Białko- niezbędny element Naszej diety. Jest źródłem energii, przyśpiesza regeneracje mięśni pozytywnie wpływa na Nasze samopoczucie. Posiada cenne aminokwasy potrzebne do katalizowania reakcji enzymatycznych w organizmie.
Białko w organizmie:
- stanowią 75% masy tkanek miękkich ciała,
- potrzebny materiał do budowania nowych tkanek, mięśni oraz do regeneracji zużytych lub uszkodzonych,
- podstawowy składnik płynów ustrojowych np : krew, mleko matki
Ile wynosi Nasze zapotrzebowanie na białko?
U osób o przeciętnej aktywności wynosi 0,8g na kg masy ciała.
U osób aktywnych fizycznie zapotrzebowanie na białko wzrasta może nawet sięgnąć 2,5g na kilogram masy ( dotyczy osób regularni ćwiczących trening siłowy ).
Największe zapotrzebowanie na białko mają niemowlęta, których zapotrzebowanie jest 3-4 razy większe od zapotrzebowania mało aktywnej, dorosłej osoby.
Źródła białka:
Możemy podzielić je na:
a) zwierzęce:
- ryby,
- mięso chude ( drób, cielęcina, królik )
- mleko i przetwory mleczne,
- jajka,
b) roślinne:
- orzechy,
- nasiona,
- niektóre warzywa np: zielony groszek, brukselki
- rośliny strączkowe ( groch, fasola, soczewica, soja )
- produkty zbożowe,
Co to są białka pełnowartościowe?
Są to takie białka, które zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne.
Które to są białka o wysokiej zawartości odżywczej?
Do tej grupy możemy zaliczyć białka pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, mleko, produkty mleczne, ryby.
Co to są białka niepełnowartościowe?
Białka, które zawierają mało lub nie zawierają wcale aminokwasów egzogennych.
Które to białka o niskiej zawartości odżywczej?
Są to białka roślinne które nie posiada pełnego zestawu aminokwasów.
Po jakie powinniśmy sięgać białka?
Zależy od tego jakie mamy potrzeby.
- Jeżeli zależy Tobie na straceniu zbędnych kilogramów wybieraj białko niskokaloryczne, które zwiększa uczucie sytości i zapobiega wiotczeniu mięśni.
- Chcesz prawić sobie humor? Sięgaj po mleczne produkty takie jak twaróg i mleko. Zawierają one dużo tryptofanu – aminokwasu odpowiedzialnego za syntezę “hormonu szczęścia”, czyli serotoniny.
- Aby poprawić swoją koncentrację oraz pamięć. Sięgaj po produkty, które zawierają fenyloalaninę. Ma ona działanie przeciwbólowe, poprawia sprawność intelektualną oraz koncentrację. Występuje w orzechach, nasionach słonecznika.
- Chcesz podnieść swoje libido? Sięgaj po mięsa, ryby, soję, jaja, czosnek, cebulę, jogurty i fasolę. Wszystkie te produkty zawierają zawierających metioninę, czyli “naturalną viagrę”.
Jakie są skutki niedoboru białka?
- niedokrwistość
- zmiany chorobowe wątroby
- obniżenie bariery immunologicznej
A Wy w jakiej postaci najczęściej spożywacie białko? 😉 Pochwalcie się w komentarzach.
Najczęściej spożywam białko roślinne, ponieważ jestem wegetarianką. W mojej diecie jest też miejsce na białko zwierzęce, ale tylko pod postacią mleka, niektórych serów i jaj 🙂 czasem zastanawiam się jak wegetarianizm łączyć z ćwiczeniami żeby nie podupaść na zdrowiu (myślę, że to jest też fajny temat na następny post ^^) pozdrawiam! 🙂
Jesli sie jest wegetarianka je sie jajka? Male nienarodzone kurczaczki, np?
Zależy jakiego typu wegetarianizm 😉 Ja nie jem np. drobiu, wieprzowiny, wołowiny, króliczków, dziczyzny, tylko i wyłącznie dlatego, że mi nie smakuje 😉 Ryby uwielbiam, również nie gardzę zupami na wywarach mięsnych, po prostu samo mięso mi nie smakuje. Myślę, że wszystko zależy od powodów wegetarianizmu – jeśli ktoś nie je “bo biedne zwierzątka” to jajka i innych produktów pochodzenia zwierzęcego nie tknie. (:
Ogólnie rzecz biorąc to Weganie nie jedzą mięsa,jaj,serów i innych produktów pochodzenia zwierzęcego . Wegetarianie natomiast nie jedzą tylko mięska 🙂 Warto też zapamiętać że Z JAJ które kupujemy w sklepie kurczak nam się nie wylęgnie ponieważ jest to niezapłodniona komórka jajowa , tak więc nie jest to “mały nienarodzony kurczaczek”
ja jadam duuzo jogurtu z musli. Widze ogromna zmiane od kiedy zaczelam stosowac w swojej diecie siemie lniane. Twarogi maslanka kefir ryby ryz indyk jajeczka kozie mleko. To moje zrodelko bialka 😀
Do wegetarianek, które boja się o niedobory. Od ponad 5 lat jestem wegetarianką (nie jem niczego co siusia, kupka, itp. czasem jem ryby) Jestem trenerką, instruktorką fitness z wieloletnim stażem… Ćwiczę codziennie, czasem kilka razy dziennie siłowo i aerobowo. Regularnie robię badania i wszystko jest super! Czuję się świetnie! Jem dużo kefirów, maślanek, jajek (od babci), roślin strączkowych, tofu… Przez to, że jem ogromną ilość warzyw i owoców (koktajle są pyszne, syte i zdrowe) nie muszę się suplementować witaminami (tylko b12) i odkwaszać. Po treningu piję białko z mleka… Czuję się lekko i zdrowo. Mięśnie mam fajne bez kurczaka i stejków… Wszystko zależy od zamienników i wyobraźni 🙂 Polecam wegetarianizm bo po prostu lepsze jest samopoczucie i psychiczne i fizyczne!
Ja od trzech tygodni odkąd zaczęłam zdrowe odżywianie oraz odkąd pobralam licznik kalorii na telefon (my fitness pal) zjadam około 200g tuńczyka dziennie, jest bardzo bogaty w białka. Świetny jest jeszcze cottage cheese (twarozek wiejski). Spożycie jajek odstawilam bo dwa jajka to około 300mg cholesterolu, gdzie przeciętna norma to 140, a najzdrowsza to 90mg RDI
Witam serdecznie,
A co zrobic jak sie przedawkowalo spozyciu bialek?
Ja chyba jestem na takim etapie…. zredukowalam weglowodany poniewaz mam lekka kontuzje kolana i nie chcialam zmarnowac efektow treningow. nie przepadam za pieczywem tak czy inaczej.
Efekt jest taki ze mam okropna niestrawnosc, wzdecia i wrecz bolesci calej okolicy brzucha, chcialam tylko dodac ze ogolnie mam raczej wrazliwy zoladek, ale bardzo szybka przemiane materii.
jak trenuje to zjadam posilki z weglowodanami ale po…i jak to tej pory swietnie sie czulam, a teraz jest dramat!!!!
Czy jest jakis sposob zeby przywrocic moj organizm do rownowagi?( same warzywa przez jakis czas?… z niewielka iloscia ryb?) prosze o pomoc i dziekuje z gory =)
Pozdrawiam serdecznie