Mam dla Was przepis na szybki sernik. Niestety nie jest on dietetyczny ale mamy czasami słabsze dni i swoich bliskich dla których warto takie coś czasami przygotować 🙂 

Składniki:

* 1 kg sera białego zmielonego/wiaderkowego

* 5 jajek

* 1/2 kostki margaryny

* 1 szklanka cukru

* cukier waniliowy

* 2 budynie waniliowe

* paczka biszkoptów

Wykonanie:

Potrzebujemy tortownice o średnicy 26 cm ( jeżeli takiej nie macie spokojnie możecie zastąpić ją czymś innym. W moim przypadku była to prostokątna blacha. ) Wykładamy ją papierem do pieczenia a na to układamy biszkopty ( w moim przypadku były to podłużne biszkopty ).

1) Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

2) dodajemy margarynę i wszystko razem ucieramy .

3) Powolutku dodajemy ser. Nie przerywając ucierania.

4) Wsypujemy budyń i mieszamy.

5) Białka ubijamy na sztywną pianę.

6) Ubite białka powoli dodajemy do masy serowej.

7) Wylewamy masę serową na blachę.

Pieczemy w temperaturze 170 C około 40 minut  ( jeżeli ciasto będzie jeszcze surowe pieczemy dalej ale obserwujemy je. maksymalnie 10 minut ). Na koniec otwieramy delikatnie piekarnik i zostawiamy lekko uchylony żeby ciasto  odparowało. Czekamy aż będzie chłodniejsze i GOTOWE! 🙂 

 

 

 

11 KOMENTARZE

  1. Tipsi Kochana cudna wyszedl przepiekny przecudny przepyszny 🙂 uwielbiam sernik jadlam rozne , ale Twoj jest NAJLepszy !!!!!! Taki delikatny !!!!!!! Jestes boska dzieki za przepis 🙂 tylko nie gniewaj sie na mnie Bo troche zmienilam przepis tzn sama zrobilam spod i na Gore potarlam czekolade 🙂 buziaki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.