Hamburgery z soczewicy z dipem jogurtowym
Składniki:
*200gr soczewicy
• 1 gałązka tymianku
• 1 liść laurowy
• 1 czerstwa pełnoziarnista bułka
• 1 cebula drobno posiekana
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
• 5 łyżki pietruszki, drobno posiekane
• 1 papryka chili (usunąć nasiona i drobno posiekać)
• 1 starta marchew
• 2 łyżki sezamu
• szczypta zmielony kminku
• szczypta zmielonej kolendry
• szczypta gałki muszkatołowej
• szczypta pieprzu Cayenne
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki (ja daje razową)
• 2 gałązki szczypiorku, pokrojone w krążki
• 200g jogurtu low-fat
• 3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
• szczypta cukru
• 200 g drobno rozdrobnionej sałaty
• 100 g koktajlowych pomidorków pokrojonych w połówki
• 1 ogórek, pokrojony po długości
Sposób przyrządzania:
Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą.Gotować w garnku z pokrywką w 475 ml wody, dodać tymianek i liść laurowy. Gotować 35 minut lub do miękkości.
Po upływie 35 minut zdjąć pokrywę i energicznie mieszać, dopóki płyn nie odparuje i soczewica nie zacznie się rozpadać. Wyjąć tymianek i liść laurowy.
Zmiękczyć bułkę w ciepłej wodzie, wycisnąć nadmiar wody i dodać do soczewicy.
Podsmażyć cebulę i czosnek w 1 łyżce oleju. Dodać do soczewicy.
Wymieszać chili, marchew, pietruszkę, sezam, kolendrę, kminek, gałkę muszkatołową i dodać do soczewicy.
Masę doprawić solą i zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj jajko, mąkę i wymieszać wszystko razem.
Uformować 8 kotletów i umieścić na tacy.
Burgery posmarować delikatnie pędzelkiem resztką oleju, ale tylko po wierzchu, następnie zapiekać przez 12 minut na złoty kolor w 200 stopniach Celsjusza.
Aby zrobić dip jogurtowy należy wymieszać szczypiorek z jogurtem i doprawić solą. Sałatkę zrobić z sałaty, octu, oleju i doprawić odrobinką cukru i soli do smaku.
Przepis wysłała czytelniczka bloga. 🙂
Hamburgery pyszne 😉 mimo tego, że za soczewicą nie przepadam 🙂 wyszły idealne 🙂
wyszly przepyszne!! a na poczatku myslalam ze beda okropne. a jednak 😉
Wszystko mieszamy kiedy soczewica jest jescze ciepla, czy czekamy az przestygnie? Wazne, bo nie wiem, czy jajko sie nie zetnie od razu jak dodamy do cieplej soczewicy 🙂