Przepisy na domowe, DIETETYCZNE lody

0

Kilka dni temu, wraz z ogromnymi upałami, przyszedł do nas czerwiec a już niedługo oficjalnie przywitamy lato. Nareszcie prawda? Lody to znakomity deser, idealny na gorące dni, po który chętnie sięgamy w okresie letnim. Na naszą korzyść, lody to najbardziej bezpieczne słodycze (a już szczególnie sorbety). Te, które możemy kupić w sklepie, są jednak wzbogacane przez producentów w cukier, czekoladę czy syrop glukozowo-fruktozowy (znacznie podnosi to ich kaloryczność).

Przepisy na dietetyczne lody nie należą do tych trudnych. Ich smak wcale nie jest gorszy niż tych z lodziarni czy sklepu, choć zawierają o wiele mniej kalorii. Cały sekret tkwi w tym, by kaloryczne składniki zastąpić ich fit odpowiednikami. Dietetyczne lody przygotowujemy na bazie mleka roślinnego a nie tłustej śmietany. W tym cały sęk! Najlepsze będzie to kokosowe lub migdałowe, ale dobrze sprawdzi się też zwykły jogurt naturalny. Do lodów w wydaniu fit dodajemy naturalne słodziki w postaci miodu, syropu klonowego lub z agawy. Zapomnijmy o białym cukrze raz na zawsze!

LODY TRUSKAWKOWE: 

– 10 dużych truskawek,

– 100 g borówek amerykańskich,

– 50 ml mleczka kokosowego,

– 75 g lekkiego twarożku homogenizowanego,

– 15 kostek lodu,

– opcjonalnie ksylitol.

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy. Jeśli preferujemy słodsze lody, możemy dodać ksylitol. Gotową masę umieszczamy w specjalnych pojemniczkach na lody (możne je dostać w większości marketów; ja swoje kupiłam w IKEA) i umieszczamy w zamrażarce na około 2 godziny.

Jedna sztuka zawiera tylko 15 kcal. 

LODY MALINOWE:

– 2 puszki mleka kokosowego,

– 2 szklanki mrożonych malin,

– 2 łyki syropu klonowego lub syropu z agawy,

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, aż będą gładkie i kremowe. Następnie wlewamy do pojemnika i zamrażamy. Przed podaniem wyjmujemy z zamrażarki na około 10 minut aby można było je łatwiej nabierać.

LODY CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI

– 1 szklanka mleka migdałowego,

– 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,

– 3/4 szklanki kakao,

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

– 1/4 szklanki syropu z agawy,

– 2 garście orzechów.

Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz orzechów miksujemy ze sobą, aż będą gładkie i kremowe. Następnie przelewamy do pojemnika, mieszamy z podprażonymi, posiekanymi orzechami i zamrażamy. Przed podaniem wyjmujemy z zamrażarki na około 10 minut aby można było je łatwiej nabierać.

Jak podobają się Wam moje propozycje? Wybrałam te moim zdaniem najsmaczniejsze i najłatwiejsze do wykonania, nie wymagające dużej ilość składników. A jakie jest Wasze zdanie? Wolicie iść na lody do spożywczaka czy lodziarni, a może jednak zrobić je sami w domu? Koniecznie dajcie znać.

Pozdrawiam,

Roksana

*** ŹRÓDŁA: facet.interia.pl, claudia.pl ***

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here