czwartek, 25 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadKurczak z czosnkiem i ziołami w sosie winnym

Kurczak z czosnkiem i ziołami w sosie winnym

Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na kurczaka z czosnkiem w sosie winnym. Przepis na to danie zasięgnęłam z włoskiej książki kucharskiej.

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka lub dwa podwójne,
  • 100 gram topionego serka z czosnkiem i ziołami,
  • szynka parmeńska około 8 plastrów,
  • 150 ml czerwonego, dobrego, wytrawnego wina,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • pieprz,
  • pomidor

Sposób przygotowania:

  1. W piersiach z kurczaka zrobić z boku kieszonki do których wkładamy później nadzienie. Delikatnie pieprzymy. Nie solimy!
  2. Serek rozgniatamy widelcem . Wkładamy do środka piersi z kurczaka ser i plasterki pomidora.
  3. Pierś zawijamy szynką parmeńską i mocujemy wykałaczkami lub nitką kuchenną.
  4. Wino wraz z bulionem wlewamy na głęboką patelnię i gotujemy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy łyżeczkę brązowego cukru.
  5. Mięso wkładamy do sosu, gotujemy na ogniu przez około 12-15 minut.
  6. Kiedy mięso jest już gotowe wyciągamy je z sosu i wkładamy w ciepłe miejsce.
  7. Do sosu dodajemy szczyptę świeżego pieprzu i gotujemy do zgęstnienia.
  8. Z piersi usuwamy wykałaczki lub nitki, kroimy w grubsze plastry ( bardzo ciężko jest to zrobić tak, żeby nie wyciekał farsz ).
  9. Rozłożyć na talerzach i polać sosem z garnka.

Potrawa jest naprawdę pyszna! Mięso jest soczyste, pełne aromatów a sos znakomity! Raj dla podniebienia normalnie:) Na zdjęciu może nie wygląda tak pięknie, ponieważ bardzo ciężko się to kroi na równe plastry i na dodatek jeszcze tak, żeby nic nie wyciekło:).

Jeżeli chodzi o wartości odżywcze porcji dla jednej osoby to wyglądają tak:

kcal – 272

białko- 29 gram

węglowodany- 4 gramy

cukier – 4 gramy

tłuszcze- 13 gram w tym nasycone 6 gram

Można podawać np: z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżego szpinaku, pomidorkami koktajlowymi 🙂

Jeżeli poszukujecie jakiegoś dania, które zaskoczy Waszą rodzinę, znajomych to nie zastanawiajcie się! Jest naprawdę pyszne. Pamiętajcie, żeby nie posolić mięsa ani sosu ponieważ szynka jest naprawdę słona:).

Ps: Potrawa nie została przeze mnie przygotowana tylko przez mojego Faceta:). 

Pozdrawiam,

Dominika

Dominika
Dominikahttps://www.tipsforwomen.pl
Zakręcona studentka, zakochana w sporcie i zdrowym odżywianiu. W wolnych chwilach zajmuję się blogowaniem. Zamierzam motywować Was do aktywnego trybu życia i udowodnić Wam, że można wszystko!!! Wystarczy tylko naprawdę tego chcieć.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Most Popular