Kocham gotować! Jednak najbardziej lubię to robić w towarzystwie mojego kochanego, faceta, który gotuje jeszcze lepiej ode mnie. W ogóle jego potrawy powalają mnie na kolana. W naszej kuchni nie brakuje świeżych ziół i różnych przypraw. Staramy się. żeby każde danie było jak najlepiej przyprawione i pełne smaku. Postanowiłam przygotować dla Was post i pokazać Wam 5 przypraw bez których nie wyobrażam sobie gotowania. Jestem ciekawa czy moje propozycje będę pokrywały się z Waszymi.

1) ROZMARYN

Moja ulubione zioło. Dodaję je praktycznie wszędzie. Rozmaryn ma charakterystyczny mocny smak, lekko sosnowy. Najczęściej używam świeżego, który kilka miesięcy temu posadziłam w doniczce i hoduję na swoim parapecie. Rozmaryn doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny. Dodaję go również do wielu warzyw np. pieczonej papryki czy marchewki. Koniecznie wypróbujcie przepis na pieczoną marchewkę z rozmarynem.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Marchewkę kroimy w krążki. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy około 2/3 łyżkami oliwy z oliwek i układamy na to świeże gałązki rozmarynu. Pieczemy około 40 minut pod przykryciem. Marchewka będzie rozpływała się w ustach i na pewno zaskoczy niejedną osobę z Waszej rodziny.

2) BAZYLIA

Myślę, że znają i kochają ją wszyscy. Uwielbiam zapach bazylii. Nie wyobrażam sobie bez niej gotowania. Kocham ją za silny, korzenny, słodkawy i pikantny smak. Bazylia idealnie komponuje się z kuchnią śródziemnomorską. W moim domu jest głównym składnikiem wspaniałego pesto, dodatkiem do twarożków czy pomidorów z mozarellą.

3) SZAŁWIA

Nigdy nie sądziłam, że pokocham ją za swój cudowny aromat. Szałwia ma sosnowy smak i aromat. Moim zdaniem możemy wyczuć w niej eukaliptusową oraz cytrynową nutę. Roztarta w dłoniach uwalnia swój cudowny aromat. Szałwia pasuje przede wszystkim do wielu tłustych mięs: wieprzowina, gęsi i kaczka. Dodając ją do kurczaka czy indyka również uzyskamy cudowny efekt. Oczywiście w tym wypadku trzeba pamiętać o umiarze. Wystarczy dodać jej naprawdę niewiele, żeby poczuć jej aromat w potrawie. Warto szałwię również dodać do kremu z dyni. Pamiętajcie, że smak szałwii jest bardzo intensywny i nawet podczas długiego gotowania nie traci on swoich aromatów.

4) OREGANO

Kolejna bardzo ważna dla mnie przyprawa. Nie wiem czy wiecie, ale wiele osób uważa, że suszone oregano ma więcej aromatu niż świeże. Używam go do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek, grillowanych warzyw ( w tym pieczonych talarków z ziemniaków ).

5) CZOSNEK

Nie wyobrażam sobie bez niego gotowania. Tak naprawdę dodaję go wszędzie, gdzie się tylko do. Do wielu zup, sosów, szpinaku, ryb, mięs itp. Czosnek ma cudowny aromat i wspaniałe właściwości. Mało tego, nie wiem czy pamiętacie, że czosnek podkręca również nasz metabolizm? W ogóle nie przeszkadza mi ostry smak i zapach czosnku. A jak to wygląda u Was?

Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność. Ale nie chcę Was zanudzić. Moja kuchnia jest pełna wielu cudownych przypraw i świeżych ziół. Jestem ciekawa jakie są Wasze ulubione przyprawy? Czego najczęściej używacie podczas gotowania? Z chęcią poznam Wasze propozycje i przetestuję coś nowego. 

Ps: Mogłybyście doradzić mi jakie zioła będą się fajnie komponowały z rybą ? Poszukuję czegoś nowego. Liczę na Wasza pomoc.

Pozdrawiam,

Dominika

zestawy startowe neonail z dodatkowym lakierem gratis

46 KOMENTARZE

  1. Czosnek, czosnek, czosnek…. wszędzie go dodaje. Poza tym bardzo lubię paprykę (ostra, słodka, chili), pieprz ( czarny lub cytrynowy), oregano, bazylia ale zadowolę się mieszanką ziół prowansalskich. W ogóle nie używam soli, przestałam jakiś miesiąc temu. Mam wrażenie, że sól zabijała prawdziwy smak niektórych potraw, teraz smakują mi jeszcze bardziej.

    P.S świetna strona. znalazłam ja ok 2 tygodni temu i jestem tu codziennie. jest tu ciekawie i motywująco. oby tak dalej. trzymam mocno kciuki i serdecznie pozdrawiam!!! 🙂

    • Cieszę się, że strona Ci się podoba 🙂

      Ja używam sól. Nie wyobrażam sobie np. nie posolić ziemniaków, makaronu, ryżu. Ale staram się ją ograniczać w swojej diecie. Pisząc ten post miałam wielki dylemat z wyborem tylko 5 przypraw. Ponieważ używam ich mnóstwo 🙂

      A co dodajesz do ryby? 🙂 Np. łososia?

      • Do ryb polecam tymianek. Z reguły rybę kropimy sokiem z cytryn/limonki. Tymianek nadaje “świeżości”.

        Do łososia to bazylia number one 😛

  2. nie jestem entuzjastką ryb, ale jak podczas przyrządzania poleję spooorą ilością cytryny to jest nawet smaczna 😉 dobrze spisuje się też koperek i pieprz cytrynowy

  3. Jezeli mogla bym pomoc to do łososia wyciskam duzo cytryny. Przyprawe do ryby daje wkladam do naczynia zaroodpornego daje duzo świezego koperku w calosci maselko i zawijam folia aluminiowa i do piekarnika na 180°c 30 min i niebo w gębie 🙂

      • Łosoś smażony na papierze do pieczenia z chrupiącą skórką. Papier kładzie sie na patelnie z łyżeczka oleju a filet łososia skorka do dołu. Bez przewracania, lososia smaży sie na niskim ogniu aby w środku był lekko różowy wtedy bedzie soczysty a skorka chrupka. Można tez oprócz soli i swierzo zmielonego pieprzu dodać smażony imbir który kroi sie w cienkie plasterki i kładzie na patelni obok łososia. Smacznego

  4. Uwielbiam ryby pieczone w folii 🙂 do takich zawsze dodaje odrobinę masła, pieprz, sól, koniecznie czosnek i koperek, a często także cytrynę pokrojoną w cienkie plasterki 🙂 w taki sposób najczęściej przyrządzam pstrąga i łososia 😉

    • To tak jak ja! 🙂 Też tak przyrządzam jak Ty. Zastanawiam się jak można urozmaicić taką rybkę innymi przyprawami. Ale takie rozwiązanie chyba jest najlepsze 😀

      • Ja pstrąga robię bardzo prosto i za nic nie dodałabym ani składnika więcej: w folii aluminiowej zamykam posolonego pstrąga z dwóch stron okładając masłem a w środku dużo świeżej pietruszki. Tyle. Jest idealny.

  5. Super post Tipsi! Fajnie, że możemy Ciebie poznać bliżej.
    Ja kocham czosnek <3 Dodaję do tak jak Ty wszędzie gdzie się da 🙂
    Lubię również naszą polską natkę pietruszki. Oczywiście bazylia,oregano.

  6. co do ryby, to zwykłam piec pstrąga z cebulą, cytryną, solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną miodu – palce lizać!

    przyprawy bez których nie ma życia: cynamon, curry, imbir (często występujące wspólnie), czosnek i tymianek (do wszystkiego z kurczakiem i/lub pieczarkami)

  7. dla mnie ryba z ziołami prowansalskimi 🙂 p.s. zaczynam przygodę z siłownią i odchudzaniem – Twoja stronka jest rewelacyjna i bardzo pomocna!! 🙂

    • Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że mam tyle wspaniałych czytelniczek, które doceniają moją pracę 🙂
      pozdrawiam 🙂

  8. ja zaczęłam ogarniczać sól i efekt tego jest taki, że mój facet wszystko musi dosalać.:D
    a poza tym, nie wyobrażam sobie dania bez czosnku czy papryki – głównie ostrej – kocham! no i pieprz.:)

  9. U mnie na pewno jest to bazylia i oregano, zioła prowansalskie, czosnek i curry, które po prostu uwielbiam. Czasem używam papryki, ale ostatnio dość rzadko, lubię też gotowe mieszanki ziół do drobiu czy ryby.

  10. No to z czosnkiem mam tak samo wszędzie go dodaję:) Oprócz tego nie wyobrażam sobie moich potraw bez pieprzu zarówno czarnego jak i cayenne, papryki słodkiej i przypraw z kamisa suszone pomidory z czosnkiem i przyprawa do pomidorów, ale ta ostatnia ma dużo soli w składzie, więc ją używam rozsądnie. I do ryby te dodaje tą przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i cytryna i pieprz i jest pycha!!! Tipsi pierwszy raz coś komentuje u ciebie, ale obserwuję już twoją stronę od jakiegoś czasu i muszę przyznać, że jestem pod mega wrażeniem. Uwielbiam czytać twoje artykuły, sama interesuję się zdrowym stylem życia, nawet mam zamiar zostać instruktorem fitness(mam nadzieję, że mi się to uda), a twoje wpisy jeszcze bardziej mnie do tego motywują! Dziękuję i pozdrawiam:)

    • Trzymam za Ciebie kciuki! Bardzo się cieszę, że mogę Was motywować.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Ps: Pieprz, to podstawa 😀

  11. hmm rozmaryn i oregano są u mnie podstawowymi przyprawami w kuchni zawsze mam ich zapasy kilka sztuk bo nie wyobrażam sobie sytuacji iż mi ich brakuje a jestem w trakcie gotowania jakiejś potrawy heheh ostatnio uwielbiam także kardamon

  12. Jezeli łosos to tylko z czabrem! Do tego czosnek, swieze pomidory bez skory i makaron do spagetti. Pysznosci! Moja ulubiona potrawa z lososiem.

  13. Aby trochę urozmaicić rybę można ją polać sosem porowym – pycha! 😉 Poza tym, z przypraw obowiązkowo cytryna (albo pieprz cytrynowy) i rozmaryn 🙂

  14. A ja ostatnio uwielbiam kolendrę kupuję w doniczce w Lidlu i tnę nożyczkami do wszystkiego. Jest orzeżwiajaca i nadaje potrawą lekkości
    Mam przepis na szybkie danie lekkie : na odrobinie oleju podsmażyć zmiażdzony czosnek (ile kto lubi ja daje i 4 ząbki) dodać kolorowy pieprz w ziarenkach i paprykę drobno pokrojoną może być chili jak lubicie ostro lub zwykła jak wszystko się podsmaży dodać do ugotowanego wcześniej makaronu np. spagetti i wszystko wymieszać skropić oliwą z oliwek i dodać kolendrę. I wcinać 🙂

  15. Hmmm…. Tak po zastanowieniu się to 5 ulubionych i najczęściej stosowanych przypraw to: czosnek, bazylia, papryka ostra, majeranek i ostatnio pokochałam kolendrę <3

  16. Ja uwielbiam Cząber 🙂 Dodaje do wszystkiego mięsa ,sałatki.Cynamon mniam mniam z poranną owsianką 🙂
    Zielony i czarny pieprz uwielbiam w ziarenkach sama rozgniatam w możdzierzu razem z innymi przyprawami. Pieprz Cayenne cudo uwielbiam wszystko co pikantne 🙂 🙂 🙂 🙂

  17. Cząber do wszystkiego mięsa,sałatki,pieczeń.Cynamon-najlepszy do porannej owsianki.Pieprze cayenne,czarny i zielony mniam mniam najlepiej samemu rozgnieść w mozdzierzu i cieszyć nos zapachem :):):) Estragon,kminek,kmin Rzymski,rozmaryn…..Achhhhh moja kuchnia jest obfita w te małe cuda natury 🙂

  18. Cześć ! Ja nie wyobrażam sobie gotowania bez Chilli i cynamonu 😀 Cynamon dodaje do każdej rzeczy na “słodko” czyli do jogurtu naturalnego , owoców itp. A chilli do każdej “niesłodkiej” potrawy 😛 Chciałam powiedzieć ,że dzięki tobie moje życie się całkowicie przewróciło ! Zaczęłam ćwiczyć ,zdrowo się odżywiać i byłaś moją inspiracją do założenia własnego bloga ! dziękuje !

  19. Moje dwie ulubione przyprawy to zdecydowanie czosnek i imbir. Praktycznie każdą potrawę jaką robię doprawiam tymi dwoma przyprawami. Od razu smakuje lepiej 🙂

  20. Tipsi, mam pytanie. Trenuję wieczorami, ok godziny 20. Jak w tej sytuacji powinien wyglądać posiłek potreningowy? Zaraz po ćwiczeniach biorę prysznic i zwykle chwilę czytam lub zajmuję się lekcjami, a ok 22 kładę się spać (w miarę możliwości jak najwcześniej, jednak różnie bywa ;d). Jako, że ostatni posiłek powinien być spożyty do 3 godzin przed snem nie wiem co robić. Jak w takiej sytuacji powinien wyglądać ten posiłek? Proszę pomóż 😀

  21. Ja się właśnie powoli przekonuję do przypraw, bo jakoś do tej pory używałam bardzo niewielu, teraz testuję rozmaryn w różnych konfiguracjach 🙂

  22. Do ryby według mnie najlepsza co może być to sok z cytryny i czosnek 🙂 smakuje cudownie, najlepiej następnego dnia, bo zdąży się “przegryźć”

  23. dla mnie zabrakło papryki!
    bez papryki slodkiej czy ostrej zadne mieso dla mnie nie istnieje jak powinno 😀 poza tym czosnek i cebula to chyba krolowie aromatu 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.