Zdrowe masło orzechowe posiada bardzo dużo cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na Nasz organizm. Niestety większość tych, które są dostępne w sklepach ma bardzo nieciekawy skład ( cukier ), oczywiście znajdują się również wyjątki. Każda z Was może przygotować takie masło we własnym domu delektować się jego smakiem wtedy, kiedy macie na nie ochotę.

Właściwości domowego masła orzechowego:

  •  obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • jest bogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik,
  • posiada kwasy oleinowe,
  • chroni przed chorobami serca,
  • widocznie poprawia kondycję całego organizmu i usprawni jego funkcjonowanie,
  • naukowcy z Harvard Medical School w USA udowodnili, że jedzenie masła orzechowego pięć razy w tygodniu może prawie o połowę obniżyć ryzyko wystąpienie zawału serca,
  • badania przeprowadzone przez Harvard School of Public Health wykazały, że Panie, które jadły porcję orzechów masła orzechowego 2 lub więcej razy w tygodniu, mimo tego, że jest ono kaloryczne, to pozbywały się tkanki tłuszczowej szybciej, niż Panie, które nie jadły masła.

Jednym z mitów dotyczących masła orzechowego jest to, ze nie powinno być spożywane przez osoby, które są na diecie, ponieważ jest kaloryczne. Jest ono bogate w zdrowe tłuszcze, które mogą przyczynić się do spalania tkanki tłuszczowej. Pamiętajcie o umiarze, bo co za dużo, to niezdrowo :).

Przepis na domowe masło orzechowe z orzechów  arachidowych:

  • 2 szklanki  prażonych, solonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

Jeżeli nie mamy prażonych orzechów, to prażymy je na suchej patelni lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika  na 170 stopni.

Orzeszki miksujemy przez około 12 – 15 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe masło przechowujemy w lodówce najdłużej przez miesiąc. Jako jedną porcję masła traktujemy 2 małe łyżeczki.

maslo_orzechowe_2
źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/maslo-orzechowe

Przepis na domowe masło orzechowe z migdałów:

Składniki:

  • 2 szklanki migdałów,

Sposób przygotowania:

Migdały prażymy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 stopni. Wrzucamy je do blendera i blendujemy przez około 12 minut do uzyskania jednolitej masy, Przechowujemy tak samo jak masło orzechowe.

Alimentos-para-maximizar-tu-entrenamiento-fisico-05
źródło:http://tendenciafemenina.com/

Przepis na masło słonecznikowe:

Składniki:

  • 1 ½ szklanki ziaren słonecznika,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego, rzepakowego, z pestek winogron lub z pestek z dyni

Sposób przygotowania:

Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Dodajemy olej i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

img_0131-682x1024
źródło: http://www.tessadomesticdiva.com/

Mam nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu i wypróbujecie go. Dajcie znać czy masło wyszło i jak smakowało:).

Pozdrawiam serdecznie,

Dominika

24 KOMENTARZE

  1. Chyba się skusze i zrobię, bo nie miałam czegoś takie w ustach już chyba z rok 🙂 Zawsze bałam się, że to ma tyle kcal, a tutaj proszę miłe zaskoczenie 😉

    • Oczywiście nie zjadamy całego słoika w jeden dzień 🙂 Tak jak napisałam jedna porcja, to dwie małe łyżeczki 🙂

  2. Super post! Oststanio znalazłam nawet ranking masła orzechowego prowadzony przez jakiegoś blogera. Ma tez zbiór linków do domowych przepisów , napisze do niego żeby podkinkowal tez do Ciebie bo warto 🙂

  3. Witaj Tipsi. Do slonecznikowego nie ma potrzeby dodawania oleju,tak jak nie dodajemy oleju do pozostałych wypustów orzechowych. Wystarczy, że mamy mocny robot kuchenny. U mnie mieli na płyn. Co do masła z orzechów ziemnych proponowałabym obrać te w łupinach, ale dobrej jakości i dodać do nich soli morskiej. Jeszcze lepiej : kupić na allegro surowe fistaszki i zrobić masło od podstaw. Orzechy uprażone i solone, mają wątpliwe wartości odżywcze. Pozdrawiam.

  4. Z chęcią skorzystam z przepisu 😉 Mam tylko pytanie, z czym możemy jeść takie masło orzechowe? Do czego mozna je dodać?

    • Mozesz dac na kanapke i pokroic do tego banana, mozesz zrobic z nim nalesniki, dodac do owsianki albo po prostu poprawic sobie humor jedzac lyzeczka 😉

  5. A te orzeszki muszą być słone? Nie mogę być takie obrane fistaszki na przykład? 🙂 Chyba im niej soli tym lepiej

  6. o, wiele razy robiłam orzechowe, smakuje jak te najlepsze sklepowe.tylko trzeba odrobinę soli do smaku. ale migdałowe i słonecznikowe to dla mnie nowość, muszę zrobić 🙂

  7. Lubię masło orzechowe domowej roboty 🙂 kupuje niesolone orzeszki. Jedyny jego minus to taki ze nawet po 2 łyżkach czuję wzdęcia 🙁 a szkoda bo masełko jest pyszne

  8. Zrobilam słonecznikowe smakuje supcio. Tylko NW czy coś zle zrobilam czy mam slaby mikser ale mam zamiast “kremu” bardziej jest taki “chropowaty” i zbity a dodalam juz rzepakowego oleju noże wlasnie nie potrzebnie. Pomocy !!!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.