Przepis na gyros z piersi z kurczaka
Składniki:
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 0,5 – 1 łyżeczki soli ( mięsa nie trzeba już solić )
– 0,5 łyżeczki mielonego kminku – koniecznie mielonego
– 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
– 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– 1,5 łyżeczki suszonego oregano
– spora szczypta pieprzu cayenne
– niecała 0,5 łyżeczki tymianku
– 2 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia gyrosu:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. Pierś z kurczaka około 0,5 kg myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na bardzo cienkie plastry. Do miski wrzucam mięso i dodaję 2 łyżki oliwy a następnie połączone składniki marynaty. Tak przygotowane mięso najlepiej odstawić na godzinę do lodówki.
Rozgrzewamy mocno patelnię i wrzucamy mięso gyros. Smażymy je na dużym ogniu co chwilę mieszając. Mięso powinno się delikatnie przypalić, wtedy z przypraw wydobędzie się ich cały aromat.