Zdrowe, pożywne śniadanie jest problemem wielu osób. Zazwyczaj jemy je w biegu. Nie patrząc tak naprawdę co spożywamy. Najważniejsze jest to, żeby posiłek można było szybko przyrządzić i tak samo szybko go zjeść. Jest to bardzo mylne myślenie. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i wiedzą to nawet przedszkolaki. Powinno dać nam energię na cały poranek i zrobić wszystko, żeby przyśpieszyć nasz metabolizm. W dzisiejszym poście skupimy się na tym jak powinno wyglądać pożywne śniadanie.
Śniadanie powinno składać się z około 30% naszego dziennego zapotrzebowanie. Jeżeli Wasze zapotrzebowanie energetyczne wynosi np. 2200 kcal, to właśnie 30% z tego powinniście zjadać na śniadanie.
Zbilansowane śniadanie powinno zawierać białka i tłuszcze. Nie powinno zabraknąć w nim również błonnika. Moim zdaniem podczas śniadanie jedynymi węglowodanami prostymi powinny być owoce. Wybierajcie produkty, które zawierają węglowodany złożone. Starajcie się, żeby Wasze śniadanie zawierało wszystkie potrzebne dla dobrego funkcjonowania organizmu substancje.
Co możemy zjeść na śniadanie?
Oczywiście znana przez wszystkich i uwielbiana owsianka ze świeżymi owocami i np. garścią orzechów.
Kolejnego dnia możecie przygotować grzanki z chleba razowego, do tego jajko na miękko/jajecznica czy co tam lubicie.
Wiele innych przepisów wyłącznie na zdrowe śniadania znajdziecie w osobnej kategorii na blogu. Zajrzyjcie tam ===> klik
Mała ciekawostka:
Nie wiem czy wiece, że 8 listopada obchodziliśmy dzień zdrowego śniadania. Ja nie miałam pojęcia, ze takie święto istnieje. Dopiero dzisiaj się o nim dowiedziałam. Mam nadzieję, że Wy świętujecie je przynajmniej 330 razy w roku (resztę zostawiam Wam na grzeszki). ;).
Pamiętajcie o różnorodności. Sama jestem wielką fanką owsianki i mogłabym jeść ją codziennie. Jednak staram się urozmaicać swoje śniadania przygotowując np. zdrowe naleśniki, omlety, pyszne kanapki z chlebem razowym i warzywami.
Jak wygląda Wasze śniadanie? Zjadacie je na spokojnie czy najczęściej robicie to w biegu, w drodze do pracy. szkoły. Przyznajcie się, kto z Was zjada pierwszy posiłek w ciągu dnia do godziny po przebudzeniu się? Co najczęściej pojawia się na Waszym śniadaniowym stole? 🙂
Pozdrawiam,
Dominika
U mnie śniadanie musi być celebrowane, na spokojnie. Bez niego nie wyjdę z domu. Dlatego też wyjście na badanie krwi jest dla mnie sporym wyzwaniem 😉
5 razy w tygodniu owsianka z owocami (aktualnie:banan z mrożonymi malinami) i siemieniem lnianym, w weekendy kanapki/omlet z warzywami lub jajecznica z cebulką/pieczarkami/pomidorami
No właśnie jak to jest z tymi mrozonymi owocami do owsianki? Trzeba je najpierw rozmrozić, czy zamrożone do ciepłego mleka? 😀
Jakbym mogła to codziennie lane kluski owocowe na mleku (do ciasta, daje pół starego jabłka albo kawałek banana i cynamon, i mąkę owsianą), ale również omlety, naleśniki, ryż z owocami na mleku albo jaglana 🙂
O mniam. Kluski lane… nie jadlam ich od lat. Jutro zrobię. Czy mozna tez z maka kokosowa?
Ha, ja ostatnio u siebie na blogu pisałam o propozycjach na zdrowe, energetyczne i ekspresowe śniadania 🙂 odkryłam owsiankę na słono i serdecznie Ci ją polecam, jeśli jeszcze jej nie znasz 🙂
Znam, znam 🙂 Też o niej już pisałam 🙂
Nie umiem zmusić się do żadnej owsianki :/
Ja jak wstaje to najpierw poranna pielęgnacja cery, a potem robie śniadanie na szybko, czyli owsianka z żurawiną, słonecznikiem, rodzynkami, siemię lniane (bo nie mam czasu aby je przyrządzić do picia) oraz jogurt naturalny. Drugą alternatywą jest omlet. Owszem zdarza mi się zjeść kanapki z "czymkolwiek" zazwyczaj po nocce. Zawsze spożywam posiłek w domu 😉
Skoro nie wiedziałaś o dniu zdrowego śniadania (ja też ;)) to muszę Cię uświadomić, kiedy jest kolejne tak poważne święto:) Otóż 30 grudnia mamy …. dzień serka wiejskiego, więc nie zapomnij świętować! 😉
Hahahah! 😀 Postaram się zapamiętać 😀
Kiedyś też jadłam śniadania w pośpiechu, ale od kiedy udało mi się wygospodarować każdego poranka trochę więcej czasu (co prawda kosztem krótszego snu) czuje się o niebo lepiej i naładowana na cały dzień – po prostu lepiej mi wszystko wychodzi. Osobiście jadam różnie, ale zdrowo, niezmiennym składnikiem jest u mnie szklanka młodego jęczmienia z wodą zamiast kawy, naprawdę daje mi zielonego, zdrowego kopa.. 🙂
Ja uwielbiam pełnoziarniste pieczywo ze szpinakiem, jajkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi ❤️ Ale uwielbiam też owsiankę na mleku koko z cynamonem i jabłkami… owsiane pancakes z owocami… czy wrapy jajeczne ze szpinakiem, mozarellą i łososiem ???