O tym, że nasiona chia są niesamowite i naprawdę warto je wykorzystywać w swoim jadłospisie, wspominałam w poprzednim wpisie ===> kliknij tutaj.
Wielką fanka deserów z nasion chia jest Ewa Chodakowska. Trenerka docenia je i bardzo często dzieli się ze swoimi czytelnikami pysznymi przepisami na ich wykorzystywanie. Oto niektóre z nich.
1. Chia z zielonym musem 212kcal
nasiona chia, suszone – 3 łyżeczki [15g]
mleko migdałowe – ½ szklanki [125g]
awokado – 1/3 sztuki [35g]
kiwi – mała sztuka [80g]
Chia zalej mlekiem na godzinę, aż nasiąknie. Zmiksuj awokado z kiwi. Dodaj mus na wierz puddingu z chia. Tą przekąską wesprzesz swój organizm w: witaminę C, foliany i błonnik.
2. Chia z mlekiem ryżowym 210kcal.
nasiona chia, suszone – 3 łyżeczki [15g]
mleko ryżowe – [125g]
banan, obrany – mała sztuka [80g]
cynamon mielony – szczypta
woda – ok. 3 łyżki
Chia zalej gorącą wodą do linii nasion i poczekaj aż napęcznieją. Następnie dodaj mleko zmiksowane z bananem i cynamonem. Tą przekąską wesprzesz swój organizm w: witaminę B6, wapń i błonnik.
3. Czekoladowa chia 211kcal.
nasiona chia, suszone – 3 łyżeczki [15g]
mleko 2% tłuszczu – ½ szklanki [125g]
kakao gorzkie, proszek – łyżka [10g]
migdały – łyżeczka [5g]
Mleko zagotuj i dodaj kakao. Następnie zlej tym nasiona chia. Posyp pokruszonymi migdałami.
Wszystkie te przepisy sama przetestowałam i są naprawdę pyszne! Dają niezłą energię, są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają wymyślnych produktów. Wypróbujcie koniecznie.
Pozdrawiam,
Dominika
Nasiona chia to prawdziwa bomba. Rowniez polecam dla osob, ktore nie maja czasu na dlugie i mozolne przygotowywanie roznych potraw.
Ja robię takie drugie śniadania z siemienia lnianego, mleka i owoców. Też pyszne 🙂
wersję czekoladową pałaszujemy od razu – na ciepło, czy standardowo odstawiamy na parę h do lodówki? 😉
Dowolnie 😉