Jakiś czas temu pochwaliłam się Wam pysznym, zdrowym, kolorowym deserem. Wiele osób prosiło o przepis, dlatego postanowiłam go umieścić na blogu. Nie jest to nic skomplikowanego ale ja własnie takie przepisy uwielbiam! Na zdjęciach możecie zobaczyć moje ulubione wersje smakowe:).
Składniki wersja pierwsza ( na dwie porcje ):
- miseczka mrożonych truskawek,
- 2* kiwi,
- banan,
- łyżeczka miodu,
- wiórki kokosowe lub starty kawałek gorzkiej czekolady ( albo to i to ;))
- jogurt grecki,
Sposób przygotowania:
- Zmrożone truskawki blendujemy do uzyskania sorbetu ( jeżeli Wasz blender nie poradzi sobie z nimi, to poczekajcie aż troszkę się odmrożą ).
- Pół dużego, greckiego jogurtu dokładnie wymieszaj z łyżeczką miodu oraz wiórkami kokosowymi.
- Banana oraz kiwi zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
- Układaj warstwowo w wysokich kieliszkach od wina.
- Schowaj do zamrażalnika lub lodówki ( ja chowam do zamrażalnika na około 20 minut ).
- Przed podaniem przyozdób listkiem mięty.
Składniki wersja druga ( na dwie porcje ) :
- miseczka zmrożonych truskawek,
- jogurt grecki,
- około 6-7 plastrów świeżego ananasa,
Sposób przygotowania:
- Blendujemy truskawki do uzyskania sorbetu.
- Do jogurtu greckiego dodajemy jedną truskawkę ( dzięki temu uzyska taki delikatny różowy kolor ).
- Świeżego ananasa również blendujemy ( warto jest go wcześniej włożyć do zamrażalnika na około 10 -15 min.
- Układamy warstwowo w wysokiej szklance.
- Chłodzimy w zamrażalniku lub lodówce.
Składniki wersja 3 ( na dwie porcje ):
- miseczka mrożonych truskawek,
- 1 brzoskwinia ( najlepiej nie z puszki )
- łyżeczka miodu,
- jogurt grecki,
Sposób przygotowania:
- Zmrożone truskawki blendujemy do uzyskania sorbetu ( jeżeli Wasz blender nie poradzi sobie z nimi, to poczekajcie aż troszkę się odmrożą ).
- Pół dużego, greckiego jogurtu dokładnie wymieszaj z łyżeczką miodu.
- Brzoskwinie zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
- Układaj warstwowo w wysokich kieliszkach od wina.
- Schowaj do zamrażalnika lub lodówki ( ja chowam do zamrażalnika na około 20 minut ).
- Na wierzchu ułóż kilka plasterków brzoskwini i truskawkę.
- Przed podaniem przyozdób listkiem mięty.
Jak widzicie oba przepisy są bardzo proste i można je dowolnie zmieniać. Wszystko zależy od Waszej inwencji. Nie mogę się doczekać aż będzie lato i wszystkie sezonowe owocowce <3 .Bardzo dobre jest również połączenie z arbuzem, jogurtem greckim i kiwi lub jagodami i malinami. Napiszcie w komentarzu jaka jest Wasza ulubiona wersja tego smacznego, zdrowego deseru;).
Pozdrawiam serdecznie,
Dominika
pycha 🙂
Na pewno wypróbuję ten przepis 🙂 Ja wczoraj zrobiłam z mrożonych owoców leśnych z łatkami owsianymi i jogurtem naturalnym, też było pyszne!
Wyglądają przepysznie 🙂 Blender to bardzo fajne urządzenie w przygotowywaniu takich deserów kilka minut i gotowe. Bardzo lubię robić takie zdrowe, smakowite podwieczorki.
już wiem, co przygotuję, kiedy przyjdą do mnie przyjaciółki na babski wieczór 🙂
Dziękuję! Jeszcze dziś to muszę zrobić. Aż ślinka leci 😉
Na pewno zrobię takie coś mojemu menowi 🙂
nie mogłam się oprzeć i musiałam zjeść to jeszcze dziś 😀 jako ‘danie’ po treningu pewnie nie jest najlepsze (nie znam się 🙁 ) ale mam to w nosie, zaszalałam 😀
Ola ja też jadłam dwa dni pod rząd w nocnych godzinach i żyję 😀
Od czasu do czasu można 😀
Mój synek bardzo polubił deserek i co dzień gdy wracam z pracy pyta jakie owoce kupiłam do deserku..:)
No to bardzo się cieszę 🙂
a polecicie jakiś blender? 🙂
Najlepiej żeby miał funkcję kruszenia lodu 😀
Przepyszne! Nie mogę się doczekać jak to zrobię, co polecanie:
czekoladę czy wiórki…?
to i to 😀