Ciasto marchewkowo-owsiane
Składniki:
* 2 szkl marchwi startej na drobnej tarce
* 2 jajka
* 3 łyżki oleju
* 1/2 szklanki soku pomarańczowego
* 1 szklanka płatków owsianych górskich
* 1/2 szklanki otrąb pszennych
* 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
* 1/3 szklanki brązowego cukru (można dać zwykłego zamiast brązowego)
* 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1) Wykładamy formę papierem do pieczenia.
2) Wszystkie suche składniki mieszamy razem.
3) W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki ( pogrubione w przepisie )
4) Wymieszane suche składniki łączymy z mokrymi składnikami.
5) Rozgrzewamy piekarnik do 170 C
6) Pieczemy około 40 minut
SMACZNEGO!!!
Przepis i zdjęcie dostałam od czytelniczki bloga 😉
Ciasto marchewkowe jadłam raz w życiu. Było przepyszne. Przepis nie wydaję się bardzo skomplikowany, więc mam nadzieje, że uda mi się go wykonać. :}
Wydaje się skomplikowany ale jest banalny 🙂
jest bardzo prosty probujcie dziewczyny bo warto 🙂
chyba zrobie w weekend , tylko czy otreby dostane
Otręby łatwo jest dostać 🙂 Naprawdę. W każdym większym supermarkecie powinny być 🙂
Kiedyś koleżanka robiła, spróbowałam i uważam że jest przepyszne 😀
Wyszło super! Zrobiłam nawet ja – ta, która myślała, że nigdy nic nie upiecze 🙂
Dodam tylko, że nie jest to typowe ciasto, lecz bardziej przypomina baton muesli.
Uwielbiam!
Nie urósł wcale 🙁 Nie mam pojęcia. A smak zaraz sprawdzimy 😉
Czy piec te ciasto z termoobiegiem ? 😀