Zboża należą w większości do jednorocznych roślin trawiastych, stanowią one podstawę wyżywienia ludzkości świata. Do głównych produktów otrzymywanych z ziarna zbóż należą: mąka, kasze, pieczywo, makarony i przetwory śniadaniowe.

Kiedyś bardzo popularne, ostatnio trochę zapomniane, ale dziś wracają do łask!!! Mowa oczywiście o KASZACH! O ich wartościach można by długo opowiadać. Są to produkty o wysokiej wartości energetycznej, czyli są wysokokaloryczne, ale także sycące, lekkostrawne i stosunkowo tanie . Ze względu na składniki odżywcze zawarte w kaszach, są one szczególnie polecane w żywieniu osób pracujących fizycznie, ale także w żywieniu dzieci i młodzieży.

Kasze stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B:

  • najwięcej tiaminy ( witamina B1) w kaszy gryczanej i jaglanej
  • najwięcej ryboflawiny w kaszy gryczanej i jaglanej
  • najwięcej niacyny w kaszy jęczmiennej

Kasza ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych (także dzięki temu, że jest bogata w wit. B). Zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki. Wspomaga pracę jelit, przez bogactwo w błonnik. Jest doskonałym źródłem lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację. Co ważne, nie zawiera glutenu, a więc mogą ją spożywać osoby chore na celiakię. Można ją podawać dzieciom po ukończeniu 6 miesiąca życia.

PODZIAŁ:

Kasze możemy podzielić ze względu na sposób rozdrobnienia, na drobno- i gruboziarniste. A także wg surowca, na jęczmienne, gryczane, jaglana, owsiana, pszenna, czy sposób obróbki i tak wyróżniamy kasze:

  • jęczmienne (pęczak, pęczak obtaczany, łamana, perłowa, perłowa prażona, płatki jęczmienne)
  • pszenne: (manna, pszenna pęczak, płatki pszenne, kuskus)
  • gryczane: (prażona cała łamana, nieprażona cała łamana, łamana i drobna)
  • owsiane: (łamana)
  • inne: (ryż długoziarnisty, krótkoziarnisty)

Vegetarian quinoa dish with green asparagus and red bell pepper, sprinkled with parsley and roasted sunflower seeds (Selective Focus, Focus on the asparagus heads on the dish)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na rynku jest ogromna dostępność kasz, niestety do najbardziej popularnych należą te w plastikowych torebkach, o zgrozo! Ponoć jest to szybki i wygodny sposób przygotowania, ale co to za przyjemność gotować plastikowy worek. Pomijając fakt, że jest to niesmaczne, absolutnie nie jest zdrowe (ale jeżeli lubisz plastik, to smacznego), to chyba mało kto czerpie przyjemność z poparzonych palców, rozcinania gorących woreczków i przesypywania ich zawartości z jednego naczynia do drugiego, produkując przy tym górę zmywania.

Sypką kaszę, taką kupioną na targu lub w młynie, najlepiej jest wypłukać i zalać ok. pół litrem wrzącej, osolonej wody, gotować na małym ogniu do 15 min, można dodać łyżeczkę oleju, aby mniej przywierała. Zestawioną z ognia przykrywamy i odstawiamy, aby wchłonęła wodę.

Spotkałam się również z pomysłem używania kasz, jako naturalnego zagęszczacz potraw gotowanych w naszej kuchni, np. zup, czy sosów. Jest to zdrowa alternatywa dla zagęszczacza jakim jest biała mąka.

Jest jeszcze ryż, specjał kuchni azjatyckiej, należący do grupy kasz. Może być podawany dzieciom, gdyż nie alergizuje, a także jest produktem bezglutenowym. Na rynku jest kilka rodzajów ryżu, np.

Brązowy – najmniej przetworzony, a więc najbardziej odżywczy, zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych, a także cenny kwas fitynowy, który pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.

Biały – w wyniku obróbki technologicznej traci wiele wartości odżywczych, mimo to jest to lekkostrawny produkt.

I ostatnio nowość na rynku:

Czerwony – barwę zawdzięcza grzybom strzępkowym, w wyniku fermentacji których powstaje, znamy jedynie nieliczne jego właściwości zdrowotne, m. in. działanie przeciwnowotworowe.

Pamiętajmy o kaszach, to zdrowy, tani i łatwy do przygotowania produkt, który może być podstawą sycącego i wartościowego posiłku dla całej rodziny.

Przyznajcie się, jak często spożywacie kasze? Które rodzaje najchętniej wybieracie? Ja jestem wielką fanką kaszy pod każdą postacią. Chciałybyście wpis z przepisami na pyszne i proste dania z wykorzystaniem kaszy?

Pozdrawiam,

Dominika

zestawy startowe neonail z dodatkowym lakierem gratis

9 KOMENTARZE

  1. Ja kocham kasze jaglaną. Spożywam ją na słodko i wytrawnie. Jest moim numerem jeden w kuchni. Robię z niej puddingi, pikantne potrawki oraz koktajle. Niestety mieszkam w holandi gdzie ta kasza w ogóle nie jest znana dlatego transportuje jej ogromne ilości z polski no o mama często mi ja wysyła gdy widzę ze już zaczyna mi jej brakować.

  2. Ja ostatnio zdradziłam ryże i makarony na rzecz kasz i jestem bardzo z efektów takiej wymiany zadowolona… 🙂

  3. Uwielbiam kasze!!! Najbardziej kuskus, manną, owsiane i ryż brązowy 😉 a chlebek wyborny wychodzi z kaszy gryczanej nieprażonej bez mąki, bez jajek, bez drożdży 😀

  4. Kaszy nie jadam wcale. Nigdy mi nie smakowała więc chetnie zobacze kilka przepisów może wreszcie się przekonam ☺

  5. Zarówno kasza bulgur jak i kuskus są wytwarzane z pszenicy durum. Różnica między nimi jest jednak spora – kus kus powstaje z granulatu pszenicy (semoliny) i wody, więc jest to bardziej makaron, niż kasza. Bulgur jest natomiast kaszą – powstaje ze specjalnie spreparowanych ziaren pszenicy. źródło: http://www.ugotujkasze.pl/

  6. Jaglanka to moja miłość! 🙂 Też o niej pisałam u siebie na blogu, gdyż to jedna z najzdrowszych kasz do jakich mamy łatwy dostęp każdego dnia. Szkoda, że nadal tak mało osób ją lubi i zajada ze smakiem. W wolnej chwili zapraszam do siebie 🙂 http://www.beobsessed.pl
    Pozdrawiam ciepło z Teksasu! Justyna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.