W pracy bardzo wiele osób sięga po jedzenie na zamówienie lub słodkie batoniki. Nie zdają sobie sprawy, że są to bezwartościowe posiłki dla naszego organizmu. W bardzo szybkim czasie możemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, który zapakujemy w plastikowy pojemnik i będziemy mogli zjeść w pracy.
Przygotowałam dla Was kilka przykładowych, szybkich w wykonaniu dietetycznych przekąsek do pracy.
1) Pełnoziarnista bułka z kurczakiem
Składniki: Pełnoziarnista bułka, zamiast masła serek typu Almette, pomidor, sałata, grillowana pierś z kurczaka ( możesz ją grillować na patelni lub w piekarniku: ))
2) Warzywne „ chrupki”
Do plastikowego pojemnika pokrój marchewkę, paprykę, seler, pomidorki koktajlowe. Osobno do pojemniczka przełóż biały twarożek delikatnie przyprawiony. Możesz kawałki warzyw maczać w twarożku albo obie rzeczy jeść osobno.
3) Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Składniki: jajko, tuńczyk w sosie własnym, troszkę kukurydzy
Wymieszaj składniki. Sałatka jest zdrową i pełną białka przekąską. Możesz zjeść ją z ciemnym pieczywo albo solo.
4) Jogurt naturalny z musli i owocami
Jogurt naturalny przelej do plastikowego pudełeczka, dodaj garść musli, pokrój np.: banana.
5) Sałatka ze szpinakiem
Przepis znajdziecie tutaj —> Sałatka ze szpinakiem
6) Szybka sałatka z tuńczykiem
Przepis znajdziecie tutaj —> Szybka sałatka
7) Pieczona ciecierzyca
Składniki: ciecierzyca 1/4 paczki, łyżka oliwy z oliwek, kurkuma, chili
Sposób przygotowania: 1/4 ciecierzycy, skropionej 1 łyżką oliwy z oliwek, doprawionej kurkumą i chili, a następnie pieczonej przez 35-40 minut w temperaturze 190°
8) Sałatka z pomidorów, bazylii i mozarelli
Składniki: 2 pomidory, 30 gram mozarelli, olej balsamiczny lub oliwa z oliwek, świeża bazylia
Sposób przygotowania: Pomidory kroimy w plastry, okładamy na nich mozarelle, skraplamy oliwą z oliwek lub olejem balsamicznym, posypujemy świeżą bazylią.
9) Kromka chleba pumpernikiel z twarogiem i rzodkiewką
Składniki: chleb pumpernikiel, chudy twaróg oraz rzodkiewka
Sposób przygotowania: Chleb smarujemy twarogiem, kroimy rzodkiewkę i pyszna zdrowa, pożywna kanapka, która ma poniżej 120 kcal gotowa w 3 minuty.
Dodatkowo:
Możecie zabierać do pracy WSZYSTKIE swoje ulubione owoce!
Zdrowy i pożywny posiłek do pracy możecie przygotować wieczorem, dzień przed. Nie zajmie to Wam więcej niż 10 minut. Takim posiłkiem zagwarantujecie sobie dużo energii, zaoszczędzicie pieniądze za które musiałybyście kupić słodkie pączki itp. A Wasza figura Wam za to podziękuje
A Wy jakie posiłki zabieracie do pracy?
Ja sobie zawsze robię warzywne frytki do pracy. Warzywka na patelni i potem chrupię 🙂
właśnie zjadłam maliny z jogurtem naturalnym, pycha 🙂 a moje koleżanki zza biurek wczoraj jadły pizze a dziś mnie kusiły na coś słodkiego do kawki, odmówiłam 🙂 jestem z siebie dumna
Ciekawe propozycje, część z nich stosuje 🙂
Dziś pracy na przerwie obiadowej były : sardynki z puszki i marchewki (przyrządzone wczoraj, pokrojone w cienkie plastry, z czosnkiem i sezamem), jogurt naturalny i banan 🙂
A na podwieczorek jabłko.
W sumie to nie mam jeszcze wprawy, szykuje sobie jedzenie do pracy zaledwie od kilku tygodni. Wcześniej jadłam sandwiche albo po prostu do restauracj na szybki lunch…
Przyznam jest lepiej i z portfelem i z centymetrami, chociaż jeść w pracy to żadna przyjemność…
Chociaż właśnie do mnie dotarło, ze tu są raczej przepisy na przekąski. :D.
A może macie jakieś pomysły na prawdziwy obiadek?
Ja bardzo często biorę makaron pełnoziarnisty z pest, ryż z brokułem na parze i odrobiną dovrej oliwy z okiwek, kuskus z dodatkami.
Ja zabieram ze sobą do pracy II śniadanie i obiad. Na II śniadanie najczęściej zabieram domowe musli i jogurt naturalny, serek wiejski i warzywa, mozzarellę i pomidora lub kanapki
Ja często robię sobie bułkę z kurczakiem 😉
Żeby nie było nudno to owocę na zmianę z warzywami i kabanosami typu Polskie snaki 😉 no i oczywiście kanapki ^^
a kabanosy to nie mają przypadkiem za dużo konserwantów?
Chrupkie pieczywko, polskie snacki i mała butelka soku pomidorowego 🙂
Do zmiany z bananami i sucharami beskidzkimi.
Poskie snaki jakieś tam konserwanty mają ale w biedronce masz Maestro które jużnie mają żadengo E w składzie
To są w końcu Polskie Snacki czy Polskie Snaki, bo się gubię 😛 a one tak w ogóle nie są tego samego producenta co te Maestro? 😛
Polskie SnaKi i tak, ten sam producent tj. ZPM Henryk Kania 😉 jadl ktos cos z jego serii bez e? 😀
Ech, frytki warzywne to może i robię ale z racji tego, że chodzę jeszcze na uczelnię to zostaję automatycznie obrabowana z połowy, bo przecież jak się nie podzielić czymś takim. Koleżanki oczywiście zbyt leniwe żeby same pokroić od rana marchewkę 😛 Biorę sałatki, warzywne, owocowe, różnie, jogurty z musli, ale co to za przyjemność jeść na korytarzu jak nawet stolika nie ma :/
Koktajl owocowy domowy, maca razowa z masłem orzechowym (2 śniadanie), sałatka np liście szpinaku, roszponka, feta, kilka truskawek lub cząstki mandarynki, pestki dyni i słonecznika, kromka razowca z awokado (lunch). A przed wyjściem owsianka. 🙂 Do tego butelka mineralnej wody obowiäzkowo.
II śniadanie : najczęściej to jakiś owoc i kanapka z kromki pełnoziarnistego pieczywa , a obiad sałatka z pomidorów lub cukinia ( około 130 gram) , 180 g ziemniaków z wody lub 4 łyżki (mierzone przed ugotowaniem ) kaszy jaglanej lub kuskus oraz kurczak grillowany około 100 gram 🙂 nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne i w rozsądnych ilościach:) I oczywiście woda