Brokuły, dla jednych warzywo bez którego nie wyobrażają sobie zdrowego obiadu, dla innych zielony, rozgotowany kawałek przypominający papkę, kojarzący się z nieudanymi obiadami szkolnymi w dzieciństwie. Należą do grona tych pierwszych osób i uwielbiam brokuły w każdej postaci. Kiedy poznałam ich niesamowite właściwości zdrowotne, pokochałam je jeszcze bardziej! W dzisiejszym poście znajdziecie 5 powodów dla których warto pokochać brokuły.
1. Sprzymierzeńca odchudzania
Nie wiem czy wiecie, ale właśnie te zielone “różyczki” są przyjacielem wielu osób, które chcą stracić zbędne kilogramy na wadze. Dzięki dużej zawartości błonnika sprawiają, że czujemy się dłużej syci, a w 100 gramach brokuł znajdziemy niecałe 40 kcla. Oczywiście trzeba zachować umiar nawet w jedzeniu brokuł, które mogą powodować wzdęcia.
2. Właściwości nowotworowe
Zielony kalafior jest źródłem sulforafanu – silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Aby brokuły posiadały właściwości antynowotworowe ważne jest ich dokładne przygotowanie. W żadnym wypadku nie można ich przegotować! Optymalne jest gotowanie ich na parze przez około 4 minuty. Dzięki temu zachowają swoje cudowne właściwości.
3. Bomba witaminowa
Znajdziemy w nich mnóstwo witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim Witaminę K, C, A, B6, Kwas foliowy, Tiaminę, Ryboflawinę, Niacynę oraz Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk, Chrom.
4. Warzywo dla cukrzyków
Brokuły mają bardzo niski indeks glikemiczny, który wynosi 15. Dzięki temu polecane są cukrzykom. Jedną ich wartości jest chrom, który razem z insuliną pozwala utrzymać prawidłowe stężenie cukru w organizmie diabetyka.
5. Walory smakowe
Mimo nieapetycznego smaku, który wyłania się podczas przygotowywania brokuł, są one naprawdę bardzo dobrą bazą do przygotowywania posiłków. Wcale nie musza być nudnym dodatkiem do obiadu. Wystarczy, że ugotowane brokuły polejcie jogurtem, posypiecie słonecznikiem i fetą, a w szybkim czasie stworzycie pyszną, zdrową, sałatkę, którą pokochają wszyscy.
Uwielbiam brokuły! Mogłabym jeść je codziennie. Mój partner jest osobą, która na widok gołych brokuł na talerzu traci apetyt. Ale za to wszystkie sałatki z dodatkiem zielonego kalafiora czy inne dania są przez niego jak najbardziej mile widziane. Jeżeli Wasz członek również nie może przekonać się do gotowanych, kombinujcie i dodawajcie je wszędzie, gdzie uważacie.
W jakiej postaci najbardziej lubicie brokuły? Może któraś z Was ma sprawdzony przepis na krem z brokuł? Jeżeli tak, koniecznie się nim podzielcie! 🙂
Pozdrawiam,
Dominika
Ja wiem, że nie podam teraz najmniej kalorycznego przykładu na brokuły, ale uwielbiam penne z kurczakiem i brokułami, polane sosem serowym i posypane prażonym słonecznikiem 😉 Okej, zupa krem brokułowa z grzanką też jest pyszna. Pozdrawiam 🙂
Też to UWIELBIAM! Od czasu do czasu trzeba zaszaleć! 😀
O zapomniałam, mój przepis na wszelkie zupy kremy jest dość prosty 🙂 Przez to, że nie zawsze mam czas to w zamrażalniku mam gotowy zapas bulionu, lub rosołu (zawsze robię więcej aby mieć co zamrozić). Zamrożony rosół do garnka i na kuchenkę, gdy się zagrzeje dodaję do niego warzywa na które akurat mam ochotę, albo jakie mam w lodówce. Gdy wszystko zmięknie blender idzie w ruch, grzanki w opiekaczu i jest obiad gotowy. Wszystko doprawiamy jak lubimy. Nie jest to może super wykwintne, ale nie zabiera dużo czasu a zioła i przyprawy robią swoje jeśli chodzi o smak. 🙂
Ooo, właśnie dzisiaj robiłam taką sałatkę na obiad. Tylko zamiast jogurtu daję troszeczkę oliwy. Pycha 🙂
Też uwielbiam! 🙂
Uwielbiam brokuly!
A ja uwielbiam połączenie brokuł z selerem. Dodaje do tego przysmażoną cebulkę, marchewkę, ziemniaka jak mam. Wszystko gotuję. Przyprawy wedle uznania. A najlepsze na końcu: cynamon! 🙂 To moja jedna z ulubionych zup 🙂 Oczywiście na końcu wszystko blenduję. Po prostu pycha!
A ja uwielbiam połączenie brokuł z selerem. Do tego dodaję podsmażoną cebulkę. Marchewka i ziemnak jak mam. Przyprawić wedle uznania. A najlepsze na koniec: cynamon! Wszystko razem blendujemy. To jedna z moich ulubionych zup! Po prostu pycha!
Deep z brokuł – ser feta, ogrom czosnku i ugotowane brokuły. Zblendowac i do kurczaka jest idealny 🙂
Albo brokuły w panierce. Tak samo robi się jak kurczaka
Mmmm! Muszę wypróbować! 🙂
Brokuły to bardzo wartościowe warzywa ale niestety nie przez wszystkich doceniane. A szkoda 🙂
Brokuły to bardzo wartościowe warzywa ale niestety nie przez wszystkich doceniane.
Dla mnie brokuły wcale nie są mdłe ;)Od jakiegoś czasu ograniczam sól więc warzywa na parze bez soli zaczęły mi smakować 🙂 do tego jakaś pierś grilowana z mnóstwem przypraw i jakaś kasza 🙂 Czas zadbać o siebie 🙂
Krem brokulowo-porowy ❤
Mój sprawdzony przepis!
Por kroje w plasterki i ląduje w garnku z masłem na 5-7min, następnie myje zielony kalafior i dziele na różyczki, po czym dorzucam do garnka w którym por znajduje się już od paru minut, zalewam bulionem i wszystko trzymam jeszcze na ogniu przez ok. 7min a następnie blenduje☺ nie dodaje nawet żadnych przypraw bo krem sam w sobie jest tak pyszny, że zbędne jest jego doprawiane.
Pozdrawiam i naprawdę polecam☺