W dzisiejszych czasach żywność napakowana jest chemią z każdej strony. Nawet jeżeli bardzo chcielibyśmy jej unikać, nie zawsze jesteśmy w stanie to zrobić. Staram się sprawdzać jak największa ilość etykiet produktów, które znajdują się na zakupach w moim koszyku. Bardzo pomocne są w tym aplikacje dostępne na google play, które można ściągnąć na telefon. Dowiedzmy się czegoś więcej na temat chemicznych dodatków do żywności.

 Co to jest numer E?

“Jest to kod chemicznego dodatku do żywności, który został uznany przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczny i dozwolony do użycia. Nazwa pochodzi od kontynentu – Europy. Lista tych numerów (zwana listą E) jest sporządzana przez Komitet Naukowy Technologii Żywności i następnie dołączana do dyrektywy Komisji Europejskiej, która podlega zaaprobowaniu przez Parlament Europejski.”

Na jakiej zasadzie dopisuje się dodatki do listy?

Dodatki są do niej dodawane jeżeli istnieje taka potrzeba, nie wprowadza on konsumenta w błąd oraz udowodniono, że jego spożywanie nie jest szkodliwe (jednak wiecie jak z tym punktem bywa).

Czy wszystko co znajduje się na liście jest uważane za bezpieczne?

Przez Komitet Nauk Technologii Żywności Unii Europejskiej oczywiście, że tak. Wielu lekarzy, takich osób jak my ma całkiem inne zdanie. Uważam, że nie wszystko da się wykluczyć, ale niektóre substancje naprawdę nie powinny być używane. A jakie jest Wasze zdanie?

Zastanawiacie się w jakiej kolejności oznaczane są dodatki?

Bardzo łatwo to zapamiętać. Może nie ułatwi Wam to za bardo rozsądnych zakupów, ale na pewno naprowadzi Was na dobrą drogę i pomoże określić Wam jaką rolę dane E odgrywa w tym produkcie.

Numery E zaczynają się od liczby 100.

  • Przedział 100-199 oznacza barwniki użyte do produkcji.
  • Od 200 do 299 znajdują się konserwanty.
  • Od numeru 300 do 399 znajdziemy przeciwutleniacze i regulatory kwaśności.
  • Numery znajdujące się w przedziale 400-499 oznaczają emulgatory itp.
  • Od 500 do 599 znajdziemy listę środków pomocniczych.
  • W przedziale 600-699 znajdują się wzmacniacze smaku.
  • Od 900-999 znajdziemy środki słodzące, nabłyszczające i inne.
  • Od 1000-1999 ( ilość ogromona ) znajdziemy stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne

Sprawdzacie skład żywności, którą kupujecie? Korzystacie do tego z jakiś ciekawych aplikacji, a może macie wszystkie E itp. opanowane w jednym paluszku? Wybierając się na zakupy czym kierujecie się podczas zakupów spożywczych? Czekam na Wasze komentarze. Chciałybyście, żebym przygotowała  dla Was post z listą przykładowych, najczęściej używanych substancji chemicznych w żywności i przykładowe produkty w których się one znajdują? Jeżeli tak, koniecznie dajcie znać. Zacznę zbierać materiały. 🙂 

Pozdrawiam,

Dominika

źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Numer_E

zestawy startowe neonail z dodatkowym lakierem gratis

7 KOMENTARZE

  1. Staram się jak najbardziej ograniczyć żywność z literką E w składzie. Dodatkowo rezygnuję z produktów, które mają stosunkowo zbyt długą listę składników, nie wspominając już o syropie glukozowo-fruktozowym, barwnikach, gumach guar itp. Mimo że stosuję taką dietę już dłuższy czas nadal nie potrafię zrzucić nadprogramowych kilogramów, więc szukam, czego jeszcze się wystrzegać. Twoje wpisy Tipsi są bardzo pomocne. 🙂

  2. Proponuje wszystkim podczas robienia zakupów bardzo dokładnie czytać etykiety ze składem a potem weryfikować je w aplikacji na smartfonie np "E Numery". Czy wiecie, że 90% śmietan zawiera przynajmniej jeden ze składników: mączkę chleba świętojańskiego, pektynę, skrobia modyfikowana, Guma Guar, a prawie każdy ser konserwant. Po co oni to dodają !!?? Trzeba się na szukać, aby kupić dobrą – samą śmietanę czy ser.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.