Caffe latte jest włoskim napojem kawowym, który powstaje w wyniku zalania espresso lekko spienionym mlekiem .
Jak przygotować caffe latte ?
Nie jest to wcale tak bardzo skomplikowane jak może się wydawać i wbrew pozorom nie potrzebujesz do tego celu ekspresu. Wystarczy zwykły spieniacz do mleka, którego koszt w sklepie waha się w granicach 10-20 zł. Cena jest naprawdę niska w porównaniu do ekspresu, a efekt jaki możesz zrobić podając latte gościom wart tych pieniędzy.
1. Jeśli nie posiadamy ekspresu w pierwszej kolejności musimy podgrzać mleko. Idealna temperatura mleka to około 60*C. Ja nigdy nie stałam z termometrem nad mlekiem, zawsze podgrzewam mleko na oko. Sprawa jest o wiele prostsza jeśli posiadamy ekspres, wtedy wykorzystując dysze do spieniania mleka jednocześnie je podgrzewamy.
2. Mleko wlewamy do wysokiej szklanki o pojemności 200-250ml. Do mleka dodajemy cukier – jeśli ktoś nie słodzi kawy najlepiej dodać choćby troszkę wtedy mleko lepiej się ubija. Spieniamy mleko wykorzystując spieniacz ( wcześniej podgrzane na ogniu ) bądź dyszę do spieniania mleka z ekspressu.
3. Mleko z pianką powinno zajmować troszkę ponad 2/3 szklanki, wtedy bez problemu uda nam się wlać do szklanki kawę.
4. Mleko odstawiamy mniej więcej na około 1-2 min. Warto spojrzeć na szklankę, jeśli widać że mleko rozwarstwiło się od pianki możemy wlewać kawę.
5. Zaparzamy espresso bądź filiżankę kawy. Jeśli ktoś mocno słodzi kawę i mleko nie zostało dostatecznie posłodzone warto w ty miejscu posłodzić również kawę. Dzięki temu nie będzie konieczności mieszania idealnie ułożonej kawy bezpośrednio po podaniu gościom.
6. Po zaparzeniu kawy musimy ją przelać do mleka i to chyba właśnie najtrudniejszy moment przygotowywania caffe latte. Choć po 3-4 próbach można już zrobić idealnie ułożone latte. Ważne jest aby kawę bardzo powoli delikatnym strumieniem przelewać do mleka. Wtedy warstwy czyli mleko, kawa, pianka ułożą się same.
Wierzch kawy ( piankę ) można dowolnie udekorować wykorzystując do tego celu choćby startą czekoladę. Ja zawsze dekoruję piankę podczas wlewania. Za pomocą strumienia formuję tak jak widać na zdjęciu np. serce. Jaka jest Wasza ulubiona kawa?
Pozdrawiam,
Dominika
Mogłabyś jeszcze napisać w jaki sposób wlewasz kawę? na ściance szklanki, ” w środek”? 🙂 pięknie wygląda latte domowej roboty 😉
Kawę wlewam małym, ciągłym strumieniem bardzo powoli na środek szklanki 🙂
Domowe i jakie pyszne! 🙂
Dziękuję 🙂
Rzeczywiście super to wygląda! 🙂 Ja jak pracowałam w kawiarni to też byłam uczona, żeby wlewać kawę środkiem w latte.
Super Ci wyszla 🙂 uwielbiam i Tez taka sobie robimy w domu 🙂 uwielbiam Latte 🙂
Ja jej nie robiłam 😀 Tylko mój facet 🙂 Ja byłam fotografem 😉 Również uwielbiamy! <3
A ja mam cos pysznego do tej Latte 🙂
Co?;)
No zgadnij 😉
Mam zaległe wiadomości w skrzynce i właśnie je nadrabiam. Już wiem i zazdroszczę 🙁
Czestujcie sie 🙂
Ja wlewam kawę w środek mleka robiąc przy tym mały okrąg. Z tym cukrem to prawda, bo właściwie to on (laktoza z mleka) tworzą piankę.
A mi wciąż nie udaje się utworzyć 3 warstw. Kawa zawsze miesza się z mlekiem.
Jaką temperaturę powinna mieć kawa?