Mówi się “jesteś tym co jesz.” Nie ma więc nic dziwnego w tym że to co jemy odbija się na naszym wyglądzie. Dziś jednak skupimy się na twarzy. Pewne produkty spożywcze działają pozytywnie i wygląda ona dzięki nim świeżo, młodo i pięknie a inne mogą sprawić, że będziemy wyglądać na zmęczonych i niezdrowych.
Tak samo jak wygląda nasza dieta będzie wyglądała nasza twarz. Czy da się wyczytać z niej to, jakie błędy żywieniowe robimy? Specjalistka od pielęgnacji skóry Nigma Talib twierdzi, że tak. W zależności od diety możemy wyróżnić 4 typy twarzy.
- ZBYT DUŻA ILOŚĆ CUKRU W DIECIE
Typowe objawy: Zmarszczki na czole i opuchlizna pod oczami, cienka, wrażliwa skóra o szarym zabarwieniu, bolesne krostki na całej twarzy, często występujące w skupiskach i zmizerniały wygląd.
Dzieje się tak dlatego, że cukier bardzo niekorzystnie wpływa na naszą cerę. Podczas rozkładania go powstają molekuły. Molekuły zaś niszczą kolagen oraz elastynę w skórze. Przez to zmarszczki stają się bardziej widoczne a skóra jest mniej elastyczna. Duża ilość cukru to też większa ilość bakterii a te przyczyniają się do powstawania niedoskonałości.
Takich efektów doczekamy się jeśli nasza dieta obfituje w węglowodany proste, np. jemy dużo ciastek, słodyczy, białego ryżu i chleba. Ograniczenie przyjmowania cukrów prostych może dać natychmiastowy i długotrwały efekt widoczny na twarzy. Dla lepszych rezultatów zaleca się całkowite wyeliminowanie cukru z diety. Nawet jeśli zmniejszy się spożycie cukru o połowę, zauważy się poprawę stanu swojej cery.
2. ZA DUŻO ALKOHOLU
Typowe objawy: Zmarszczki lub zaczerwienienie między oczami, opadające powieki, rozszerzone pory, odwodniona skóra, czerwone policzki i nos.
Jeśli butelka piwa czy nawet kieliszek wina towarzyszy nam niemal codziennie, możemy zauważyć, że pomiędzy oczami pojawiła się pionowa zmarszczka, bardzo wyraźna i zaczerwienienie, a powieki są lekko opadnięte. Zmienia się też kolor naszej cery. Policzki i okolice nosa są lekko zaczerwienione. Skóra na twarzy cały czas będzie sucha, wręcz przesuszona a pory rozszerzone.
Wszyscy wiemy również, że alkohol odwadnia. Nic więc dziwnego, że odbija się to na naszej skórze a zmarszczki są bardziej widocznie. Częste picie podrażnia również naczynka włosowate. Przez to skóra jest zaczerwieniona. Alkohol zawiera też sporo cukru, który uszkadza kolagen, czyli białko odpowiedzialne za utrzymanie elastyczności skóry. Co radzi się posiadaczkom tego rodzaju twarzy? Zrobić sobie 3 – tygodniową przerwę od alkoholu a następnie zmniejszyć konsumpcję alkoholu do sporadycznej.
3. ZA DUŻO NABIAŁU
Typowe objawy: Ciemne worki i cienie pod oczami, obrzęknięte powieki, małe białe plamki i grudki na brodzie.
Wszystkie powyższe znaki mogą dowodzić, że twój organizm ma problemy ze strawieniem produktów mlecznych tj. ser, jogurt czy śmietana.
Uczulenie na laktozę lub jej nietolerancja również powodują stany zapalne. Najczęściej widać je w okolicach oczu. Zmiany na brodzie są spowodowane zwiększoną produkcją komórek skóry, które następnie blokują pory i zwiększają produkcję łoju skórnego. Jeśli podejrzewamy, że sposób starzenia się naszej twarzy jest związany ze spożywaniem nabiału to zaleca wyłączyć wszystkie produkty mleczne z diety na 3 tygodnie i sprawdzić co się będzie działo z cerą.
4. ZA DUŻO GLUTENU
Typowe objawy: Opuchnięte czerwone policzki, ciemne plamy pigmentowe lub krostki na brodzie.
Gluten jest pożywnym białkiem pochodzenia roślinnego występującym w pszenicy, jęczmieniu, życie czy owsie. U osób po prostu wrażliwych na gluten może powodować wzdęcia i obrzęki. A na twarzy? Ciemne plamki pigmentowe na brodzie.
„Niektóre osoby cierpiące z powodu trądziku różowatego (przyp. red. przewlekłej zapalnej choroby skóry twarzy objawiającej się zaczerwienieniem, pajączkami oraz krostkami wiązanej m. in. z zaburzeniami hormonalnymi) zauważają poprawę po odstawieniu produktów zawierających gluten” – twierdzi Nigma Talib.
Zalecenia dla osób o tym typie twarzy: odstaw gluten (m. in. produkty z mąki pszennej, żytniej: chleb, płatki, makarony, ciastka, a także znaczną część kasz), pij więcej wody, spożywaj więcej produktów zawierających błonnik. Obrzęk powinien ustąpić a odcień skóry się znormalizować.
Pamiętajmy, że nasza twarz jest naszym największym atutem i powinnyśmy o nią dbać szczególnie. Żaden kosmetyk, nawet najlepszy i najdroższy nie poprawi stanu naszej cery tak jak odpowiednia dieta.
Pozdrawiam,
Roksana
*** ŹRÓDŁA: gazeta.zdrowie.pl, portal.abczdrowie.pl ***
Bardzo ciekawy i przydatny wpis, super <3 zwięźle i na temat 🙂
ciekawy temat… rzeczywiście jak jem mniej słodkich rzeczy to mam mniej niedoskonałości na twarzy 🙂