Jakiś czas temu opublikowałam post w którym przedstawiałam Wam 5 produktów spożywczych, które powinniśmy wyeliminować ze swojej diety ===> KLIK. Tym razem mam dla Was zupełnie coś innego. W dzisiejszym wpisie poznacie 6 produktów spożywczych, które POWINNIŚCIE mieć zawsze w swojej kuchni. Nie będzie to odkrycie roku, ale na pewno niejednej osobie się przyda.

1. Jagody goji

Uważane są za jedne z najzdrowszych produktów na świcie. Dzięki swoimi niesamowitym właściwościom potrafią zdziałać cuda z ludzkim organizmem. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych. Znajdziemy w nich również wiele pierwiastków takich jak żelazo, wapń, cynk itp. Zawartość witaminy C w tych jagodach sprawia, że wyprzedzają one pomarańcze i zajmują 3 miejsce w rankingu naturalnego źródła witaminy C. Można wymieniać ich niesamowite właściwości nieskończenie wiele. Myślę, że należy im się osobny post. Jeżeli zależy Wam na zdrowiu, zatrzymaniu młodości, poprawieniu pracy jelit i dobrym samopoczucia, włączcie jagody goji do swojej diety. Wystarczy dodać je do porannej owsianki

2. Jajka

Jajka są bombą witaminową. Używają ich w kuchni sportowcy, kulturyści i wielu innych osób. Czy zastanawiałyście się kiedyś za co tak naprawdę wszyscy je kochają? Są źródłem wartościowego białka o bardzo dobrym składzie aminokwasowym. Znajdziemy w nich luteinę, która poprawia wzrok, lecytynę, która korzystnie wpływa na mózg. Są dobrym źródłem witaminy B12, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu. Oczywiście znam osoby, którym jajka w ogóle nie służą. Pamiętajcie również, że dieta nie może opierać się na samych jajkach.

3. Owsianka

Produkt spożywczy, który zajmuje 3 miejsce w rankingu najzdrowszych produktów na świecie. Jest to niesamowite źródło witaminy B6 ( pozytywnie wpływa na koncentrację i zapobiega anemii ), B1 ( wspomaga walkę ze zmęczeniem, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci ), E i PP oraz mikroelementy: potas, wapń, jod, selen, magnez, fosfor, krzem, cynk, mangan. Znajdziemy w niej również błonnik, kwas foliowy, kwas pantotenowy oraz tłuszcze nienasycone. Regularnie spożywana owsianka pozytywnie wpływają na śluzówkę przewodu pokarmowego, pomaga walczyć ze wzdęciami, zgagą, zaparciami. Stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi miażdżycy. Mało tego, owsianka jest źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia.

4. Woda

Około 70% naszego ciała składa się z wody. Usuwa ona toksyny z organizmu, transportuje składniki odżywcze do komórek, tworzy ochronę dla narządów, nawilża powietrze, które wdychamy, odgrywa ważną rolę podczas regulacji temperatury ciała, amortyzuje stawy, nawilża tkanki oraz skórę. Woda jest bardzo ważna w naszym życiu. Wybierajcie wodę mineralną. Moim faworytem jest Muszynianka. A Wy jaką wodę pijecie?

5. Czosnek

Posiada niesamowite walory smakowe. Ja nie wyobrażam sobie bez niego gotowania. A dodatkowo ma cudowne właściwości między innymi: dezynfekujące, przeciwzapalne, przeciwwirusowe. Znajdziemy w nim antydoksydanty. Nie wiem czy wiedzie, że codzienne spożywanie ząbka świeżego czosnku może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi, przełyku, jelit i prostaty. Obniża również ciśnienie, poziom złego cholesterolu oraz cukru. Tak naprawdę jego właściwości jest mnóstwo. Czosnek jest łatwo dostępny i naprawdę kosztuje niewiele. Jeżeli macie taką możliwość, nie kupujcie czosnku w takich siateczkach, tyko w pojedynczych główkach. Ten sprzedawany w siateczkach jest znacznie gorszy i naprawdę niewiele tańszy.

6. Olej lniany

Olej lniany tłoczy się na zimno z nasion lnu. Jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym, którego nasz organizm nie umie wytwarzać, a jest nam bardzo potrzebny. Znajdziemy w nim dużą ilość witaminy E, która również pomaga zatrzymać młodość na dłużej ale również zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, zapobiega powstawianiu miażdżycy. UWAGA! Olej lniany nie nadaje się do smażenia. Jest idealnym dodatkiem do sałatek.

A Wy jakie produkty dodalibyście do listy? Tak jak w poprzednim poście, tym razem również liczę na to, ze wspólnymi siłami stworzymy znacznie więcej propozycji. W końcu każdy z nas ma jakieś swoje ulubione, a przede wszystkim zdrowe produkty bez których nie wyobraża sobie życia. Czekam na Wasze propozycje. Jestem ciekawa co zaproponujecie.

Pozdrawiam,

Dominika

zestawy startowe neonail z dodatkowym lakierem gratis

37 KOMENTARZE

  1. Ja bym jeszcze dorzucila orzechy ,ktore tesz sa pelne mikroelementow i zdrowych kwasow . No i owoce jagodowe czyli maliny , truskawki i jagody kiedy akurat jest sezon . Ostatnio tez moim odkryciem jest hibiskus i bardzo polecam bo tez bogaty we wlasciwosci 😉

  2. Uwielbiam jagody goji! A świetnie zastępują mi słodycze, dodaję je gdzie tylko się da zamiast cukru, bo są niesamowicie słodkie. Kiedyś miałam taką rozkmine nawet : producent na opakowaniu zaleca spożycie ok. 70 sztuk dziennie, czyli ok. 9g (tak, specjalnie je liczyłam XD) co daje ok. 34 kcal.
    Do listy dorzuciłabym jeszcze mięso,jako produkt pełnowartościowy, gdyż w nim znajdują się zatowno aminokwasy endogenne, jak i egzogenne (które nie są syntetyzowane przez przez organizm człowieka) np. Treonina.

  3. Zamiast jagód goji polecam żurawinę. Frgm z artykułu w dodatku "Tylko Zdrowie" do GW:
    "Prawdą jest, że zawierają [jagody goji] bardzo dużo antyutleniaczy – związków zwalczających wolne rodniki. Są zdrowe, ale tylko wtedy, gdy jemy je na surowo. Do Polski zaś trafiają najczęściej suszone.
    Za to żurawina rośnie w naszym kraju. Jest bombą przeciwutleniaczy. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. To bogate źródło witamin A, C i tych z grupy B. Reguluje poziom cukru we krwi, działa ochronnie na wątrobę i wspomaga pracę serca. Oraz ma zaletę, której nie mają jagody goji – zwalcza infekcje dróg moczowych. Powinna być w domu każdej kobiety i dziewczyny. Ale jest warunek – żurawinę najlepiej jeść surową lub pić z niej sok czy wyciąg. Suszona jest słodzona, poza tym traci wiele ze swoich właściwości. Żurawinę można kupić w sezonie i zamrozić."

  4. A ja bym dodał bardzo popularne warzywo chociaż wydaje mi się coraz mniej widziane na talerzach – kapustę pekińską. Jest ona bardzo tanim warzywem i szczególnie pro-zdrowotnym. Warto wspomnieć, iż pół szklanki surówki z posiekanej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na prowitaminę A. Dodatkowo kapusta zawiera wit B1, B2, C, wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy.
    Pozdrawiam

  5. Ja dorzucam awokado, czosnek niedźwiedzi i miód.

    Awokado – jest bardzo kaloryczne, ale przy tym bardzo zdrowe!

    zawiera:
    – kwas oleinowy (obniża poziom cholesterolu)
    – potas
    – witaminy C,E,A,B
    – likopen
    – luteinę

    Czosnek niedźwiedzi – Zawiera witaminę C, Dodaję go do kanapek, zup i innych dań 🙂

    działanie:
    – bakteriobójcze,
    – obniża ciśnienie krwi
    – korzystnie działa na serce
    – zapobiega nowotworom złośliwym oraz miażdżycy
    – pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci (działa dobrze na trawienie)

    Miód – sama słodycz – i to w dodatku zdrowa! 😀

    Zastosowań ma mnóstwo i cudowne działanie na nasz organizm, od bakteriobójczego po leczenie przeziębień ;] i jaki jest pysznyyyy 🙂 🙂

  6. Tipsi ze wszystkim się zgadzam oprócz pozycji nr 1. Sprawdź – są już na ten temat różne publikacje – jagody goji są mocno przereklamowane 🙁 W Tybecie nikt nie uznaje ich za tak wartościowe jak my. To niestety dokładnie ten sam chwyt co z syropem z agawy.

  7. Taki zestaw spokojnie pozwoli zachować nam zdrową dietę. Dodałbym jeszcze do tego cebulę! 😉 nie wiem czemu naszego sztandarowego warzywka zabrakło w spisie 😉

  8. Hej! 🙂
    Może mogłabyś coś napisać ( chyba, że było i przegapiłam) na temat masażu bańkami chińskimi, aby pozbyć się cellulitu?
    Pozdrawiam! 🙂

  9. Woda i owsianka to stały element mojej diety.. Reszta pozostawia trochę do życzenia, ale staram się.. Dziękuję za porady, motywacje i wsparcie! :*

  10. owsianka to moje ostatnie odkrycie. przez długi czas nie mogłam się do niej przekonać, ale teraz nie wyobrażam sobie bez niej śniadań 😉

  11. Zdecydowanie kiwi! Słyszałam też, że otręby mają niesamowite właściwości. Woda, woda i jeszcze raz woda. Zakupiłam sobie bidon i zawsze wodę mam przy sobie! Pozdrawiam ?

  12. Ja bym chętnie poczytala sb jakas liste 10 najzdrowszych produktow na swiecie, tak jak wspomnialas ze owsianka jest nr 3. to ciekawi mnie co jest na 1. miejscu ? mam nadzieje ze rozwazysz ta propozycje

  13. Tipsi mam pytanie .. czy mogę jeść codziennie na śniadanie owsiankę ? 🙂 i wgl czy lepiej jeść ją na śniadanie czy na kolację ? :))

  14. Nie lubię jajka. Mam 20 lat i w swoim życiu nie zjadłam ani jednego całego jajka. (Oczywiście pomijam takie dania jak naleśniki, placki itp, bo tam jaj nie czuję, dlatego zjadam je ze smakiem). Chodzi o to, że nigdy nie zjadłam jajka w takiej typowej postaci, ani na miękko, ani na twardo, ani jajecznicy, ani w sałatkach, po prostu nie lubię. I teraz pytanie, czym mogę realnie zastąpić tą "bombę witaminową"? Próbowałam się 'nauczyć' jeść jajka, ale nie potrafię, już sam zapach mnie odpycha. A więc polecacie jakiś zamiennik?

  15. Ja od długiego czasu jem na śniadanie codziennie owsianke… myślę że lepiej na śniadanie botox jednak węgle, na kolacje lepiej białko, ja przeważnie zjadam dwa jajka, sałatkę z tuńczykiem lub serek wiejski 🙂
    Właśnie jak to jest z tą owsianka można tak codziennie???

  16. Kochani ! A co powiecie na granaty? Ja osobiście je kocham, nie dość że zdrowe to jeszcze pyszne. Polecam sok z granatów – na wiele " dolegliwości" i hako dodatek do sałatek 😀

  17. Hej dziewczyny od dawna zastanawiam się czy ma znaczenie rodzaj wody jaką spożywamy czy mineralna gazowana czy niegazowana? Czy też nie ma znaczenia? 🙂

  18. Hej dziewczyny od dawna zastanawiam się czy ma znaczenie rodzaj wody jaką spożywamy czy mineralna gazowana czy niegazowana?

  19. Dodałabym jeszcze suszone DAKTYLE – idealną przekąskę w ciągu dnia jak i również dodatek do musli, a ponadto PYŁEK KWIATOWY – "eliksir zdrowia" o którego istnieniu nie każdy ma chyba pojęcie 😉

  20. Ja bym dodała kiełki. Są bardzo zdrowe, dodają ostrości potrawie i ślicznie wyglądają na talerzu. A ich hodowla dostarcza dużo radości;) mi przynajmniej;). Tez czytałam ze jagody goji to kolejny "superfood", który ma nabić kieszenie producentom. O wiele zdrowsze są nasze polskie leśne jagody.

  21. Może już pojawiło się we wcześniejszych komentarzach ( nie czytałam wszystkich) Sezam i olej sezamowy! nie dość żę pyszny to jaki zdrowy. Dodaje do wszystkiego- i na słodko i na wytrawnie ;D

  22. A ja ostatnio zaczelam stosować olej kokosowy…zewnętrznie i wewnętrznie. Codziennie łyżka oleju kokosowego…można do sałatek, ale ja po prostu albo go spożywa prosto z łyżki…nie ma smaku i łatwo go przełknąć, albo rano do kawy …no i imbir (też do kawy, albo wody niegazowanej z cytryną rano , na czczo. Olej kokosowy jest też rewelacyjny do smażeni…ma najwyższą temperaturę spalania i potrawy się nie przypalają a można je dłuzej smażyć (jeśli potrzeba). A zewnętrznie olej kokosowy to cudowny eliksir na zniszczone, suche, matowe i niesforne włosy …no i pobudza ich wzrost wmasoewany w skóre głowy. Dla mnie rewelacja…schudłam już 5 kilo, a włosy poprawiły się się niesamowiecie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.