Sezon na dynie już dawno otwarty! Uwielbiam ją pod każdą postacią za jej walory smakowe i cudowne właściwości. Niestety nie każdy jest fanem dyni. Na szczęście można to zmienić. Przygotowałam dla Was kilka pysznych przepisów z wykorzystaniem dyni, które pokochają nawet najwięksi jej wrogowie. Znajdziecie tutaj potrawy wytrawne jak i również dyniowe słodkości.
PLACKI DYNIOWE
Składniki:
- 500 gramów obranej dyni,
- pół szklanki mąki pszennej (można użyć innej) – możecie dodać więcej mąki jeżeli chcecie,
- dwa jajka,
- czosnek,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Obraną, oczyszczoną z pestek dynie ścieramy na tarce (tak samo jak ziemniaki do placów ziemniaczanych). Dodajemy zmiażdżony czosnek do ciasta (ilość według gustu). Do startej dyni dodajemy mąkę, jajka, przyprawy i wszystko mieszamy ze sobą. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego smażymy placki. Najlepiej moim zdaniem smakują z gęstą, kwaśną śmietaną.
DYNIOWE BABECZKI
Składniki:
- 500 gramów mąki pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- miód (według gustu) proponuję 4 łyżki,
- cynamon (według gustu),
- 2 jajka,
- szklanka pure dyniowego ( Jak przygotować pure dyniowe dowiecie się w starszym wpisie (przepis na dyniowe ciasto) ===> klik
- 1/3 szklanki mleka,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- wiórki kokosowe, orzechy włoskie, laskowe (według gustu),
Sposób przygotowania:
Łączymy ze sobą suche produkty (mąka, proszek do pieczenia, cynamon). Mieszamy i dodajemy do nich mokre produkty: jajka, mleko, olej, pure z dyni. Dodajemy ulubione dodatki, które trzeba zgnieść na mniejsze kawałki np. orzechy włoskie. Mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Pieczemy około 20-25 minut. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
MUS Z DYNI I JABŁKA
Składniki:
- 4 jabłka
- 4 łyżki miodu lub cukier,
- cynamon, imbir, gałka muszkatałowa (do smaku)
- szklanka puree z dyni (link do przepisu na puree dyniowe wklejałam Wam przy przepisie na babeczki,
Sposób przygotowania:
Obrane jabłka, pokrojone w kostkę, wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich dodatki i miód lub cukier. Prażymy przez około 12 minut na malutkim ogniu/małej mocy. Po tym czasie dodajemy wcześniej przygotowane puree dyniowe. Mieszamy dokładnie z jabłkiem i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie prażymy całość przez kolejne 10-15 minut. Kiedy mus zgęstnieje przelewamy do słoiczka i zagotowujemy go.
KREM Z DYNI
Składniki:
- 1 kg dyni,
- cebula,
- czosnek,
- 3 szklanki bulionu drobiowego, który przygotowujemy sami!!! Nie używamy kostki!!!
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- kwaśna śmietana,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir itp.
Sposób przygotowania:
Obraną przygotowaną dynię kroimy na mniejsze kawałki. To samo robimy z cebulą. Do garnka dodajemy olej. Kiedy będzie rozgrzany, wrzucamy dynie i cebulę (jeżeli ktoś chce, może dodać inne warzywa np, marchew, pietruszkę). Całość podsmażamy przez chwilę, a następnie zalewamy przygotowanym przez nas ZDROWYM bulionem! Dynię gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie blendujemy ją na gładko. Przyprawiamy i podajemy z łyżką kwaśnej śmietany na wierzchu.
CIASTO DYNIOWE
Przepis na ciasto dyniowe znajdziecie w tym poście ====> klik/
To są moi faworyci! Szkoda, ze sezon dyniowy nie trwa cały rok. Trzeba z niego korzystać jak najdłużej będzie to możliwe. Zachęcam Was do przetestowania przepisów. Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowały. Jeżeli macie jakieś pyszne, sprawdzone przepisy z wykorzystaniem dyni, koniecznie się nimi podzielcie. Z chęcią przetestuję coś nowego. 🙂
Pozdrawiam,
Dominika
Jak zrobić swój własny zdrowy bulion? 🙂
Ugotować wywar z mięsa, warzyw. Przelać do takich pojemniczków na kostki i zamrozić 🙂
Później wyciągać sobie odpowiednią ilość kostek i dodawać wszędzie gdzie się chce.
No tak ale tu podajesz 3 szklanki to ja bym musiała pół zamrażalnika mieć w samym bulionie…
Jestem kompletnym laikiem… jak można zrobić taki mocny aromatyczny wywar z rosołku ? Tak żeby go później tylko rozcieńczyć. Możliwe to jest ?
W tym wypadku po prostu gotujesz bulion z 3 szklanek i go używasz 🙂 Bez mrożenia. Od razu do użycia 🙂
Oczywiście, że jest to możliwe. Mało tego, wiele osób tak robi. Kostki rosołowe to już przeżytek 🙂
Ja polecam przepis http://www.chillibite.pl/2013/09/domowa-kostka-rosoowa-warzywna-lub.html uzywam w zimie i po prostu jest to mega wygodne 🙂 i dobre
Uwielbiam dynię w każdej postaci! Z racji że mieszkam na stancji i brak zasobów na odrobinę twórczości to wcinam puree dyniowe prawie każdego dnia jako dodatek do posiłku np. owsianki 🙂 Co weekend robię pieczoną dynie i przywożę w słoiku na mieszkanko 🙂
Mus musisz spróbować! 🙂 Zrób w domu i zabierz na stancję w zagotowanych słoikach 😀 Jest przepyszny! 🙂
Oj to muszę koniecznie spróbować! a tak w ogóle to dzięki za każdy wpis, uwielbiam zaglądać do Ciebie i poznawać nowe ciekawostki 🙂 Pozdrawiam
Bardzo mi miło 🙂
Dynia jest moim odkryciem tej jesieni 🙂 bardzo fajne stworzenie dla wegan i wegetarian , bo świetnie zastępuje jajka w cieście. Robiłam juz wege nalesniki dyniowe i po raz 1szy mi się nie rozwalały ! Ciasto tez robiłam i z powodzeniem można nie dodawać jajek 🙂 puree dyniowę jest też świetne jako dodatek do kawy (Spice pumpkin latte moją miłością . 😉
Ja też jestem wielką fanką dyni 🙂
Wiele osób w ogóle jej nie spróbowało, a już uważa, że jest niedobra 🙂
Jak zrobić puree dyniowe (bo nie mogę znaleźć starego posta w którym jest to napisane)?
masz u góry przekierowanie "klik" 🙂
przekierowuje na syniowe ciasto.
spróbowałam dziś na śniadanie placuszków;) pyszne! <3
Witam 🙂 czy taki rozkład kaloryczności (śniadanie 700 kcal, 2 śniadanie 200kcal, obiad 500kcal, podwieczorek 200kcal i kolacja 300kcal) jest zdrowy? Co Pani o tym mysli?