Przepis na gyros z piersi z kurczaka

Składniki:

– 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

– 1 łyżeczka rozmarynu

– 0,5 – 1  łyżeczki soli ( mięsa nie trzeba już solić )

– 0,5 łyżeczki mielonego kminku – koniecznie mielonego

– 1,5 łyżeczki suszonego czosnku

– 1 łyżeczka  ostrej papryki w proszku

– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

– 1,5 łyżeczki suszonego oregano

– spora szczypta pieprzu cayenne

– niecała 0,5 łyżeczki tymianku

– 2 łyżki oliwy

DSC_0156

Sposób przyrządzenia gyrosu:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. Pierś  z kurczaka około 0,5 kg myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na bardzo cienkie plastry. Do miski wrzucam mięso i dodaję 2 łyżki oliwy a następnie połączone składniki marynaty. Tak przygotowane mięso najlepiej odstawić na godzinę do lodówki.

Mieszanka przypraw gyrosu
Gyros z piersi kurczaka – powstała mieszanka przypraw

Rozgrzewamy mocno patelnię i wrzucamy mięso gyros. Smażymy je na dużym ogniu co chwilę mieszając. Mięso powinno się delikatnie przypalić, wtedy z przypraw wydobędzie się ich cały aromat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.