Białe, zadbane zęby to najlepsza wizytówka. Piękny uśmiech zawsze robi dobre wrażenie. Na rynku mamy dostęp do przeróżnych produktów działających wybielająco. Firmy prześcigają się w wychwalaniu swoich past wybielających czy plastrów. Na każdym kroku bombardują nas zdjęciami kobiet o pięknych, czasem nienaturalnie białych zębach. Najlepiej jest umówić się do specjalisty na wybielenie zębów, ale bez odpowiedniej pielęgnacji nie nacieszymy się nim zbyt długo.
Poznajcie czarną listę rzeczy, których białe zęby nie lubią.
Lubisz małą czarną? Fajnie, ale niestety to między innymi kawa powoduje żółknięcie płytki nazębnej. Tak samo dzieje się gdy pijemy czarną herbatę. Ratunkiem w tej sytuacji, jeśli już nie chcesz całkowicie z nich rezygnować, jest dodanie mleka. Więc od dziś pokochaj latte albo herbatkę w stylu angielskim 😉 .
Ameryki nie odkryłam gdy napiszę, że na czarnej liście znajduje się również wino. Nie tylko czerwone, które powszechnie jest uważane za jeden z czynników tworzących przebarwienia na zębach, ale wino białe jest też passe. Co zrobić gdy kardiolodzy zalecają niewielkie ilości tego trunku dobrze wpływającego na układ krwionośny? Jest na to rada 🙂 . Wino popijać podczas jedzenia, ponieważ wtedy wytwarza się ślina, która ma dobroczynny wpływ na neutralizowanie złego ph w ustach.
Dym tytoniowy. Tego tematu chyba nie trzeba rozwijać, prawda? 🙂
Na czarnej liście znajduje się wszystko, co zawiera cukier. Czyli słodzone napoje, słodycze, ale też i owoce. Cukier osłabia szkliwo, a przez to łatwiej o przebarwienia. Zmiana kolorytu zębów spowodowana przez uszkodzone szkliwo jest trudna do usunięcia. Niektóre owoce mają w swoim składzie kwasy działające podobnie jak cukier. Osłabiają zęby przez zakwaszanie jamy ustnej. Ale spokojnie, to nie oznacza, że nie mamy jeść owoców, które są dla nas bardzo zdrowe. Zaraz podpowiem jak sobie z tym poradzić, jednak najpierw chciałam napisać o szczególnym rodzaju owoców jakim jest jabłko. A dlaczego szczególnym? Ponieważ budzi kontrowersje. Niektórzy uważają, że jabłka wyrządzają wiele szkód naszym zębom ze względu właśnie na dużą kwasowość i zawartość cukru. Druga strona uważa, że pomimo znajdującego się w nich cukru i kwasu, mają dobroczynne działanie, bo gryzienie jabłek jest dobre dla dziąseł. A mocne dziąsła to zęby na długie lata.
Oto kilka sposobów by w mniejszym stopniu uszkadzać szkliwo, a przez to zachować zdrowy i biały uśmiech:
1. Zainwestuj w słomki 🙂 . Tak jak już wspominałam wcześniej składniki zawarte w owocach uszkadzają szkliwo i przebarwiają płytkę nazębną. To samo dotyczy soków. Żeby nie rezygnować z nich całkowicie po prostu trzeba pić je przez słomkę. Dzięki temu kwasy i cukry nie wchodzą w bezpośrednią interakcję z zębami w dużej ilości.
2. Po zjedzeniu owoców czy użyciu innych produktów z czarnej listy najlepiej popłukać jamę ustną wodą. I uwaga! Nie myjemy zębów od razu! Po przepłukaniu odczekujemy około pół godziny i dopiero możemy umyć zęby. W ten sposób nie zniszczymy szkliwa.
3. Kolejny sposób to nić dentystyczna. Niestety nie przez wszystkich lubiana, a szkoda, bo nić doskonale „wymiecie” resztki pokarmu, z którymi nie poradziła sobie szczoteczka. Jeśli w ciągu dnia nie macie możliwości używać nici to niech wieczorne mycie i czyszczenie zębów nicią stanie się waszym codziennym nawykiem. Dla zdrowia i pięknego uśmiechu oczywiście! 🙂
Żeby zakończyć to czarnowidztwo warto wspomnieć o produktach,które sprzyjają śnieżnobiałym zębom i działają korzystnie na ich kondycję. Oto one:
– gryzienie surowych warzyw działa doskonale na dziąsła i ściera tworzący się osad nazębny. Poza tym warzywa nie mają takiej ilości cukrów jak owoce, a masując dziąsła także przyczyniają się do zdrowia jamy ustnej. Polecam marchewkę, seler naciowy, kalarepę, rzodkiewkę czy co tylko lubicie chrupać. 🙂
– zielona herbata, która ma mnóstwo dobroczynnych właściwości dla całego organizmu. Jeśli chodzi o zęby jej zaletą jest duża zawartość fluoru. Poza tym nie powoduje takich przebarwień jak czarna herbata czy kawa solo.
– nasze wspomniane już wcześniej polskie dziedzictwo – jabłka.
– w naszej diecie nie powinno zabraknąć ryb. Mają mnóstwo fosforu, wapnia i witaminy D. Jedząc je regularnie wzmocnimy swoje kości i zęby.
– Jogurty naturalne, ser biały, żółty (tu uwaga, bo jest kaloryczny!) są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia ważnego dla naszego białego, mocnego uśmiechu.
– spożywanie pełnoziarnistego pieczywa także wpływa korzystnie na zęby. Ma ono dużo magnezu, a to wróg próchnicy! Dodatkowym pożytkiem jest dłuższe rzucie tego produktu ze względu na ścieranie osadu i płytki nazębnej.
Zdaję sobie sprawę, że część z tych rzeczy to żadne nowości, ale zebrane w jedną całość łatwiej będzie można zapamiętać i stworzyć swój własny dekalog zdrowego uśmiechu. Mam nadzieję, że przedstawione tu wskazówki pomogą Wam bardziej zadbać o zdrowy, piękny i biały uśmiech.
Pozdrawiam, Ewa 🙂
Osobiście nie narzekam na odcień moich zębów, ważniejsze jest dla mnie, aby były zdrowe i zadbane.
Dla mnie tak samo. Bez przesady, kawa aż tak też ich nie zabarwia. Rozmawiałam o tym ze swoją dentystką z CMPdent i wytłumaczyła mi jakie substancje przede wszystkim mają wpływ na naszą płytkę, jej barwę.