Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtem naturalnym
Składniki:
- 300 gramów piersi z kurczaka,
- Mały jogurt naturalny.
- 2 łyżeczki musztardy SAREPSKIEJ,
- 1, 5 łyżeczki curry,
- 2 ząbki czosnku ( drobno posiekane ),
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- Sól ( według uznania )
Przygotowanie:
Jogurt naturalny mieszamy z musztardą, przyprawami i czosnkiem. Pierś z kurczaka ( bez skóry ) rozcinamy w połowie ( żeby była cieńsza ). Układamy w misce i zalewamy marynatą. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki ( ja trzymałam 2 h ale wystarczy 30 minut ). Po wyciągnięciu piersi z kurczaka z lodówki, rozgrzewamy piekarnik na 220 C z termoobiegiem.
Przekładamy pierś z kurczaka razem z marynatą do naczynia żaroodpornego. Po nagrzaniu się piekarnika wkładamy bez przykrycia na około 20 minut. Jeżeli pierś po 20 minutach nie będzie jeszcze gotowa wkładamy ją na 5 minut.
Podajemy według uznania: U mnie pieczone ziemniaczki z rozmarynem ( bez tłuszczu ) i brokuły.
Smacznego 😉
Super , dzięki ! Pyszne !
Czy to jest porcja dla jednej osoby? szkoda, że nie podanych żadnych wartości takiego posiłku 🙁