Zdrowe masło orzechowe posiada bardzo dużo cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na Nasz organizm. Niestety większość tych, które są dostępne w sklepach ma bardzo nieciekawy skład ( cukier ), oczywiście znajdują się również wyjątki. Każda z Was może przygotować takie masło we własnym domu delektować się jego smakiem wtedy, kiedy macie na nie ochotę.
Właściwości domowego masła orzechowego:
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- jest bogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik,
- posiada kwasy oleinowe,
- chroni przed chorobami serca,
- widocznie poprawia kondycję całego organizmu i usprawni jego funkcjonowanie,
- naukowcy z Harvard Medical School w USA udowodnili, że jedzenie masła orzechowego pięć razy w tygodniu może prawie o połowę obniżyć ryzyko wystąpienie zawału serca,
- badania przeprowadzone przez Harvard School of Public Health wykazały, że Panie, które jadły porcję orzechów masła orzechowego 2 lub więcej razy w tygodniu, mimo tego, że jest ono kaloryczne, to pozbywały się tkanki tłuszczowej szybciej, niż Panie, które nie jadły masła.
Jednym z mitów dotyczących masła orzechowego jest to, ze nie powinno być spożywane przez osoby, które są na diecie, ponieważ jest kaloryczne. Jest ono bogate w zdrowe tłuszcze, które mogą przyczynić się do spalania tkanki tłuszczowej. Pamiętajcie o umiarze, bo co za dużo, to niezdrowo :).
Przepis na domowe masło orzechowe z orzechów arachidowych:
- 2 szklanki prażonych, solonych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
Jeżeli nie mamy prażonych orzechów, to prażymy je na suchej patelni lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni.
Orzeszki miksujemy przez około 12 – 15 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe masło przechowujemy w lodówce najdłużej przez miesiąc. Jako jedną porcję masła traktujemy 2 małe łyżeczki.
Przepis na domowe masło orzechowe z migdałów:
Składniki:
- 2 szklanki migdałów,
Sposób przygotowania:
Migdały prażymy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 stopni. Wrzucamy je do blendera i blendujemy przez około 12 minut do uzyskania jednolitej masy, Przechowujemy tak samo jak masło orzechowe.
Przepis na masło słonecznikowe:
Składniki:
- 1 ½ szklanki ziaren słonecznika,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego, rzepakowego, z pestek winogron lub z pestek z dyni
Sposób przygotowania:
Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Dodajemy olej i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Mam nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu i wypróbujecie go. Dajcie znać czy masło wyszło i jak smakowało:).
Pozdrawiam serdecznie,
Dominika
skuszę się na słonecznikowe! 🙂
jak będę w sklepie to kupię orzeszki i zrobię 🙂
Niestety jestem uczulona na orzeszki ziemne, więc chętnie wypróbuje przepis na masło słonecznikowe 🙂
Chyba się skusze i zrobię, bo nie miałam czegoś takie w ustach już chyba z rok 🙂 Zawsze bałam się, że to ma tyle kcal, a tutaj proszę miłe zaskoczenie 😉
Oczywiście nie zjadamy całego słoika w jeden dzień 🙂 Tak jak napisałam jedna porcja, to dwie małe łyżeczki 🙂
Juz biegne po migdaly do sklepu 😀
Haha wczoraj robiłam masło orzechowe 😉
Super post! Oststanio znalazłam nawet ranking masła orzechowego prowadzony przez jakiegoś blogera. Ma tez zbiór linków do domowych przepisów , napisze do niego żeby podkinkowal tez do Ciebie bo warto 🙂
Ile maja kalorii poszczegolne masla?:)
jeśli bez dodatków, to dokładnie tyle, ile mają ziarna/ orzechy w 100 gramach
Witaj Tipsi. Do slonecznikowego nie ma potrzeby dodawania oleju,tak jak nie dodajemy oleju do pozostałych wypustów orzechowych. Wystarczy, że mamy mocny robot kuchenny. U mnie mieli na płyn. Co do masła z orzechów ziemnych proponowałabym obrać te w łupinach, ale dobrej jakości i dodać do nich soli morskiej. Jeszcze lepiej : kupić na allegro surowe fistaszki i zrobić masło od podstaw. Orzechy uprażone i solone, mają wątpliwe wartości odżywcze. Pozdrawiam.
Z chęcią skorzystam z przepisu 😉 Mam tylko pytanie, z czym możemy jeść takie masło orzechowe? Do czego mozna je dodać?
Mozesz dac na kanapke i pokroic do tego banana, mozesz zrobic z nim nalesniki, dodac do owsianki albo po prostu poprawic sobie humor jedzac lyzeczka 😉
JA uwielbiam na snacka plastry jabłka z takim masełkiem orzechowym. Polecam! Mniam!
A te orzeszki muszą być słone? Nie mogę być takie obrane fistaszki na przykład? 🙂 Chyba im niej soli tym lepiej
mogą:)
Tak zdecydowanie lepiej nie solone! najtansza wersja jest wtedy gdy kupimy na wage i sami je obierzemy:) wtedy masło jest najlepsze 😛
o, wiele razy robiłam orzechowe, smakuje jak te najlepsze sklepowe.tylko trzeba odrobinę soli do smaku. ale migdałowe i słonecznikowe to dla mnie nowość, muszę zrobić 🙂
A ja mam pytanie ile takie dwie szklanki zajmuja po zmiksowaniu? (Zeby wiedzieć jaki słoik:) )
To może standardowe z orzeszków ziemnych 🙂 A czy masz jakieś kupne masło orzechowe, które mogłabyś polecić?
Lubię masło orzechowe domowej roboty 🙂 kupuje niesolone orzeszki. Jedyny jego minus to taki ze nawet po 2 łyżkach czuję wzdęcia 🙁 a szkoda bo masełko jest pyszne
Zrobilam słonecznikowe smakuje supcio. Tylko NW czy coś zle zrobilam czy mam slaby mikser ale mam zamiast “kremu” bardziej jest taki “chropowaty” i zbity a dodalam juz rzepakowego oleju noże wlasnie nie potrzebnie. Pomocy !!!
Niepotrzebnie olej 🙂
Wyszlo zbite i nie takie kremowe 🙁