Świat dostał bzika na punkcie zdrowej żywności. Ludzie są w stanie wydać więcej pieniędzy j na produkty z pewnego i zaufanego źródła. Czytają etykiety i coraz częściej sprawdzają skład kupowanego jedzenia.

Każdy kolejny rok przynosi ze sobą coś nowego. Tak samo jest z produktami spożywczymi. Z każdym następnym dniem zyskują one na popularności i coraz więcej osób zaczyna odżywiać się “modnie”.

Moda i trendy to termin, który jak widać nie odnosi się jedynie do ubrań! Dzisiaj sprawdzimy co jest modne i czym zajada się świat w 2016 roku jeśli chodzi o produkty żywnościowe.

  1. ROŚLINY STRĄCZKOWE

Są świetnym źródłem witamin i białka (poch. roślinnego). Rośliny strączkowe powinny stanowić nieodzowny element zdrowej diety, zapobiegającej otyłości i chroniącej organizm przed chorobami cywilizacyjnymi. Oprócz tego rośliny te mają bardzo dobry wpływ na środowisko. Podczas wzrostu wiążą azot i użyźniają dzięki temu glebę. Oprócz grochu i fasoli do naszych koszyków sklepowych coraz częściej trafia soczewica, a przede wszystkim ciecierzyca. W społeczeństwach, w których ciągle brakuje czasu, nasiona roślin strączkowych nie cieszą się dużą popularnością, ponieważ ich przygotowanie jest czasochłonne. Stąd 2016 jest rokiem przetworów z nasion roślin strączkowych – mąk, past i pasztetów.

2. ZDROWE TŁUSZCZE

Nie ważna jest ilość, ale jakość tłuszczu. Naukowcy w tym temacie są zgodni. Dietetycy zachęcają do spożywania tych zdrowych, czyli nienasyconych. Gdzie je znajdziemy? W oliwie z oliwek, morskich rybach, oliwkach, nasionach i awokado. Awokado w 2016 jest bardzo popularnym warzywem. Można je dodawać do prawie wszystkiego. Na śniadanie możemy zjeść jajka na miękko z awokado i miksem sałat, na podwieczorek budyń na bazie z awokado a na kolację guacamole.

3. STAROŻYTNE ZIARNA

Nie oglądaj się tylko leć do sklepu po milkę abisyńską, proso, amarant, orkisz, kamut itd. Są bogate w błonnik, białko, witaminy z grupy B i składniki odżywcze. Będą idealne jako dodatki do sałatek lub dań z ryżu lub makaronu. Możesz też zagotować je na mleku i podać z owocami na śniadanie.

4. MISECZKI 

Co to takiego? To nowe talerze. Będą zawierały jednogarnkowe i bardzo zdrowe potrawy od śniadań do kolacji. W porannej miseczce możesz zjeść jogurt z owocami, ziarnami i orzechami. Na lunch możesz sięgnąć po miseczkę z sałatą, która będzie miała w swoim składzie mnóstwo warzyw. A co z obiadową miseczką? Możesz zjeść w niej ryż, makaron, fasolę czy tofu. Zamiast kremowych sosów wybierz lekkie dressingi.

5. WARZYWA ZAMIAST MAKARONU

W 2016 jemy więcej warzyw! Możemy ich jeść jeszcze więcej dzięki jednej prostej sztuce a mianowicie zamiany makaronu na warzywa. Dzięki specjalnym obieraczkom cukinia, marchewka, dynia, buraki czy rzepa mogą wyglądać jak prawdziwy makaron. Dzięki takiemu zabiegowi kaloryczność dań jest niższa. My zaś dostarczymy organizmowi więcej cennych składników. To też świetny sposób, żeby podać warzywa dzieciom w fajny sposób.Oczywiście nie rezygnujemy całkowicie z makaronu, zwłaszcza pełnoziarnistego! 🙂

6. DANIA OPARTE NA WARZYWACH

Doceńmy rośliny w kuchni! Kuchnia w 2016 koncentruje się właśnie na roślinach. Szczególnie popularne są kalarepa, jarmuż, pasternak, portulaka, kolorowe dynie, zielony kalafior, kolorowa marchew. 

7. BURAKI

O popularności awokado była już mowa. Okazuje się jednak, że dorównuje mu także burak. Dotychczas był niedocenianym warzywem korzeniowym. W 2016 roku buraki kupujemy coraz chętniej w postaci surowej i przetworów – jako sok jednoskładnikowy lub z dodatkiem owoców, pastę do pieczywa czy napój dla sportowców. Spożywanie buraków wpływa na nas bardzo pozytywnie. Są one bogate w błonnik, składniki mineralne i betalaniny. Buraki mają działanie przeciw utleniające, redukujące stany zapalne w organizmie i chronią komórki przed rozwojem nowotworów.

Jeśli chodzi o modę w odżywianiu to możemy ją bez obaw kopiować. Grozi to tylko polepszeniem swojej diety, samopoczucia i być może wyglądu, a Wy jakie produkty najczęściej spożywacie w tym roku? Macie swoich faworytów?

Pozdrawiam,

Roksana

*** ŻRÓDŁA: portalzdrowie ***

zestawy startowe neonail z dodatkowym lakierem gratis

11 KOMENTARZE

  1. Trochę nie rozumiem…. Jedzenie jak jedzenie, żadnej rewelacji tu nie widzę.
    Moda na jedzenie? Serio? Co będzie modne w następnym sezonie? Kotlet schabowy i nagle wszyscy będą wstawiać zdjęcia kotletów? Za rok będzie modna czekolada i wszyscy będą grubi, za dwa lata znów powrót do sałatek i znów wszyscy będą fit. A później jeszcze raz w modzie schabowy, wiec jego zdjęcia znów opanuja internet…
    Za trzy lata modna anoreksja. A za 4 wpieprzanie za przeproszeniem gówna. Krowiego. Z ekologicznej Szwajcarskiej łąki.
    Zamiast czytać bzdur nauczcie się ludzie wsłuchiwać w swoje ciało i dawać mu tego czego samo rząda. Doceniam modę na zdrową żywność, ale czy to przypadkiem nie śmierdzi juz w pewnym stopniu zniewoleniem?
    “jesteś fit albo jesteś grubasem. Pijesz smoothie albo się do ciebie nie odzywamy, bo jesteś niemodna. Jak nie masz na talerzu awokado to nawet nie próbuj wstawiać zdjęcia na insta bo robisz wioche.” – tak. To dąży do tego.

    • Moda na bycie fit to według mnie bardzo zdrowa moda. W tym wpisie nie chodzi o to, że trzeba jeść tylko to co jest modne bo inaczej nas zlinczują tylko ma on na celu pokazać trendy żywieniowe.
      P.S Myślę, że anoreksja nigdy nie będzie modna 🙂

  2. Świetnie, że zaczynamy bardziej dbać o siebie, tylko przy okazji nie dajmy się zwariować i naciągać na jakieś naściemniane “zdrowe” produkty, bo takich coraz więcej dostępnych na rynku :/

  3. jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze to obserwuję odwrotny trend- uważa się za zdrowe nasycone tłuszcze np. olej kokosowy

  4. Dziewczyny może wy mi pomożecie! Poszukuję jakiegoś bloga, strony internetowej z prostymi przepisami w których jest rozpisane MAKRO. Możecie mi coś polecić? Zaczynam redukcję i szukam pomysłów 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.