O zaletach śniadania białkowo- tłuszczowego pisałam już na blogu. Jeżeli macie ochotę wrócić do tego wpisu, zapraszam Was tutaj ===> kliknij tutaj . Tak jak obiecałam, przygotowałam dla Was propozycje śniadań zaliczających się do kategorii białkowo-tłuszczowej.
1) OMLET Z AWOKADO – jedna porcja
Składniki:
- 2/3 jajka
- 1/4 awokado
- szczypiorek
- pomidorki koktajlowe
- 2 garście liści szpinaku
- dowolne przyprawy
Sposób przygotowania:
Ubijamy jajka do stworzeni piany. Dodajmy sól i pieprz. Wylewamy jajko na rozgrzaną patelnię. Układamy szpinak, pokrojone awokado, pomidorki koktajlowe. Kiedy omlet będzie ścięty, przekładamy z patelni na talerz. Możemy polać go domowym sosem jogurtowym.
2) ZAPIEKANE AWOKADO Z JAJKIEM SADZONYM
Składniki na dwie porcje:
- jedno duże awokado,
- 2 jajka,
- 2 plasterki dobrego gatunkowo boczku,
- szczypiorek, pietruszka, sól, pieprz – dowolne przyprawy
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania awokado. Dokładnie pisałam o tym etapie tutaj ===> kliknij tutaj W miejscu, gdzie była pestka pogłębiamy dziurę. Awokado układamy w naczyniu żaroodporny, W każde awokado wbijamy po jednym jajku, przyprawiamy i zapiekamy w piekarniku około 10-15 minut (180-200 stopni). Musi ściąć się biało. Plasterki boczku smażymy na patelni. Kiedy awokado jest już gotowe, wyciągamy je, na górę układamy boczek, posypujemy świeżymi ziołami i jemy koniecznie na ciepło.
Tych przepisów nie muszę Wam zdradzać, bo każda z Was na pewno poradzi sobie z ich przygotowaniem. Na takie śniadanie możecie zjeść: jajecznicę z boczkiem z chlebem czystoziarnistym, jajka sadzone z boczkiem i chlebem czystoziarnistym, rożnego rodzaju omlety (możecie miksować dodatki) itp.
Śniadanie białkowo-tłuszczowe pokochało wielu “instagramowiczów” zobaczcie ich pyszne propozycje:


Dajcie znać jakie śniadanie białkowo-tłuszczowe preferujecie. Koniecznie podzielcie się swoimi pomysłami na nie. Jeżeli nie testowałyście na sobie wpływu tego rodzaju śniadania, zachęcam do przetestowania. Myślę, ze u wielu z Was efekty będą rewelacyjne.
Pozdrawiam,
Dominika
Jajka na śniadanie to podstawa – pełen aminogram w przystępnej formie. Do tego mój ulubiony owoc z gatunku tych nie do jedzenia “samemu” czyli awokado. Sama często robię sobie podobne śniadania tylko czasami dodaje jakoś mięsny dodatek.
“zapiekamy w piekarniku około 10-15 stopni (180-200 stopni).” – chyba trzeba zmienić stopni na minuty 🙂
Dziękuję za przepisy. Jestem na diecie i śniadania mam jeść białkowo tłuszczowe.
Do awokado nie wiedziałam jak podejść – chętnie wypróbuję 🙂 :*
Masz rację, dziękuję 🙂