Ciasto marchewkowo-owsiane 

Składniki:

* 2 szkl marchwi startej na drobnej tarce

* 2 jajka

* 3 łyżki oleju

* 1/2 szklanki soku pomarańczowego

* 1 szklanka płatków owsianych górskich

* 1/2 szklanki otrąb pszennych

* 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej

* 1/3 szklanki brązowego cukru (można dać zwykłego zamiast brązowego)

* 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów

płaska łyżeczka cynamonu

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

pół płaskiej łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1) Wykładamy formę papierem do pieczenia.

2) Wszystkie suche składniki mieszamy razem.

3) W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki ( pogrubione w przepisie )

4) Wymieszane suche składniki łączymy z mokrymi składnikami.

5) Rozgrzewamy piekarnik do 170 C

6) Pieczemy około 40 minut

SMACZNEGO!!!

Przepis i zdjęcie dostałam od czytelniczki bloga 😉

 

9 KOMENTARZE

  1. Ciasto marchewkowe jadłam raz w życiu. Było przepyszne. Przepis nie wydaję się bardzo skomplikowany, więc mam nadzieje, że uda mi się go wykonać. :}

  2. Wyszło super! Zrobiłam nawet ja – ta, która myślała, że nigdy nic nie upiecze 🙂
    Dodam tylko, że nie jest to typowe ciasto, lecz bardziej przypomina baton muesli.

    Uwielbiam!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.