzecie do mojego bloga 😉

  3. Hej mam mały problem Wypadają mi włosy, łamią i rozdwajają mi sie paznokcie oraz wypadają zęby przez ostatnie dwa miesiące wypadł mi jeden i 3 się rozłupały i wypadły połówki Czy to może być stres? Mam maturę w tym roku i nie wiem co się ze mną dzieje

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.