Wakacje bez deseru? Nie ma takiej możliwość! Przygotowaliśmy dla Was 9 przepisów Ewy Chodakowskiej na pyszne desery, które nie wymagają dużo czasu na przygotowanie, zrobione są z dostępnych dla każdego składników. Zachęcamy do ich przetestowania :).
Lody bananowe 112kcal (1 porcja):
- banan – ½ szt. 60g
- masło orzechowe 100%, bez soli – łyżeczka 8g
mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 2 łyżki
Podpowiedź: mleko możesz zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą..
Sałatka z awokado z posypką z kakao – 200kcal
- awokado – pół sztuki [70g]
- sok ze świeżej limonki – 4 łyżki [24g]
- otręby pszenne – [10g]
- gruszka – średnia sztuka konferencja [100g]
- kakao gorzke – ½ łyżeczki [2g]
Pokrój awokado, gruszkę w kostkę. Skrop sokiem, posyp otrębami i posyp kakao. Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do zamykanego pojemniczka i zamroź.
Kakao na mleku roślinnym 150kcal
- kakao surowe – proszek [10g]
- kardamon – [1g]
- cynamon mielony – szczypta
- mleko migdałowe – szklanka [250g]
- Sezam, nasiona – [3g]Kakao, sezam przyprawy zalej podgrzanym ciepłym mlekiem..
Dobrze wymieszaj. Jak lekko przestygnie dodaj miód.
Malinowy sorbet 171kcal.
- maliny – garść 100g
- lód – 4 kostki
- świeży imbir, tarty – ½ łyżeczki [2g]
- wanilia – kilka kuleczek
- sok wyciśnięty z pomarańczy – 1/5 szklanki [50g]
- migdały, pokruszone – 2 łyżki [20g]
Maliny zmiksuj z przyprawami i sokiem. Przełóż do pojemniczka i zamroź. Przed podaniem posyp pokruszonymi migdałami.
Bananowe lody 175kcal
- Banan – mały [80g]
- Cynamon – szczypta
- jogurt naturalny – 3 łyżki [60 g]
- wiórki kokosowe – 3 łyżeczki [10g]
Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do pojemniczka i zamroź.
Jagodowe lody 167kcal.
- jagody – ½ szklanki [80g]
- Jogurt – ½ szklanki [125g]
- Awokado – ¼ szt. [35g]
Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do pojemniczka i zamroź. Polecam zjeść z miseczki… Nie potrzebny jest wtedy wafelek
Krem owocowo- kokosowy 227kcal:
- banan – średnia sztuka [115g]
- truskawki – mała porcja [50g]
- mleko migdałowe – 1/3 szklanki [80g]
- olej kokosowy – pół łyżeczki [5g]
- wiórki kokosowe – 2 łyżeczki [6g
Zmiksuj wszystkie składniki i masz gotowy deser
Krem z daktylami 211kcal:
- daktyle, suszone bez pestek- 3 sztuk [13g]
- kakao gorzkie, proszek – łyżeczka [4g]
- migdały – 3 łyżeczki [15g]
- awokado – 1/4 sztuki [35g]
- otręby owsiane – łyżeczka [5g]
- cynamon mielony – szczypta
Daktyle namocz w gorącej wodzie. Odsącz i zmiksuj z kakao, migdałami i awokado. Dodaj otręby i cynamon. Krem włóż do lodówki, aby się schłodził.
Pudding ryżowy z malinami i jabłkiem 219kcal:
- ryż jaśminowy – [20g]
- mleko ryżowe – ½ szklanki [125g]
- jabłko, obrane – ½ szt. [80g]
- maliny – mała garstka [50g]
- migdały, płatki – łyżeczka [5g]
- cynamon mielony – 2 szczypty
Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem cynamonu. Delikatnie, raz zmiksuj blenderem. Pod koniec gotowania dodaj starte jabłko. Cały czas mieszaj, aby danie się nie przypaliło. Gotowy pudding przelej do miseczki. Posyp uprażonymi na suchej patelni migdałami. Na samym wierzchu wyłóż maliny.
Jak Wam podobają się propozycje na deser według Ewy Chodakowskiej? Który przepis przypadł Wam najbardziej do gustu? 🙂
Pozdrawiam,
Dominika
***Przepisy pochodzą z fanpage Ewy Chodakowskiej ***