Pogoda coraz częściej nie pozostawia nam wątpliwości – lato 2016 odchodzi w sferę wspomnień. A to oznacza, że najwyższy czas przywitać jesień. W świecie idealnym jesień to niesamowita paleta barw, liście szumiące pod Twoimi nowiutkimi botkami i cudowny wieczór w towarzystwie genialnej książki, herbatki i pysznej szarlotki. Jasne, w idealnym świecie może i tak. W praktyce barwy ograniczają się do szarości, nowe botki ubrudziłaś wchodząc w kałużę a cudowny wieczór opiera się na oglądaniu Ukrytej Prawdy i jedzeniu chipsów z Biedry, bo szarlotki to Ci się robić nie chciało. Marny ten scenariusz. Dlatego dziś proponuję Wam coś innego! Nie jest to wizja idealna, bo z bajek już dawno wyrosłyśmy, ale z pewnością o wiele ciekawsza niż paradokumenty w telewizji. Moja propozycja uwzględnia pyszną herbatkę i dobrą książkę. Za to szarlotkę zmienimy na zdrowsze, a mimo tego równie smaczne słodkości!
Przedstawię Wam 3 przepisy na zdrowe słodkości. Uwaga, żaden z nich nie zawiera cukru, a mimo tego desery są wyśmienite! Co ważniejsze, wszystkie możecie przygotować błyskawicznie. No i skoro mnie nie udało się niczego popsuć, Wam tym bardziej wszystko wyjdzie idealnie! Wystarczy, że do tego zaparzycie herbatę i wybierzecie ciekawą książkę. Idealny wieczór murowany!
Bezcukrowe babeczki czekoladowe
Składniki:
- szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki kakao
- 1 jajko
- „duży” jogurt naturalny ( ok. 400 g)
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- odrobina oleju do posmarowania formy
Przygotowanie:
Wbij jajko do miski, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i jogurt. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. W niewielkim garnku na bardzo małym ogniu rozpuść czekoladę, po czym dodaj ją do ciasta. Ponownie dokładnie wymieszaj. Wysmaruj formę na babeczki olejem, by ułatwić sobie wyciągnięcie babeczek po upieczeniu. Nałóż ciasto do formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut. Tradycyjnie możesz sprawdzić, czy babeczki są gotowe za pomocą drewnianego patyczka.
Wskazówki:
Mąkę pełnoziarnistą możesz zastąpić inną mieszanką. Ja ostatnio robiłam 1 i 2/3 mąki ryżowej i 1/3 mąki gryczanej i też wyszło pysznie! Eksperymentujcie z mąkami. Jeżeli ciasto nie wyszło wystarczająco „mokre” oprócz jogurtu naturalnego warto po prostu dodać trochę mleka. Gorzką czekoladę 90% kakao w dobrej cenie dostaniecie w Netto. Z podanej ilości składników wyszło 12 naprawdę dużych babeczek.
Ciasteczka z amarantusa
Składniki:
- 1 średni banan
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych
- 8 łyżek amarantusa ekspandowanego
Przygotowanie:
Banana zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Wsyp do niej wiórki i amarantusa, delikatnie wymieszaj. Za pomocą małej łyżeczki formuj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Wskazówki: tuż po upieczeniu ciasteczka są dość „gumowe”. Dlatego po wyłączeniu piekarnika zostaw ciasteczka w środku jeszcze na około godzinę. Z podanej ilości składników powinno wyjść co najmniej 15 ciasteczek.
Błyskawiczny deser
Składniki:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- ½ łyżeczka cynamonu
- ½ jabłka
Przygotowanie:
4 łyżki jogurtu naturalnego wymieszaj z wiórkami i cynamonem. Jabłko zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Jogurt umieść na dnie wysokiej szklanki, następnie na masę połóż starte jabłka.
Wskazówki: Jabłka możesz zastąpić innymi owocami. Ja po prostu wzięłam to, co znalazłam w kuchni. Tobie polecam to samo! Podana ilość składników wystarczy na jedną porcję w wysokiej szklance.
I to wszystko! Jak same widzicie, przepisy są naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zresztą, kto miałby ochotę spędzać godziny w kuchni, kiedy ten czas można przeznaczyć na świetną książkę (opcjonalnie: Ukrytą Prawdę)? Oczywiście, najszybciej i najłatwiej kupić słodkości w markecie. Jednak nigdy gotowy produkt ze sklepu nie będzie tak zdrowy i smaczny jak domowej roboty deser. To co, jeszcze tylko herbatka i jesteś gotowa na długie, jesienne wieczory. Nagle jesień staje się jakaś taka piękniejsza.
Pozdrawiam,
Martyna
Pisze ‘szklanki’ ale ile ? 2 ? Pytanie co do babeczek
Taak, 2 szklanki! uciekła mi ta dwójka 🙂
Takie domowe desery o wiele lepiej smakują od sklepowych zamienników! Najbardziej przemawia do mnie ten przepis na muffiny, z chęcią go wykorzystam 🙂 Najczęściej gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, robię cukiniowe brownie, ale z tym jest więcej roboty 😉
Ooo…Te ciastka z amarantusa chyba zrobię! 🙂 Super patent 🙂
Super przepisy 🙂 tylko mam pytanie do muffinek 🙂 ile sztuk wychodzi? I do ciasta potrzebna jest 1 szklanka mąki? Bo napisałaś “szklanki” i nie wiem czy to literówka czy coś się nie dodało.
Nie dodało się – mają być 2 szklanki 🙂 a wychodzi 12 bardzo dużych 🙂
Babeczek spróbuję, a pozostałe dwa przepisy do mnie nie przemawiają. Muszę tylko kupić jakąś mąkę… Kiedyś próbowałam robić babeczki z ryżowej, ale jakoś mnie nie zachwyciły.
No i zrobiłam 🙂 Z mąki ryżowej i pełnoziarnistej pszennej. “Konsystencja” babeczek była raczej w porządku, ale smak… Kakao i gorzka czekolada daje mega gorzki smak, a deser jednak powinien być słodki, albo chociaż nie aż tak gorzki. Może ktoś takie lubi, ale nie ja 😉 Pewnie zmodyfikuję trochę przepis 🙂
Zrobilam babeczki, szkoda ze nie napisano ze 2 szklanki maki maja byc bo dalam jedna… Ale i tak mi smakowaly choc szkoda ze nie urosly 😛
Musze poprawić 😀 W komentarzu kiedyś Martyna uzupełniła 😀 A ja zapomniałam zmienić. Polecam wypróbowac z 2 szklankami 😀 Będa jeszcze pyszniejsze! 🙂
Wszystko fajnie, tylko dlaczego “bezcukrowe” babeczki robi sie z dodatkiem czekolady, która cukier na pewno ma? Trochę bez sensu nazwać deser bezcukrowym, jeżeli dodajemy do niego poł tabliczki czekolady…
Tu się zgadzam. Chociaż w gorzkiej czekoladzie tego cukru jest niewiele. Ja proponuję nie dawać wgl czekolady jak ktoś nie chce, natomiast posłodzić babeczki np stewią ?
Tipsi gdzie kupujesz amarantus? i czy kupujesz ziarno? czy może jakiś zmielony?