poniedziałek, 25 listopada, 2024
Strona głównaPrzepisyDyniowy zawrót głowy! Pyszne przepisy na dania z dyni

Dyniowy zawrót głowy! Pyszne przepisy na dania z dyni

Sezon na dynie już dawno otwarty! Uwielbiam ją pod każdą postacią za jej walory smakowe i cudowne właściwości. Niestety nie każdy jest fanem dyni. Na szczęście można to zmienić. Przygotowałam dla Was kilka pysznych przepisów z wykorzystaniem dyni, które pokochają nawet najwięksi jej wrogowie. Znajdziecie tutaj potrawy wytrawne jak i również dyniowe słodkości.

PLACKI DYNIOWE

Składniki:
  • 500 gramów obranej dyni,
  • pół szklanki mąki pszennej (można użyć innej) – możecie dodać więcej mąki jeżeli chcecie,
  • dwa jajka,
  • czosnek,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Obraną, oczyszczoną z pestek dynie ścieramy na tarce (tak samo jak ziemniaki do placów ziemniaczanych). Dodajemy zmiażdżony czosnek do ciasta (ilość według gustu). Do startej dyni dodajemy mąkę, jajka, przyprawy i wszystko mieszamy ze sobą. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego smażymy placki. Najlepiej moim zdaniem smakują z gęstą, kwaśną śmietaną.

DYNIOWE BABECZKI

Składniki:
  • 500 gramów mąki pełnoziarnistej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • miód (według gustu) proponuję 4 łyżki,
  • cynamon (według gustu),
  • 2 jajka,
  • szklanka pure dyniowego ( Jak przygotować pure dyniowe dowiecie się w starszym wpisie (przepis na dyniowe ciasto) ===> klik
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • wiórki kokosowe, orzechy włoskie, laskowe (według gustu),
Sposób przygotowania: 

Łączymy ze sobą suche produkty (mąka, proszek do pieczenia, cynamon). Mieszamy i dodajemy do nich mokre produkty: jajka, mleko, olej, pure z dyni. Dodajemy ulubione dodatki, które trzeba zgnieść na mniejsze kawałki np. orzechy włoskie. Mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Pieczemy około 20-25 minut. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem.

Pumpkin muffins

MUS Z DYNI I JABŁKA

Składniki:
  • 4 jabłka
  • 4 łyżki miodu lub cukier,
  • cynamon, imbir, gałka muszkatałowa (do smaku)
  • szklanka puree z dyni (link do przepisu na puree dyniowe wklejałam Wam przy przepisie na babeczki,

Sposób przygotowania:

Obrane jabłka, pokrojone w kostkę, wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich dodatki i miód lub cukier. Prażymy przez około 12 minut na malutkim ogniu/małej mocy. Po tym czasie dodajemy wcześniej przygotowane puree dyniowe. Mieszamy dokładnie z jabłkiem i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie prażymy całość przez kolejne 10-15 minut. Kiedy mus zgęstnieje przelewamy do słoiczka i zagotowujemy go.

Pumpkin Puree Surrounded with Pumpkin Pie Ingredients

KREM Z DYNI

Składniki:
  • 1 kg dyni,
  • cebula,
  • czosnek,
  • 3 szklanki bulionu drobiowego, który przygotowujemy sami!!! Nie używamy kostki!!!
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • kwaśna śmietana,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir itp.
Sposób przygotowania:

Obraną przygotowaną dynię kroimy na mniejsze kawałki. To samo robimy z cebulą. Do garnka dodajemy olej. Kiedy będzie rozgrzany, wrzucamy dynie i cebulę (jeżeli ktoś chce, może dodać inne warzywa np, marchew, pietruszkę). Całość podsmażamy przez chwilę, a następnie zalewamy przygotowanym przez nas ZDROWYM bulionem! Dynię gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie blendujemy ją na gładko. Przyprawiamy i podajemy z łyżką kwaśnej śmietany na wierzchu.

Depositphotos_6028442_l-2015

CIASTO DYNIOWE

Przepis na ciasto dyniowe znajdziecie w tym poście ====> klik/

Homemade pumpkin pie on napkin, on wooden background

To są moi faworyci! Szkoda, ze sezon dyniowy nie trwa cały rok. Trzeba z niego korzystać jak najdłużej będzie to możliwe. Zachęcam Was do przetestowania przepisów. Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowały. Jeżeli macie jakieś pyszne, sprawdzone przepisy z wykorzystaniem dyni, koniecznie się nimi podzielcie. Z chęcią przetestuję coś nowego. 🙂

Pozdrawiam,

Dominika

 

Dominika
Dominikahttps://www.tipsforwomen.pl
Zakręcona studentka, zakochana w sporcie i zdrowym odżywianiu. W wolnych chwilach zajmuję się blogowaniem. Zamierzam motywować Was do aktywnego trybu życia i udowodnić Wam, że można wszystko!!! Wystarczy tylko naprawdę tego chcieć.
RELATED ARTICLES

16 KOMENTARZE

    • Ugotować wywar z mięsa, warzyw. Przelać do takich pojemniczków na kostki i zamrozić 🙂
      Później wyciągać sobie odpowiednią ilość kostek i dodawać wszędzie gdzie się chce.

  1. Uwielbiam dynię w każdej postaci! Z racji że mieszkam na stancji i brak zasobów na odrobinę twórczości to wcinam puree dyniowe prawie każdego dnia jako dodatek do posiłku np. owsianki 🙂 Co weekend robię pieczoną dynie i przywożę w słoiku na mieszkanko 🙂

  2. Dynia jest moim odkryciem tej jesieni 🙂 bardzo fajne stworzenie dla wegan i wegetarian , bo świetnie zastępuje jajka w cieście. Robiłam juz wege nalesniki dyniowe i po raz 1szy mi się nie rozwalały ! Ciasto tez robiłam i z powodzeniem można nie dodawać jajek 🙂 puree dyniowę jest też świetne jako dodatek do kawy (Spice pumpkin latte moją miłością . 😉

  3. Witam 🙂 czy taki rozkład kaloryczności (śniadanie 700 kcal, 2 śniadanie 200kcal, obiad 500kcal, podwieczorek 200kcal i kolacja 300kcal) jest zdrowy? Co Pani o tym mysli?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Most Popular